Русия ще национализира B&N Bank

Една от най-големите частни търговски банки поиска помощ от Руската централна банка преди дни

Частната B&N Bank е поредната банка, която се обръща за помощ от Руската централна банка.
Частната B&N Bank е поредната банка, която се обръща за помощ от Руската централна банка.    ©  Reuters
Частната B&N Bank е поредната банка, която се обръща за помощ от Руската централна банка.
Частната B&N Bank е поредната банка, която се обръща за помощ от Руската централна банка.    ©  Reuters

Руската централна банка взе решение да национализира една от най-големите банки в страната B&N Bank, пише Financial Times. Дни по-рано собственикът на банката Михаил Гуцериев се обърна към централната банка за подкрепа. Това е втори подобен случай в страната за последните три седмици.

Банките в Русия

Собственик на банката, която е 12-а по размер на активи в страната, е руският олигарх Михаил Гуцериев чрез финансовата група Safmar. От централната банка съобщиха, че Гуцериев се е обърнал към тях преди няколко дни за подкрепа. В официално изявление от банката уведомиха, че днес са взели окончателно решение относно молбата му. Преди три седмици подобна съдба сполетя и една от най-големите руски частни банки "Откритие". Тогава централната банка в Русия се възползва от приетия закон от Държавната дума през май, който ѝ позволява да поема контрол над банки пред фалит чрез създадения за целта специализиран фонд. Тя купи 75% от "Откритие", която е сред 10-те "най-важни банки в Русия". Досега никоя друга банка от тази група не е изпадала в подобно състояние. От централната банка обявиха, че ще използват държавни фондове, за да се превърнат в "основен инвеститор". Като уточниха, че нито един клиент няма да пострада при спасителната процедура.

Акционерите в "Откритие" са основателят на банката Вадим Беляев, петролната компания Lukoil, държавната банка VTB, както и олигарсите Александър Несис и Александър Мамут, които си сътрудничат с държавните регулатори. Според Александър Димитриев от банката именно акционерите са поискали помощ от централната банка. Олег Тинкоф от конкурентната Tinkoff Bank изрази мнение, че руските данъкоплатци ще платят за щетите, които са нанесени от амбициите на Беляев. Тинкоф добави, че най-вероятно никой няма да поеме отговорност за фалита.

Кой е Михаил Гуцериев

Михаил Гуцериев е собственик на компаниите Russneft, NK Neftisa, OAO Russian Coal, ZAO Mospromstroy и британската GCM Global Energy, която генерира годишни приходи на стойност 1 млрд. долара. От началото на 90-те години Гуцериев се занимава активно с политика. През 1995 г. е избран за депутат и председател на Държавната дума. През 2012 г. милиардерът насочва вниманието си и към медиите в Русия. Досега той е придобил 7 радиа. Според проучване на Forbes през 2016 г. богатството на бизнесмена е възлизало на 6.2 млрд. долара, докато през 2015 г. то е било 2.4 млрд. долара. Най-големият му син Чингис Гуцериев умира при съмнителни обстоятелства едва на 22 години през 2007 г.