Maersk продава бизнеса си с петролни танкери за 1.2 млрд. долара

Купувач е мажоритарният акционер на датския конгломерат

Това е вторият етап от стратегията на Maersk за преструктуриране на компанията.
Това е вторият етап от стратегията на Maersk за преструктуриране на компанията.    ©  Michael Kooren
Това е вторият етап от стратегията на Maersk за преструктуриране на компанията.
Това е вторият етап от стратегията на Maersk за преструктуриране на компанията.    ©  Michael Kooren

Датската транспортна и логистична компания Moller Maersk ще продаде бизнеса си с петролни танкери за 1.2 млрд. долара на мажоритарния собственик на компанията Moller Holding, пише Financial Times. Moller Holding притежава над 50% от акциите в конгломерата.

Maersk преструктурира бизнеса си

Чрез тази сделка Moller Holding ще се сдобие със 161 петролни танкера. Споразумението е част от стратегията на гиганта Moller Maers за преструктуриране. Компанията има за цел да се раздели с енергийния си бизнес, за да се съсредоточи върху звената за логистика и транспорт. Преди месец Maersk продаде петролния си бизнес на френския конгломерат Total за 7.5 млрд. долара. По този начин Total, която е една от най-големите петролни компании в света, ще утвърди позициите си на пазарите в Мексико, Алжир, Кения и Казахстан и ще има достъп до петролните залежи на датската група в Северно море.

В списъка на компанията за продажби са още подразделенията ѝ Maersk Drilling, което управлява петролни и газови кладенци основно в Северно море, и Maersk Supply, която разполага с 44 кораба за помощни крайбрежни операции.

Изпълнителният директор на Maersk Сорен Скоу заяви, че това е втора важна стъпка за компанията, тъй като така ще могат да насочат вниманието си изцяло върху транспортния, логистичния и пристанищния бизнес. Изпълнителният директор на Moller Holding Робърт Угла преобрази компанията и я превърна в най-големия акционер в Maersk. Той заяви, че след финализирането на сделката групата ще продължи да поддържа сътрудничеството си с Maersk.

Звеното на петролния бизнес на Maersk отчете слаби финансови резултати през последните две години. За второто тримесечие на тази година нетната му загуба е на стойност 483 млн. долара, като цената на активите продължава да спада. Подразделението има 3100 служители и 80 кораба.

Причината

Maersk е принудена да преструктурира бизнеса си заради драстичния спад на цените на петрола през последните 3 години. Тази година беше отчетено увеличение на цената на петрола, като през тази седмица котировките достигнаха най-високото си ниво от лятото на 2015 г. и брентът се търгува на 58-59 долара за барел. Понижението на цената на петрола през последните години се отрази на редица страни. Норвегия бележи спад на нефтодобива в Северно море, което провокира депутатите да обсъждат в парламента дали да разпределят повече пари от бюджета за риболовната индустрия, припомня Deutsche Welle.

Икономиката на Русия също е сред потърпевшите. Рублата загуби половината от стойността си спрямо долара. Най-големият износител на петрол в Африка – Нигерия, попада в графата на губещи от понижението на цената на петрола.

Още от Капитал