С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
7 11 сеп 2017, 14:36, 41286 прочитания

Най-големите компании за текстил и облекло: Поръчки има, няма изпълнители

Приходите на лидерите в сектора растат със 7%. С толкова се увеличава и целият износ, достигайки 3.86 млрд. лв., като 20-те местни гиганта правят 30% от него

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Шивашките предприятия навлизат в нови ниши като автоиндустрията или облекла от биотекстил.
Заради недостига на работници някои търсят разширение в нови градове, а и в съседни държави.

Общите приходи на 20-те най-големи компании за текстил и облекло растат със 7% и достигат почти 1.2 млрд. лв. през 2016 г. Така годината изглежда по-добра в сравнение с предходната, когато продажбите на лидерите се свиха с половин процент. Шест от фирмите в секторната класация на "Капитал" отчитат спад на продажбите, но само една приключва 2016 на загуба, а три - с по-слаб финансов резултат от 2015 г.

Като цяло браншът е имал по-силна 2016 година. Според данните на НСИ износът на "текстил и артикули от текстил" надхвърля 868.7 млн. лева и расте с 6.9% спрямо 2015. Възходящ е и трендът при износа на по-голямата група - "облекло и допълнения към облекло". Той надхвърля 2.996 млрд. лв., което е увеличение със 7% спрямо предходната година.


В топ 3

За поредна година лидер в бранша е фирмата на италианския предприемач с български паспорт Едоардо Миролио - собственик на текстилни фабрики в Сливен, Ямбол и Свищов. "Е. Миролио" отчита 8% ръст на приходите през 2016 г. От компанията обясняват растежа с инвестирани през миналата година над 35 млн. лв. - в обновяване на машинния парк, в изграждането на голяма складова база, в разширение на завода за конфекция и плетива в Сливен. През миналата година "Е. Миролио" започна производството на нов продукт – щамповани тъкани. Плановете за 2017 предвиждат изграждане на нова пречиствателна станция в Сливен и поредно обновяване на машини.

През март тази година Едоардо Миролио отвори производствен цех в Котел, в който 30 служители ще изработват маркова конфекция, като съединяват различни елементи от плетивата, произвеждани във фабриката в Сливен. Плановете са при достигане на максимален капацитет на дейност на смени в цеха да работят 100 души. Фирмата е отделно юридическо лице - "Франко фешън", и се управлява от Франко Миролио – син на Едоардо Миролио.Производителят на камгарни (от дълговлакнеста вълна) прежди "Сафил" отново е втори в секторната класация и за поредна година отчита ръст на приходите, макар и малък. През октомври 2015 г. компанията претърпя генерална промяна в собствеността, след като тогавашното дружество майка – Safil в Италия, продаде бизнеса си на Südwolle – Германия. "Увеличиха се пазарите, имаме и много вътрешни продажби в групата, в която влизат заводи в Германия, Полша, Румъния и Китай", коментира управителят Георги Пеев. По думите му дружеството задържа обемите си на производство, тъй като изпитва трудности с намирането на кадри – общ проблем за целия бранш.

Трета в класацията е българската "Калинел", която е сред най-старите и големи местни доставчици на IKEA. Троянската фирма е един от двата основни производителя на текстил за дома за магазините на шведския концерн в цял свят. Дружеството има фабрики в Троян, Червен бряг и в Сърбия. "През 2016 инвестирахме 8.7 млн. лв. - в машини, склад, производствен цех от 2200 кв. метра и административна сграда в Червен бряг. Вложението в Сърбия беше малко - 200 хил. лв., но през тази година планираме още 1.3 млн. лв.", съобщи собственикът на "Калинел" Марин Радевски. Плановете на компанията за 2017 г. предвиждат инвестиция от 5.4 млн. лв. в България, част от които ще бъдат за ново производствено хале от 4000 кв. метра в Троян.

Другите италиански инвеститори

В топ 20 влизат още четири компании с италиански собственици. Габровската "Дзалли" (4 позиция) отчита лек ръст на приходите, които се доближават до 98 млн. лв. през 2016, и увеличение на печалбата. Съдружници в компанията са Calzedonia със седалище в Малчезине (Верона) – Италия (99%), и Calzedonia Finanziaria със седалище в Люксембург. Търговските марки на дружеството, което произвежда дамско и мъжко бельо, тениски, блузи и клинове, са Intimissimi, Tezenis и Calzedonia.

Италианска инвестиция е и "Синтерама България" - Нова Загора (8), част от групата Sinterama. Българското дружество произвежда текстилни влакна и продава зад граница почти 99% от продукцията си. В България е от 2012. През миналата година компанията отчита 38% ръст на приходите спрямо 2015 и обяснява това с най-новото изделие - прежда за автомобилната индустрия, което отваря още пазари.

"Дуветика България" (19) - Димитровград, е част от италианската Duvetica Industrie, която присъства в страната от юни 2008 г. Компанията е производител на якета и облекла с пълнеж от гъши пух. За поредна година дружеството отчита спад на приходите, който обяснява с понижено търсене на световните пазари. "Ние обаче нямаме отклонения от високото качество на изделията, то си остава топ приоритет", казва Димитър Иванов, администратор в логистичния център. По думите му 2017 започва добре за фирмата, защото пазарът се съвзема. "В България е основният логистичен център на компанията майка Duvetica Industrie и това е признание за усилията ни", подчертава Димитър Иванов.

Другата италианска инвестиция – "Балконф" – Търговище (10), е основана през 1991 г. от Антонио Раники, като в началото се нарича "Дже Те Ка". Групата притежава два производствени цеха - в Търговище (за мъжки ризи и дамски блузи) и в Балчик (за мъжки сака, костюми, панталони). Има 4 фирмени магазина – в градовете, където е производството, в София и Варна. Дружеството е единственото в топ 20, което отчита загуба, макар и малка.

Още чуждестранни собственици

Чуждестранен собственик - "Крос фешън", Швейцария, притежава капитала на "Балкантекс" - София (6). Фирмата работи с възложители на поръчки, на които осигурява дизайнерски екип, конструктори, изработка на кройки, както и мрежа от над 100 фабрики подизпълнители. Грижа на компанията са купуването на материалите, контролът на производството, логистиката на готовите изделия. Дружеството отчита ръст на приходите и излиза на печалба през 2016, след като през 2015 беше на загуба заради фалита на германски клиент. "Инвестирахме в нов софтуер, който намалява разходите и увеличава производителността. Резултатите обаче ще бъдат осезаеми в края на тази година", коментира Невена Хаджиева, ръководител отдел "Корпоративна социална отговорност и системи за управление на качеството". По думите й най-новият фокус на компанията са облеклата от платове със 100% биосъдържание, както и от рециклирани платове. "Това са най-новите тенденции, които налагат нашите клиенти. За да имаме право да изработваме и организираме производството на биотекстилни изделия, миналата година покрихме изискванията на най-строгия стандарт за биооблекла – GOTS. Тази година ни предстои сертификация по стандарта за дрехи от рециклирани материи RCS, както и по стандарта за дрехи от биотекстил OCS, който е с по-ниски изисквания от GOTS, но някои клиенти го предпочитат", коментира Невена Хаджиева.

Акционери в "Ембул инвестмънт" (11) – Стара Загора, са турската Emboy Yuntas Tekstil, Изер Лодрик и Ведат Лодрик. Дружеството е учредено през 2000 г. и произвежда синтетични и акрилни прежди, като над 90% от продукцията му заминават зад граница, основно за ЕС - за производители на тъкани за облекло, за автомобилна и мебелна тапицерия и др. Компанията отчита най-високия скок на приходите (108.61%) в топ 20.

Белгийска собственост е единственото предприятие за тъкани килими в България – "Рожее Ванден Берхе БГ" - Сливен (12). Това е бившето "Декотекс", което бе придобито от чуждестранната компания през 2011 г. През първите 2 години от смяната на собствеността предприятието произвежда вълнени килими, но натискът върху цените прави този бизнес нерентабилен и акцентът е поставен върху килими с полипропилен. През миналата година дружеството инвестира 2 млн. евро за модернизиране, което позволява да се поднови производството на вълнени килими по нова по-ефективна технология. След белгийското придобиване вложението в оборудване и подобряване на сградния фонд надхвърля 12 млн. евро. Компанията отчита 18.2% ръст на приходите през 2016 спрямо предходната година.

"Алфа коттон" (14) – с. Марикостиново, Петрич, е гръцка инвестиция – собственост на Спиридон Хортис и Константинос Дземис. Дружеството е създадено през 2013 г. Произвежда блузи, поли, панталони, като възлага работа на още 30 фирми подизпълнителки. "Собствениците имат своя компания и в Гърция - "Котън фешън", която е с добри традиции в шивашкия бранш. Имат много контакти, осигуряват достатъчно поръчки и за нашата фирма. Работа има, проблемът обаче е в дефицита на кадри", коментира Биляна Сотирова, счетоводител в дружеството.

Българските участници

Европейски проект за близо 3 млн. лв. помогна на фирма "Аполон-95" - Горна Оряховица, да увеличи производителността и да открие нови работни места

Европейски проект за близо 3 млн. лв. помогна на фирма "Аполон-95" - Горна Оряховица, да увеличи производителността и да открие нови работни места

[БАЛПЕКС]
Половината от фирмите, участващи в секторната класация за облекло и текстил на "Капитал", са с български собственици. Бургаската "Куш мода" (отново на 5-о място), в която съдружници са Фатме Али Куш и Хасан Джан, има производствено предприятие в село Трънак, община Руен. Основен клиент на фирмата е шведската H&M. През миналата година дружеството вдига с почти 10% приходите си от продажби спрямо 2015. "Това е резултат от увеличените поръчки на H&M, за която са предназначени 98.5% от продукцията ни", обясни Галин Добрев, главен счетоводител. По думите му през 2016 компанията е инвестирала 500 хил. лева в машини и оборудване и над 200 хил. лв. в сгради и инфраструктура. "Плановете за 2017 г. предвиждат инвестиции от още минимум 500 хил. лв. за модернизиране и още толкова за подобряване на сгради и инфраструктура", съобщи още Добрев.

Бургаската "Яна" (7) отчита лек спад на приходите от около 2%, но и лек ръст на печалбата през 2016. "Всичко зависи от поръчките. Миналата година изпълнявахме поръчки с по-висока добавена стойност, което означава и по-високо платени", коментира Стефан Севов, изпълнителен директор. "Яна" - Бургас, произвежда памучна и полиестерна прежда за нуждите на другите си две производствени звена – "Яна", Плевен (хавлиени изделия), и "Яна", Панагюрище (трикотаж). Акционери в дружеството са "Индустриален лизинг" и "Херсей".

Съдружници в "Джи Ем Ти" - София (9), са Георги Ванчев, Мирена Райчева и Теодора Ценкова. Компанията притежава дялове в "Креациони Донна" – производител на дамска конфекция, "Андре Сато България" – производство и търговия с бельо, "Ай Ем Ес - Бг" – внос на текстил, изделия и машини, и "Поли транс" – транспорт. Дружеството изпълнява поръчки за изработка на дамска и мъжка конфекция на ишлеме, като използва около 70 фирми подизпълнителки. Основният пазар е Италия. Освен това внася машини за шивашката индустрия. "През 2016 увеличихме до 80% дела на собствената ни продукция", коментира Теодора Ценкова. По думите й липсата на хора в сектора е фрапираща. "Фирмите се справят с по-малките поръчки, но когато ти възложат повече бройки, почваш да си скубеш косите, защото няма кой да ги изпълнява", казва тя.

В края на 2015 г. плевенската фирма "Димитров" (13-о място) – собственост на Магдален Димитров, изгради нова производствена фабрика, в която инвестира 25 млн. лева. Дружеството произвежда мъжки костюми, сака, панталони и палта за Ermenegildo Zegna, Boss, Armani и др. Продава и под собствената марка Desizo Monni във фирмени магазини. Очевидно възможностите на новата фабрика дават резултати, тъй като фирмата отчита 20.5% ръст на приходите през 2016 и почти четири пъти по-висока печалба в сравнение с 2015.

