"Филикон-97" решава кадровия си проблем с наемане на пенсионери
От производителя на консерви твърдят, че няма да има разлика в заплащането спрямо по-младите работници


Михаил Ванчев

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"
Едно от най-големите консервни предприятия в България - пловдивското "Филикон-97", сменя подхода си за търсене на нови работници, като ще наеме в цеховете за производство на лютеница само жени над 55 години. От 2005 година компанията почти е удвоила персонала си – от 114 души преди 10 години до 215 души през 2016 г. Консервното предприятие се нуждае от още 20-25 работнички, но заради липсата на кадри от компанията се насочват към по-висока възрастова група.
"Новите ни работници ще са жени в третата възраст, защото те имат домашния опит в приготвянето на консерви и няма да им е чуждо това, което ще правят тук. Ще работят на линията за производство на консерви, където се изисква и женска сръчност", каза за "Капитал" Иван Калибацев, търговски и маркетингов директор на "Филикон-97". Досега почти никое предприятие в региона не се е досетило да се обърне към хората от третата възраст, включително и към бившите си работници и служители, за да ги покани отново на работа.
Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.
Абонирайте сеВъзползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент
2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата
* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.
9 коментара
Капитал, четете какво пишете. Приходи 28 000 а печалба 300 000?
Ако не се лъжа на пенсионерите не се плащат осигуровки.... как тогава да няма разлика в парите, които Филикон ще плащат? Също защо само жени и това не е ли дискриминация на полов принцип?
До коментар [#2] от "Sinergy":
Лъжеш се. Ако пенсионера е самоосигуряващо се лице, дължи само здравни осигуровки ( пак не е като да не дължи), но в случая няма как да бъде такова, а ще бъде на трудов договор и се плаща пълния размер на осигуровката.
До коментар [#2] от "Sinergy":
Относно втората ти заблуда - не, не е дискриминация на полов принцип. Прочети сам, че ще ми отнеме време да те образовам, явно при теб нещата трябва да започнат от А и Б.
До коментар [#2] от "Sinergy":
В 21. век сме, пазарната логика е елементарна. Ако има кой да работи на тези пари, ще работи на тези пари. Не си в никаква позиция да търсиш сметка на някакъв бизнес колко да плаща на работниците си, ако не си един от тях. Все едно някой да ти влезе в къщата и да ти държи сметка колко джобни плащаш на децата си.
Направи си бизнес и после говори. От фирмата са постигнали ниско текучество, значи служителите им са доволни.
Спасението на българските фирми са пазарите в по-богатите страни.
Ако продаваш евтино в България, не можеш да даваш високи заплати и обратно - ако плащаш високи заплати, трябва да продаваш скъпо, но няма, кой да го купи.
Колокото и да се оптимизира дейноста, ако ще и собствениците да живеят по-бедно от служителите си, това е тъжната истина...
Като добавим и политическата класа, мутрите и бюрокрацията, всеки който успее да поддържа повече от 10 години някакво производство в България е герой. Не броим назначените бизнесмени на държавна хранилка, разбира се.
Това показва, че във Филикон, тези, коита управляват мислят. Ако започнат да правят и лютеницата само с червени чушки и доматено пюре, без картофено нишесте, моркови и патладжани, няма да остане бурканче по рафтовете на магазините. А, и киселите краставички с истински оцет а не с "оцетна киселина"...
До коментар [#7] от " subaru ": Класическата лютеница съдържа патладжан и морков. Поне тази, която баба ми правеше и сега родителите ми също.
"Класическата"/според моето семейство/, лютеница, която моята моята баба правеше, правят родителите ми и аз, е само от печени червени чушки и концентрирано доматено пюре. Съответно и подправки. Въпрос на вкус. С патладжан и моркови става друг продукт. Също така много вкусен. Но без картофено нишесте/за обем, съответно цена/, и други "сгъстители".
Нов коментар
За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.