"Рапидо" ще е партньор на DHL при доставката на пакети от и за Европа

През мрежата на световната компания българският куриер ще осигури достъп на онлайн търговци до над 20 пазара

Освен в България, мрежата на DHL се разширява и в Ирландия, Румъния и Хърватия, с което компанията ще присъства в общо 26 държави в ЕС.
Освен в България, мрежата на DHL се разширява и в Ирландия, Румъния и Хърватия, с което компанията ще присъства в общо 26 държави в ЕС.    ©  Tobias Schwarz
Освен в България, мрежата на DHL се разширява и в Ирландия, Румъния и Хърватия, с което компанията ще присъства в общо 26 държави в ЕС.
Освен в България, мрежата на DHL се разширява и в Ирландия, Румъния и Хърватия, с което компанията ще присъства в общо 26 държави в ЕС.    ©  Tobias Schwarz
Услугата стартира от началото на ноември.

Kуриерската компания "Рапидо експрес енд лоджистикс" е българският представител, който става част от европейската мрежа на германската DHL Parcel (част от групата на Deutsche Post). Това ще осигури на клиентите на българската компания достъп до 26 европейски страни, с които DHL работи, и мрежа от над 50 хил. офиса, съобщават от "Рапидо".

Новото партньорство, което стартира от началото на ноември, ще улесни българските онлайн търговци, на които до момента се налагаше да доставят продуктите си в страните от ЕС единствено с различни чужди куриерски фирми, което беше скъпо и несигурно.

Споразумението между двете компании, което е подписано в края на август, е част от стратегията на DHL да работи с все повече страни в ЕС чрез местни партньори. Освен в България мрежата на DHL се разширява и в Ирландия, Румъния и Хърватия, с което компанията ще присъства в общо 26 държави в ЕС. "Конкретната цел е да се установи присъствие във всички ключови европейски пазари за електронна търговия до края на 2018 г.", става ясно от изпратеното прессъобщение.

"Клиентите реално ще могат да се възползват от доказаните стандарти и от възможно най-широкообхватната куриерска структура в Европа, получавайки достъп до мрежа от над 50 хил. офиса. Същевременно цената ще е достъпна и за онлайн търговците", каза Радослав Крумов, управител на "Рапидо експрес енд лоджистикс".

Целта на DHL

Поделението на германската DHL - DHL Parcel Connect, е създадено, за да се занимава изцяло с пакетни доставки в Европа. Компанията има собствен стандарт на обслужване, като например съкратено време за доставка и връщане, включително в събота. Четирите нови държави, които се включват в мрежата, ще въведат и нови услуги, като например уведомяване на получателите за очакваното време за доставка на техните поръчки и възможността да поискат алтернативна дата и място на доставка. Ще бъде въведено и потребителски насочено решение за връщане на пратките от клиентите. С разширяването на мрежата си DHL Parcel Connect цели да улесни международната онлайн търговия, което ще подпомогне и българските онлайн фирми.

И в момента DHL присъства в България с друго свое поделение за експресни доставки - например документи със самолет. Сегашният договор е за пакети, които ще се транспортират с камиони.

Потенциалът на онлайн търговията

55% от интернет потребителите в Европа вече пазаруват онлайн, но само 32% от тях правят това и извън страната си, сочат данни на Евростат, цитирани от "Рапидо". Според анализите на маркетинговата агенция Nielsen през 2016 г. онлайн продажбите в България са били на стойност 340 млн. долара, а според изследване на Euromonitor става въпрос за обороти около 500 млн. лв. Потребителите, използвали тези услуги, са 1.1 млн., а най-често купувани са дрехи, обувки, аксесоари и спортни стоки.

В рамките на Европа годишно има шест милиарда търговски електронни пратки, като най-големите пазари в този сегмент са Германия, Франция и Великобритания.

Кои са "Рапидо"

Компанията е основана през 2001 г. като куриерска фирма, оперираща само на територията на София. С развитието на дейността си фирмата разширява мрежата си в цялата страна, като за 2016 г. е доставила над 3 милиона пратки. В момента в нея работят около 450 служители.

През 2016 г. компанията отчита 14.5 млн. лв. приходи, което е увеличение от 60% в сравнение с година по-рано. Печалбата също бележи ръст от два пъти до 801 хил. лв. Най-голям дял в дружеството държи регистрираната в Лихтенщайн Venax Establishment (78%). Управителят Радослав Крумов и свързаната с него "Икар 96" държат по 10%, а 2% са собственост на Васил Атанасов, който също е управител.

Повече по темата в седмичния "Капитал"