Властелинът на фондовете

След 2 години застой и промени в ръководството, Фондът на фондовете пуска поръчка за близо 100 млн. лв. за стартиращи компании

Новият изпълнителен директор Светослава Георгиева има за цел да раздаде с максимално бързи темпове близо 600 млн. евро
Новият изпълнителен директор Светослава Георгиева има за цел да раздаде с максимално бързи темпове близо 600 млн. евро    ©  Надежда Чипева
Новият изпълнителен директор Светослава Георгиева има за цел да раздаде с максимално бързи темпове близо 600 млн. евро
Новият изпълнителен директор Светослава Георгиева има за цел да раздаде с максимално бързи темпове близо 600 млн. евро    ©  Надежда Чипева

Имате идея и много искате някой да я финансира. Банките не ви отпускат кредит, защото нямате фирмена история - все пак сега започвате - а не искате да залагате имота си. Какво правите? Чакате до средата на следващата година и след това взимате пари от държавата.

Това може да стане факт, ако Фондът на фондовете (ФнФ) - държавната компания, която управлява 600 млн. евро европейски пари - успешно завърши процедурата по пускане на фондове за стартиращи компании за около 100 млн. лв. Процедурата ще бъде официално стартирана другата седмица и тъй като ще се извършва по закона за обществените поръчки, сроковете за избор на мениджъри, които да управляват тези пари, ще приключат някъде до средата на 2018 г.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  t3stizz avatar :-P
  ХЪ ХЪ ХЪ

  "Механизмът не е така програмиран, че да може лесно да пасне на идеята за рискови инвестиции - първото се оценява по ясно измерими (макар и лесно манипулируеми) критерии, а второто е базирано на донякъде неоценими фактори като нюх, подход, работа в екип и други "меки умения"

  О! може да се оцени и още как. И то обективно - направени инвестиции и възрвъщаемост на инвестициите за периоди от време. Тогава разни Невеци и Хъбове окапват. Тепърва очаквам балончето им да се спука ...

 • 2
  dafinad avatar :-|
  Данида

  От Линкд-ин профила на г-ца(?) Георгиева става ясно, че е работила около 5г. в ЕК. Макар биографията и преди да постъпи там да има някаква връзка с инвестиции (но не и в стартъп сферата), нищо от работата и от последните 5 години не е в тази област. За сметка на това обаче, г-ца Георгиева има едногодишен престой в Москва, който със сигурност е бил от особено значение при нейното назначаване, и се е броил двойно като опит.

 • 3
  clint_eastwood avatar :-|
  clint_eastwood

  До коментар [#2] от "Данида":

  Не си права. Работата на Фонда е тясно свързана с прилагането на правилата на ЕС за конкуренцията (и по-точно държавната помощ), а тя е работила 5 години именно в ГД Конкуренция към ЕК. Преди това е била в Уникредит - Мюнхен. Винаги може да се спекулира защо на 32-годишен човек се гласува такова доверие, но биографията ѝ е безупречна.

 • 4
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#3] от "clint_eastwood":

  Един бърз поглед в/у CV-то на госпожицата показва, че единствения инвестиционен опит, който има, е като първо ниво аналитик във второразредна банка в Лондон (защото Уникредит определено не е на нивото на Голдман или Дж.П.Морган), и като бюрократ ниско ниво в ЕК. За да си на това управленско ниво, трябва да си минал един два инвестиционни цикъла, да си видял как се правят пари и как се губят пари. Единственото, което човек като нея би правил в Лондон или Франкфурт, е да прави ксерокопия или да набива цифри в Ексел.

  Другият лош сигнал е липсата на инвестиционен комитет във Фонда и намалението на броя директори от 3 на един. Това противоречи на всякакви добри принципи на корпоративното управление, и говори, че не става въпрос за инвестиране, а за "раздаване" на пари.

 • 5
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#2] от "Данида":

  Съвършено права сте. Госпожицата е политическо назначение, и парите ще заминат по предназначение, или ще бъдат просто профукани.

 • 6
  clint_eastwood avatar :-|
  clint_eastwood

  [quote#4:"peaspiring"]Единственото, което човек като нея би правил в Лондон или Франкфурт, е да прави ксерокопия или да набива цифри в Ексел.
  [/quote]

  Само че това са чисти спекулации от твоя страна - съвсем спокойно може и да не е вярно. А с оглед на космическите изисквания в ЕК е много по-вероятно да не е вярно. Ако не си работила с нея, няма как да знаеш каква е, а с оглед на фактите, презумпциите са в нейна полза.

 • 7
  dafinad avatar :-|
  Данида

  До коментар [#3] от "clint_eastwood":

  Напротив, напълно прав съм. Работила е 2 години в ГД Конкуренция, и то в областта на банки в затруднено положение- доста различна област, освен че и банките раздават кредити. Това, което е вършила три години в Екфин първо няма съвсем нищо общо, и второ е било наистина на ниско ниво, АД5 или 6 максимум. Изискванията в ЕК са високи, да, но там работят много българи, има квоти, и съвсем не е невъзможно. Та нека приемем, че е интелигентен и кадърен човек Ето позитивна презумпция въз основа на факти. Много бих се радвал, ако фактите подкрепят и твърдението, че тя има нужния опит за сегашната си длъжност, но уви, фактите говорят друго. Да, можеше и по-зле. Но как така някой с минимален опит в областта на инвестициите, и с 0 управленчески опит, който по собствените си думи дори не е напуснал 100% работата си в ЕК, става шеф на фонд за над половин милиард евро, това за мен е напълно легитимен въпрос въз основа на публичната информация за госпожицата.

 • 8
  peaspiring avatar :-|
  peaspiring

  До коментар [#6] от "clint_eastwood":

  Никакви спекулации не са. Аналитиците правят екселски таблици и рисуват презентации. Ако се появят на среща, т.е. основно за да носят чантите на шефовете (оттам и bag carrier).

  Нямам против, нека се пробва, но не в/у парите на данъкоплатците.

  Едно обяснение е, че г-цата има титлата, но не и правата да взема решения. Което означава, че пак някой друг ще решава...

 • 9
  raywhite avatar :-P
  raywhite

  Готина е, по погледа й личи, че се шиба много яко.

 • 10
  antitrol avatar :-|
  antitrol

  До коментар [#5] от "peaspiring":

  младата другарка е безотговорно политическо и сексуално назначение...

  от нейната позиция ще бъдат облагодетелствани определени кръгове. всички знаем кои кръгове...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход