Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
1 13 сеп 2017, 14:19, 4983 прочитания

Най-големите компании за метали: Под натиска на ниските цени

Поевтиняването на металите понижи приходите на компаниите в сектора, но печалбите са по-добри

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Статията е част от класацията "Капитал 100". Поръчайте списанието на хартия или в pdf формат на www.capital.bg/k100/buy/.
Инвестициите помагат на предприятията да свият разходите си, както и да произвеждат по-скъпи продукти.
Повечето производители очакват по-силна 2017 г.

Значителен спад на приходите, но като цяло по-добри печалби имат металургичните компании през 2016 г. Причината са по-ниските цени на металите, които, от една страна, са намалили продажбите във финансово изражение, но в същото време са свили и разходите на предприятията. Така почти всички компании в сектора са успели да повишат печалбата си или да редуцират загубата си. Важен фактор за по-слабите общи приходи на десетте водещи компании, които са спаднали средно с почти 18% спрямо предходната година, е лидерът в сектора "Аурубис", който не работи повече от 50 дни заради планов ремонт. Това се отрази на произведените обеми и съответно на продажбите.

Като цяло предприятията в сектора работят стабилно, като през миналата година дори и по-проблемната черна металургия успя да поеме глътка въздух. Това стана, след като Брюксел наложи антидъмпингови мита върху някои вносни стомани от Китай и така подкрепи европейското производство. Големият пробив през 2016 г. е същественото понижение на енергийните разходи, което се дължи главно на новия оловен завод в КЦМ – Пловдив. Добра тенденция е и преориентирането на повечето предприятия към по-скъпи продукти.

Още по темата

"Алкомет" увеличава продажбите си с 15%

Печалбата на компанията намалява след рекордния резултат през 2016 г.

1 фев 2018

ArcelorMittal увеличава приходите и печалбата

Бинес условия в металургията се подобряват, компанията очаква още по-добри резултати догодина

16 ное 2017

"Етем България" приключи инвестиционен проект за 60 млн. лв.

Общо инвестициите на компанията от 1998 г. насам са 200 млн. лв.

8 ное 2017

"Алкомет" отчита по-големи продажби, но спад на печалбата

Поскъпването на суровината е основната причина за промените при шуменския производител на алуминиеви продукти

2 ное 2017

Металургията има проблем със свръхпроизводството на стомана

Експерти призовават за свиване на продукцията заради дъмпинга в цените и замърсяването на въздуха

31 окт 2017

Йозеф Шети: Хората емигрират, защото не се чувстват защитени от закона

Швейцарският предприемач и собственик на фабрика в България, за революцията в индустрията и проблемите на средата

15 сеп 2017

Леярското предприятие "Прогрес" увеличи с 50% капацитета си

Машиностроителните предприятия от "Холдинг Загора" сами произведоха оборудването за новата мощност за 3 млн. лв.

23 авг 2017

България за пръв път изнесе стоки за над 25 млрд. лв. за половин година

Ръстът през летните месеци идва от продажби на тръби, мед, оръжия и машини

9 авг 2017

Алуминият надвиши 2000 долара за тон за първи път от 2014 г.

Скокът в цената се дължи на затварянето на голяма част от нелегалните производители в Китай и новата екополитика на страната

9 авг 2017

"Аурубис" ще разпредели 196.5 млн. лв. като дивидент

Резултатите на компанията намаляха през миналата година заради спиране за ремонт

17 юли 2017

Металургия: Събуждане при металите

Металургичният сектор отчита добри резултати през миналата година, но прогнозите за 2017 г. са предпазливи

17 мар 2017

Металургия: Година в два цвята

Стоманодобивните предприятия продължават да се борят с лошите пазарни условия, докато цветната металургия расте и удвоява печалби

28 юни 2016
Свиване заради ремонт

Медодобивният завод в Пирдоп, който е собственост на германската група Aurubis, неизменно запазва втората си позиция сред най-големите предприятия в страната. Това става въпреки понижението на приходите с над 28% през миналата година. "Спадът се дължи основно на проведения мащабен ремонт през пролетта на миналата година, когато заводът бе напълно спрян за 54 дни", казаха от "Аурубис България". От отчета на компанията собственик за финансовата година към края на септември се вижда, че българското предприятие е преработило около 17% по-малко концентрат и съответно е произвело по-малко медни аноди и катоди. Върху финансовите резултати влияние са оказали и пазарни фактори като по-ниските приходи от сярна киселина, която компанията произвежда като страничен продукт. Печалбата на дружеството също намалява, но рентабилността остава висока и дори се покачва спрямо предходната година - от 5 стотинки на всеки лев приход чиста печалба през 2015 г. за миналата предприятието е вдигнало маржа си на 6 стотинки.

След приключването на капиталовия ремонт, в който бяха инвестирани 44 млн. евро, компанията очаква през 2017 г. да се завърне към нормалното производство. "Прогнозите са тази година заводът да работи на пълен капацитет, което би трябвало да доведе до около 25% увеличено производство, както и до ръст в печалбата", казаха от дружеството.В момента компанията изпълнява инвестиционна програма за 180 млн. евро, която ще приключи през 2018 г. През тази година инвестициите ще са насочени към допълнително оптимизиране на процесите в производството, внедряване на IT системи за автоматизиране и подобряване на процесите от дейността и разширяване на депо за фаялитов отпадък. "Очаква се тези проекти да доведат до по-ефективно производство и допълнителен положителен ефект върху околната среда", коментираха от "Аурубис".

Новият завод

С новия завод за олово КЦМ понижи значително енергийните си разходи

Фотограф: Надежда Чипева [Капитал]
Комбинатът за цветни метали (КЦМ) в Пловдив увеличава приходите си през миналата година, но отчита загуба, макар и значително по-малка, отколкото през 2015 г. От компанията обаче обясниха, че нетният резултат създава неточна представа каква е била 2016 г. "Това беше една от най-добрите ни години. Оперативната ни печалба нарасна от 24.7 до 30.5 млн. лв., а нетната загуба е резултат от промяна на курсовите разлики, но в случая това е куха загуба", каза председателят на надзорния съвет на КЦМ Румен Цонев.

Основната причина за подобряването на резултатите са инвестициите, които компанията направи през последните години. В края на годината заводът постигна най-голямото си производство на цинк, откакто съществува КЦМ. "В цинковото производство направихме технологични инвестиции, не разширяване, така че на практика със съществуващия капацитет постигнахме най-добрите си резултати", каза Цонев. Компанията успя също да постигне много високо ниво на оползотворяване на остатъчен цинк, който е по-изгоден за производството, което също е резултат от технологичната модернизация.

В края на 2016 г. КЦМ достигна и производствения капацитет на новия си завод за олово, който също беше част от инвестиционната програма за 140 млн. евро. Това стана две години след като той заработи, при положение че при подобни проекти оптимизацията на технологичния режим отнема 6-7 години. Едно от най-големите подобрения с новата мощност е по отношение на разходите за енергоресурси. В старото оловно производство се използваше кокс, който сега е заменен с кислород, природен газ и въглища. "Имаме 40% по-ниски разходи, отколкото в старото производство, и то като калоричност на енергоносителите, не като цена. Имаме и подобрение от 10-15% спрямо разходите, които бяха предвидени по проект", каза Цонев. По думите му всички тези фактори са причина за по-добрите оперативни резултати.

Цветни продукти

При добивните заводи годината беше по-тежка от тази при произвеждащите продукти. "Това е хубаво, защото те са с по-висока добавена стойност", каза изпълнителният директор на Българската асоциация на металургичната индустрия Политими Паунова. По думите й обаче като дял от стоковия износ на страната цветната металургия отбелязва лек спад – от около 13.5% през 2015 г. до малко под 12%. Освен временното спиране на производството в "Аурубис" основната причина за това са по-ниските цени на металите и по-специално на медта. "В края на годината имаше покачване, но средната цена за година фактически е около 20% по-ниска", каза Паунова.
Поевтиняването на медта, особено през първите седем месеца на годината, е причината за по-ниските приходи на "София мед", става ясно от отчета на гръцката Viohalco, която е собственик на софийския завод. Загубата на компанията обаче е намаляла близо седем пъти. През миналата година дружеството е инвестирало 3.7 млн. евро, които са били насочени към производство на продукти с по-висока добавена стойност.

На по-специални продукти и на поръчки от автомобилната промишленост все повече разчита и "Етем", която произвежда алуминиеви профили с различно предназначение и която също е част от гръцката Viohalco. През миналата година обемът на производството е нараснал с 19%, макар че приходите отбелязват по-скромен ръст заради по-ниските цени на метала. През тази година компанията ще продължи да залага на продукти с висока добавена стойност, а очакванията са продажбите за автомобилната индустрия да нараснат.

Инвестиции в Шумен

С около 6% по-малки приходи, но близо тройно по-висока печалба постига шуменският производител на алуминиеви продукти "Алкомет". По-ниските постъпления са резултат от поевтиняването на алуминия, но разходите също са спаднали, и то с изпреварващо темпо. "Пазарът на суровини беше благоприятен, купувахме на много добри цени", каза Фикрет Индже, един от основните собственици и председател на надзорния съвет на компанията, който определи миналата година като много добра. "Работехме на пълен капацитет благодарение на търсенето на европейския пазар, където изнасяме 93% от продукцията си", добави той. Ключово за скока на печалбата е преориентирането на компанията през последните години към продукти с по-висока добавена стойност. "Това ни осигурява по-голям марж и при практически достигнат максимален капацитет доведе до повишаване на печалбата", обясни Индже.

През 2017 г. компанията очаква да увеличи производството. "Прогнозираме оборотът ни да достигне над 170 млн. евро, а печалбата преди лихви, данъци и обезценки (EBITDA) ще бъде от порядъка на 20 млн. евро", каза Индже.

