Фабриката за хартия в Костенец - между експлозията и застрахователя

Девет месеца след авария със щета за над 20 млн. евро компанията съкращава повечето от работниците

Фабриката за хартия изнася три четвърти от продукцията си
Фабриката за хартия изнася три четвърти от продукцията си    ©  Мария Съботинова
Фабриката за хартия изнася три четвърти от продукцията си
Фабриката за хартия изнася три четвърти от продукцията си    ©  Мария Съботинова
Над 150 от общо 180 работници в понеделник получиха едномесечни предизвестия за съкращаване.

Девет месеца след огромна експлозия, която е разрушила сградата и машините на фабриката за хартия в Костенец, тя е принудена да съкрати почти целия си персонал. Причината - застраховката, която трябва да покрие щетата от над 20 млн. евро, все още не е изплатена.

Преди дни предизвестие за съкращаване получиха почти всички работници в предприятието, които реално вече девет месеца не работят. Така "Костенец пейпър мил", както се нарича бившето "Костенец-ХХИ", може окончателно да прекрати производство, след като преди две-три години успя да изчисти задълженията си към фалиралата Корпоративна търговска банка и да увеличи продажбите си.

Масови съкращения

Над 150 от общо 180 работници в понеделник са получили едномесечни предизвестия за съкращаване. Причината е авария от началото на годината, която спря производството във фабриката. Експлозия на 58-тонен чугунен цилиндър разрушава две от поточните линии, като няма пострадали служители.

Досега компанията не е получила обезщетение от застрахователя "Алианц", тъй като щетите все още се проверяват. По неофициална информация полицата е била пълна и е покривала огромни рискове, а дружеството търси обезщетение от 22 млн. евро.

Според ръководството на дружеството заплатите досега са изплащани, но резервите вече са изчерпани. "Девет месеца предприятието няма производство, не произвеждаме нищо, съответно няма откъде да има приходи, с които да посрещне своите разходи. Процедурата по ликвидация на щетата се проточи повече, отколкото очаквахме, и изпаднахме в тази позиция", каза изпълнителният директор на "Костенец пейпър мил" Иван Павлов за БНР. "Ако ние смятахме да ликвидираме предприятието, щяхме да подходим по съвсем друг начин", добави той.

Цесии и прехвърляния

Това не е първото препятствие за една от най-големите фабрики за хартия в страната. Бившето "Костенец-ХХИ" беше сред компаниите в орбитата на КТБ и един от длъжниците на фалиралата банка. Още в края на 2014 г. обаче дългът от 12.8 млн. евро беше рефинансиран от четири компании - Българска индустриална и търговска корпорация, "К кепитал", "Г и М консулт" и "Сафин". Макар че операциите бяха атакувани от Комисията за финансов надзор заради процедурни пропуски, в крайна сметка залогът в полза на КТБ беше заличен и компаниите станаха основни кредитори и акционери на завода за хартия.

Справка в Търговския регистър показва, че през април 2015 г. компанията е взела 4.9 млн. евро кредит от Банка ДСК, като за обезпечение е използван залог на цялото търговско предприятие. Четири месеца по-късно четирите компании са сключили договор за цесия и са придобили вземането на банката, както и правата върху обезпечението. Поради неизпълнение на задълженията обаче те са пристъпили към изпълнение и през октомври са продали дружеството на новоучреденото "Костенец пейпър мил", което е еднолична собственост на регистрираното в Швейцария Kostenets Paper AG. Няма информация кой стои зад швейцарското дружество. Самото прехвърляне е вписано в Търговския регистър в началото на март 2016 г.

Кой работи

Оттогава всъщност дейността се поема от "Костенец пейпър мил". В доклада за 2016 г. на "Костенец-ХХИ", което формално е публично дружество и акциите му се търгуват на алтернативния пазар на Българската фондова борса, пише, че "ръководството счита, че дружеството е недействащо предприятие".

Това се вижда и от резултатите на двете компании (виж таблицата). В последния отчет на "Костенец-ХХИ" се посочва, че дружеството не е осъществявало дейност през второто, третото и четвъртото тримесечие на 2016 г. Така за два месеца работа компанията отчита 7.7 млн. лв. приходи и загуба от над 13 млн. лв. В същото време "Костенец пейпър мил" е с нетни приходи от над 39 млн. лв. и положителен финансов резултат. За предходната 2015 г. фабриката явно работи добре, като отчита над 12% ръст на продажбите и 8 млн. лв. печалба. Предприятието произвежда основно носни кърпи, салфетки и тоалетна хартия и изнася две трети от продукцията си.


8 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Да живее застраховането! После да не вземат да се заоплакват пак, че никой не искал да се застрахова...

  Така де - фабриката явно не е успяла да изтегли кредит за ремонтни дейности, иначе щеше да преживее кризата и да изчака разплащането, но явно има и други фактори..

 • 2
  elena.katinarova avatar :-|
  elena.katinarova

  Хахаха, типично мнение на човек, който нищо не разбира от застраховане. Знаеш ли при какви условия е сключена полица, знаеш ли дали това е покрит риск по полицата, въобще знаеш ли нещо по казуса? Сигурен съм че не, но е най - лесно да се каже Застрахователя не плаща какво ще се застраховам. Призовавам всеки, когато прави своята полица да чете какво застрахова, предварително да се ограмоти и да пита каквото не му е ясно, а не после да се вайка защо не му се изплаща обезщетение.
  Нямам нищо общо с Алианц!

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "elena.katinarova":

  Ами нали затова е застраховка - за да си получиш парите после. Какво общо има за какво се е застраховал в случая - парите на фирмата се бавят, защото експертите с месеци "изясняват обстоятелства". Да не би случайно гърмежът да е предизвикал трусове, пък трусовете нали не са застраховани, да мине без плащане (примерно). Айде моля Ви се...

  Вие като предлагате полици само за някои неща, какво очаквате? Горките хора в САЩ, дето сега откриват, че не са се баш застраховали срещу ураган, щото щетите им настъпили заради наводнение...причинено от урагана.

  Докато така се бъзикате с житейската логика, не можете да очаквате всеки да е луд да се застрахова. Пари на вятъра.

 • 4
  elena.katinarova avatar :-|
  elena.katinarova

  Да, застраховката се прави, за да се получиш обезщетение, когато събитията се изяснят и те отговарят на покритията в полицата. Полицата е договор, а когато подписваш договор трябва да си много осторежен. И не на последно място всеки гледа да му е евтино, а не мисли че премията се формира на база на покритите рискове. А когато спестяваш може да се окаже, че си направил грешка. И пак казвам не може да говорим при положение, че не знаем какво е събитието и как е настъпило. Явно щом и за САЩ си компетентен излизам от спора, тъй като ще го правим за спорта и няма да стигнем до никъде.
  И един съвет - преосмисли мнението си за застраховането. На Запад хората не са по - глупави от нас нали, а се застрахова всичко и то на много по - високи цени отколкото тук

 • 5
  korki avatar :-|
  Krasimir Koev

  Бях наскоро точно в това застрахователно дружество - исках да си застраховам имота - Предложиха ми полица , при която моя адвокат искаше да се впишат няколко промени.Те отказаха,с МОТИВА,че това са печатни бланки и не могат да променят условията.Което е лъжа разбира се. Теглих им една и си тръгнах,Така ,че много много внимателно четете какво подписвате - а ако не разбирате - задължително с авокат!!!!

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "elena.katinarova":

  Не, г-жо Катинарова. Застрахователите са задължени по закон да подхождат с грижата на добър търговец. Клиентът не трябва да е осторожен, той трябва да бъде информиран от вашите търговци. Какъв е смисълът да подписваш договор с някого, когото подозираш от самото начало?

  Истинското осторожие идва, като трябва да се заплаща застраховка. Ако може случайно да се намери запетайка, която да доведе до незаплащане, тя ще бъде използвана. После се оплаквай на арменския поп.

  На Запад хората явно са доста глупави, за да си застраховат къщата, да я наводни урагана и да не получат нищо. Съвети от корпоративни дронове не приемам. Не виждам обективност в мнението Ви.

 • 7
  toyaga_ avatar :-|
  toyaga_

  Не съм запознат със случая и детайлите около полицата и събитието, но във връзка с коментарите по-горе - да приемем, че компанията е решила да сключи полица, покриваща пожар и природни бедствия. Ако имуществото й пострада вследствие терористичен акт, Застрахователят няма основание на изплаща обезщетение. Изречения от сорта на "аз имам застраховка, значи застрахователят трябва да плати" са пълна глупост и говорят за пълната липса на застрахователна и финансова култура у българите. В допълнение, застрахователните компании не са благотворителни дружества...

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#7] от "toyaga_":

  Пожарите вървят с експлозиите, имплозиите и всякакви простотии. Що за терористичен акт в фабрика за хартия. Може би Бареков е станал паравоенен? Хайде моля ви се...

  Застрахователите се правят на улави и изключват тук там някои рискове, а после ти излизаш виновен. Да хванат да си изчислят какви са рисковете и да предложат нормална оферта. Не са благотворителни дружества, но трудовият закон ги задължава да подходят към клиентите си с грижата на добър търговец. Злонамерените действия се случват както при изготвяне на предложението, така и при осигурително събитие. Който е ходил да си разказва за майчиното мляко пред застраховател, знае.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Данни отложено гледане

Данни отложено гледане