С почти 16% увеличение на продажбите "Янев" - Хасково, се изкачва от 20-а на 15-а позиция в секторната класация. Компанията е собственост на Янко Янев и произвежда ежедневни мъжки и женски облекла.

С две позиции нагоре в таблицата е и "Аполон-95" - Горна Оряховица, която произвежда мъжки костюми за световни дизайнерски марки, както и за вътрешния пазар със своята марка "Аполон". Едноличен собственик е Димитър Борисов Димитров. Фирмата изпълни европейски проект по програма "Конкурентоспособност" на стойност малко над 2.9 млн. лв. Това позволи на предприятието да повиши с 10% производствения си капацитет, да разкрие около 40 нови работни места и да намали производствените си разходи, уточниха от "Аполон-95". Целите на "Аполон-95" за 2017 са да запази качественото изпълнение на поръчките и да разкрие около 10 нови работни места.

Лек ръст на приходите и лек спад на финансовия резултат отчита публичното дружество "Мизия-96" - Плевен (17), което произвежда мъжки облекла. Според финансовия отчет на компанията през миналата година 98.86% от продукцията са били за експорт. Фирмата е инвестирала 575 хил. лв. през 2016 в нови машини, съоръжения, гладачна техника, стопански инвентар, подобрения на сграда. Направен е и текущ ремонт на производствена зала.

"Брилянт инвест" - Пловдив (18), и през 2016 отчита спад на продажбите (с 15.6%). Предприятието произвежда дамски дрехи - палта, дъждобрани, якета, панталони, костюми, поли, блузи, рокли. Притежава дялово участие в дъщерните "Брилянт" - Пловдив, и "Брилянт - Търновград" - Велико Търново.

През 2017 г. "Аглика трейд" (20) ще инвестира 4 млн. лева в поредния си нов завод в Твърдица. Това ще е тъкачница за гладки платове, която ще заработи до края на годината и ще ангажира 40 души, съобщиха от компанията. Проектът частично се финансира с евросредства. С двата си нови цеха площадката в Твърдица вече е на 40 декара застроена площ, 16 от които изградени през 2015 и 2016 г. Първият е за спално бельо, в него работят 70 души, а инвестицията в терена, строителството и оборудването е около 4 млн. лева. Други около 4 млн. лв. дружеството влага за покупката, реконструкцията и оборудването на сградата на бившия дървообработващ завод "Победа" в Твърдица, фалирал след промените през 1989 г. През миналата година "Аглика" купи и вече оборудва две производствени бази в Молдова – в едноименния на българския град Твърдица и в Тараклия. Поръчайте Вашия К100 »
На хартия или PDF

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ББР започва да продава активи на "Спарки Елтос" 2 ББР започва да продава активи на "Спарки Елтос"

По един от отпуснатите кредити държавната банка има да прибира 8.6 млн. евро

27 фев 2020, 418 прочитания

Летище Пловдив пак ще се концесионира 1 Летище Пловдив пак ще се концесионира

Решението е взето на днешното заседание на Министерския съвет

27 фев 2020, 435 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Седмични новини за ритейл

"Рапидо" ще е партньор на DHL за пакети от и за Европа, "Галерия мол" стана наполовина сръбски, BGmenu се обединява с Lakom.bg, КЗК не откри имитация при чаените бисквити, Засега няма кандидати за бившия Carrefour в Бургас

Още от Капитал
10 мита за еврото

Не, цените няма да се вдигат, курсът на лева няма да се променя и още няколко отговора на най-популярните заблуди за влизането в еврозоната

Да се учиш да можеш да се отучиш

Главният изпълнителен директор на "А1 България" Александър Димитров пред "Капитал"

Отчети това

Как умните електромери могат да намалят сметките за ток

Руско-турската прокси война* може да ескалира

Турският президент Ердоган е на път да атакува директно армията на Башар Асад. Това ще има непредвидими последствия

20 въпроса: Юрий Вълковски

Изпълнителен директор на фондацията Reach for Change България

Нова книга: "Математика на живот и смърт" от Кит Йейтс

Истории за ключовата роля на математиката от съдебната зала до медицината и изборите ни в живота

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10