Миналата година "Алкомет" започна двегодишна инвестиционна програма за 36 млн. евро, която се очаква да увеличи капацитета на завода с 35% до 100 хил. тона годишно. Оборудването вече е купено, но ще бъде въвеждано в експлоатация поетапно. Очакваният резултат е новите мощности да позволят производство на по-специални продукти, както и да намалят разходите. "Целта ни е да достигнем оборот 250 млн. евро до 2020 г.", посочи Индже.

С разширяването на производството ще се увеличи и броят на заетите с около 100 души до общо 1000. Компанията вече е предприела мерки и за осигуряване на работници, като от миналата година е създала паралелка по металургия в едно от средните училища в града. "Имаме много добри специалисти в Шумен, проблемът е единствено с недостига на техническите кадри", уточни Индже.

Раздвижване

За пръв път от кризата насам черната металургия отбеляза лек ръст през 2016 г. Подсекторът е представен от две предприятия – "Стомана индъстри", което е собственост на гръцката Viohalco, и "Промет стийл", което е част от украинската група "Метинвест". Първото произвежда течна стомана, а второто работи само със заготовки от Украйна, като затрудненията при вноса през последните години се отразяват на резултатите му.

Спадът от близо 13% в приходите на "Стомана индъстри" през миналата година се дължи на ниските цени. В същото време продадените обеми на специални стомани са нараснали. Това се вижда и от значителното намаление на загубата на дружеството. Преди няколко години компанията направи цех за дълги продукти, които са с по-висока добавена стойност и се използват в различни сектори, включително автомобилостроенето. Отделно от това предприятието произвежда и плоски продукти.

Резултатите на "Промет стийл" пък показват близо 10% по-високи приходи и компанията успява да излезе на печалба. "Като цяло има раздвижване при стоманодобива. Европейската комисия наложи антидъмпингови мита върху вноса на някои продукти от Китай, което спомогна да има някакъв ръст", каза Паунова.

Прогнозите в металургията като цяло са трудни, тъй като развитието на сектора до голяма степен зависи от външни фактори – както икономически, така и политически. Повод за умерен оптимизъм дават направените и предстоящите инвестиции, които помагат на предприятията да свият разходите си, както и да произвеждат по-скъпи продукти. До голяма степен развитието на сектора ще зависи от това дали започналото в края на миналата година поскъпване на металите ще се запази като тенденция. Поръчайте Вашия К100 »
На хартия или PDF

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

2 март 2018г.
Sofia Event Center

capital.bg/emobility

E-mobility and The Future of Urban Transportation ForumТеми в програмата:
Политики за стимулиране на чист транспорт
Бъдещето на градската мобилност
Дигиталнa трансформация в транспорта и технологични иновации
Каква икономика стои зад новата градска мобилност
Как Мобилността като услуга (MaaS), ще революционизира и промени градовете


Прочетете и това

Walmart влиза в бизнеса с облачни технологии, за да е по-конкурентен в онлайн продажбите 1 Walmart влиза в бизнеса с облачни технологии, за да е по-конкурентен в онлайн продажбите

Търговецът на дребно се изправя срещу онлайн гиганта Аmazon и в този сектор

17 фев 2018, 1326 прочитания

Новата лекарствена десетка 1 Новата лекарствена десетка

Увеличението на продажбите с 10% в стойност се дължи на новите онкологични продукти, медикаментите за лечение на хепатит С и диабет

16 фев 2018, 2284 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

За да бъдете успешни, фокусирайте се върху крайната цел, но я разбийте на по-малки, постижими цели

На гости в рубриката "Пет минути със..." е Манди Хиксън, бивш пилот на Кралските военновъздушни сили, а към настоящия момент - лектор и коуч

Стажове, стипендии, конкурси (22-28 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Как да организираме по-добре работното си време

Няколко основни съвета как да бъдете по-ефективни и фокусирани

Стажове, стипендии, конкурси (8-14 януари)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

Стажове, стипендии, конкурси (11 - 17 декември)

Селекция с актуални кариерни инициативи и събития през седмицата

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Календар на панаирите и изложенията за октомври - декември 2017

Пазарните мускули на MultiSport

За две години и половина "Бенефит системс България" стигна до 50 хиляди клиенти, на които предлага достъп до над 600 зали

Bitcoin и данъците

Как се третират виртуалните валути и какво е добре да знае всеки, който ги добива, търгува или се разплаща с тях

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Индексите на борсата започнаха седмицата с ръст

"Стара планина холд" реализира най-голям ръст след съобщението за дивидент

Ясен Гюзелев, художник: "Опитвам се да живея почтено"

До 1 март галерия "Арте" представя графичните картини на Гюзелев

Кино суматоха

Панорама с филми по творби на Йордан Радичков

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 7

Капитал

Брой 7 // 17.02.2018 Прочетете
Капитал PRO, Топ 5 от "Капитал"

Емисия

СЕДМИЧНИКЪТ // 17.02.2018 Прочетете