Над 200 хил. т грозде ще бъдат преработени за вино от реколта 2017
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Над 200 хил. т грозде ще бъдат преработени за вино от реколта 2017

140 - 150 млн. литра ще достигне производството на вино

Над 200 хил. т грозде ще бъдат преработени за вино от реколта 2017

Това е повече от предходните две години, а качеството е отлично според земеделското министерство

Деница Ватева
6108 прочитания

140 - 150 млн. литра ще достигне производството на вино

© Надежда Чипева


На фона на новините за лоша гроздова реколта в някои южни и западноевропейски държави, включително и при големите производители на вино Италия и Франция, в България реколтата е добра, количеството грозде е сходно на предходните две години, а качеството е високо според оценките на агроминистерството. В понеделник по време на грозодбер край Пазарджик земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че тази година се очаква добив от над 350 хил. тона грозде, от което над 200 хил. тона ще бъде преработено. Прогнозите са, че производство на вино ще бъде между 140 и 150 млн. л.

Повече вино

Ако прогнозата на агроведомството е вярна, през тази година количеството грозде ще бъде сходно с това от 2016 г и предходната 2015 г., а по думите на Порожанов реколтата е с отлично качество, което е "предпоставка за производство на добри вина".

Прогнозите са, че през 2017 г. България ще произведе между 140 и 150 млн. литра вино, което би било повече спрямо предходната година. Тогава бе произведено 125.7 млн. литра вино, въпреки че очакванията на земеделското министерство тогава бяха по-високи.

В България работят 263 изби, като капацитетът им варира между 50 хил. и 1.8 млн. литра вино. Още през 2016 г. от земеделското министерство съобщиха, че има проекти за 19 други изби.

Експорт към традиционни пазари

И тази година най-големите пазари за българския износ ще бъдат Русия, Китай и Великобритания според очакванията на земеделското министерство. През миналата година България е изнесла 62 млн. л вина. Това е увеличение спрямо предходните години, като през 2015 г. експортът е бил за 60.5 млн. литра, а през 2014 г. - за 58 млн. литра според данни на агенцията по лозата и виното. Според Порожанов средната експортна цена в отрасъла също е нараснала, но не уточни с колко.

Макар да е все още рано за прогнози, очакванията са в част от големите производители на вино в Европа да бъде отчетен спад. Така например в началото на август италианското земеделско сдружение Coldiretti съобщи, че очаква спад на реколтата с 10-15% заради проблеми с времето в някои региони, но прибраното грозде ще бъде с много високо качество. По-ниска реколта се очаква и в другия основен производител - Франция, като засега оценките варират за между 5 и 15% намаление. Основните причини за влошената реколта са сухата зима и неблагоприятното време през пролетните месеци в някои региони и в двете страни.

По 26 млн. евро евросредства годишно до 2024 г. за винени лозя

По време на гроздобера в понеделник агроминистърът Румен Порожанов съобщи, че секторът може да разчита на европейско финансиране от по 26 млн. евро годишно до 2024 г. за преструктуриране на винени лозя. Мярката, която е част от националната лозаро-винарска програма, осигурява средства за презасаждане, борба с ерозията или изграждане на напоителни съоръжения. В края на август от фонд "Земеделие" съобщиха, че по мярката са одобрени 52 проекта от кандидатите през 2017 г., които ще получат малко под 20 млн. лв. Порожанов посочи като проблем за бранша засушаването, заради което и все повече лозари трябва да инвестират в системи за капково напояване.

На фона на новините за лоша гроздова реколта в някои южни и западноевропейски държави, включително и при големите производители на вино Италия и Франция, в България реколтата е добра, количеството грозде е сходно на предходните две години, а качеството е високо според оценките на агроминистерството. В понеделник по време на грозодбер край Пазарджик земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че тази година се очаква добив от над 350 хил. тона грозде, от което над 200 хил. тона ще бъде преработено. Прогнозите са, че производство на вино ще бъде между 140 и 150 млн. л.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK