9 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмични новини за ритейл

И български производители на яйца са ползвали фипронил, Над 200 хил. т грозде ще бъдат преработени за вино, "Унифарм" се влива "Софарма" , "Кока-Кола ХБК" - лидер в сектор "Напитки", Mars ще инвестира 1 млрд. долара в зелени политики

2664 прочитания

© Юлия Лазарова


И български производители на яйца са ползвали фипронил

Яйца, произведени от българските компании "Консорциум агробизнес" АД и "Агроинвестпродукт" ООД, са с потвърдено съдържание на токсичния инсектицид фипронил, съобщиха от министерството на земеделието. Яйцата са с маркировки 3BG04001, 1BG04001 и 3BG04003 и от ведомството съветват потребителите да не ги консумират и да ги върнат в търговските обекти, от които са закупени, въпреки че съдържанието на фипронил е 0.027 мг/кг, което е значително под опасната доза за човек от 0.72 мг/кг. От компанията съобщиха, че търсят източника на проблема, а прокуратурата вече прави проверка за престъпление от общ характер. "Агроинвест продукт" и "Консорциум агробизнес" са свързани помежду си дружества, които имат ферми за кокошки в района на Велико Търново и са доставчици на яйца на част от големите търговски вериги в страната. "Консорциум агробизнес" е позната с бранда си "Хоризонт", а според сайта й е доставчик на "Лидл", МЕТРО, "Кауфланд", "Фантастико" и "Д и Д комерс енд диливъри". На този етап няма информация колко яйца от проблемните партиди са били продадени в търговската мрежа. От агенцията по храните обявиха, че заразените партиди са били разпространявани в няколко големи и малки търговски обекта в София, без да уточнят за кои става въпрос. Междувременно от търговската верига "Лидл" съобщиха, че са спрели от продажба всички яйца от този доставчик, не само от конкретните партиди.

Проверките на земеделското министерство за забраненото вещество идват, след като в началото на август редица германски хранителни вериги изтеглиха от продажба всички внесени холандски яйца, тъй като беше установено, че са заразени с инсектицида. Българската агенция по безопасност на храните установи, че в България са влезли три партиди яйчен меланж, замърсени с фипронил.

Над 200 хил. т грозде ще бъдат преработени за вино

В България реколтата от грозде е добра, количеството е сходно на предходните две години, а качеството е високо според оценките на агроминистерството. Земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че тази година се очаква добив от над 350 хил. тона грозде, от което над 200 хил. тона ще бъде преработено. Прогнозите са, че през 2017 г. България ще произведе между 140 и 150 млн. литра вино, което би било повече спрямо предходната година. Тогава бе произведено 125.7 млн. литра вино, въпреки че очакванията на земеделското министерство бяха по-високи.

В България работят 263 изби, като капацитетът им варира между 50 хил. и 1.8 млн. литра вино. Още през 2016 г. от земеделското министерство съобщиха, че има проекти за 19 други изби. И тази година най-големите пазари за българския износ ще бъдат Русия, Китай и Великобритания. През 2016 България е изнесла 62 млн. л вина. Това е увеличение спрямо предходните години, като през 2015 г. експортът е бил 60.5 млн. литра, а през 2014 г. - 58 млн. литра. Очакванията са част от големите производители на вино в Европа да отчетат спад.

"Унифарм" се влива "Софарма"

"Унифарм" ще се влее в най-голямата българска фармацевтична компания - "Софарма", става ясно от съобщение до Българска фондова борса – София. В началото на годината "Софарма", която тогава достигна акционерно участие над 77%, отправи търгово предложение към останалите акционери на "Унифарм" за закупуване на акциите им на цена от 4.35 лв. за ценна книга, като повечето от тях са го приели. В края на юни "Софарма" съобщи, че е преминала 96% дял в капитала на дружеството в резултат на търговото предложение. Акционерите на "Унифарм", които не бяха приели търговото предложение, имаха право да продадат на "Софарма" акциите си на същата цена по реда на закона за ценните книжа и бяха сключени и последните такива сделки. "Унифарм" е фармацевтична компания, която произвежда таблетки, течни лекарствени форми (капки, разтвори, кремове и гелове) и продукти за хемодиализа, като има годишен капацитет от 300 млн. таблетки. Между 30 и 40% от произведените като обем медикаменти, които представляват между 36 и 47% от приходите й през последните години, са по възлагателни договори от "Софарма". Двайсет и седем от лекарствата, произвеждани за "Софарма", са за експортните й пазари.

"Кока-Кола ХБК" - лидер в сектор "Напитки"

За четвърта поредна година "Кока-Кола ХБК" бе обявена за лидер в сектор "Напитки" според оценката на Индексите за устойчивост на Dow Jones. След стабилно представяне по отношение на устойчивостта през 2016 г., по-конкретно в сферите на трудовата практика, стратегията за нововъзникващи пазари, здравеопазване и хранене, околна среда, компанията постигна общ резултат от 90 точки, което е с 38 пункта по-високо от средното за индустрията. След подобренията количеството вода, нужно за производството на литър напитка Coca-Cola през 2016 г., е с 3% по-малко, а използваната енергия се понижи с 5%. През 2016 г. чрез рециклиране са възстановени около 37% от всички опаковки, пуснати на пазара. "Кока-Кола ХБК" обслужва приблизително 600 милиона потребители в 28 държави. През 2016 г. компанията инвестира 7.3 милиона евро в многобройни инициативи за подобряване благосъстоянието на общностите.

Mars ще инвестира 1 млрд. долара в зелени политики

Най-големият производител на шоколад в света ще инвестира 1 млрд. долара във възобновяема енергия. Инвестицията на производителя на Snickers и Twix е предвидена за няколко години, а сред известните вече програми са изграждането на ферми от ветрогенератори. В момента компанията разчита на такова електричество за фабриките си в САЩ и Великобритания, а идеята е до 2018 г. още 9 държави да използват слънчева или вятърна енергия.

Mars ще разчита и на реклама, за да популяризира усилията си във връзка с климатичните промени. Производителят на шоколадови изделия изпитва затруднения поради обезлесяване на големи площи и експлоатационен труд при производството на най-важните за продуктите на компанията съставки - какао и палмово масло. Mars е със 106-годишна история, като в световен мащаб към компанията работят 80 хил. души, а годишните продажби възлизат на 35 млрд. долара. Освен шоколадови изделия Mars продава храна за животни, а от тази година купи и компанията за ветеринарни услуги VCA. Сделката беше на стойност 9.1 млрд. долара.

Накратко

Президентът на ЕК Жан-Клод Юнкер смята, че Европа трябва ефикасно да налага мерки срещу двойния стандарт при храните, напитките и козметиката в Централна и Източна Европа. По време на традиционната си реч за състоянието на ЕС Юнкер обяви практиката еднакви продукти да се предлагат с различно съдържание в страните членки за незаконна.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK