"Уолтопия" вдигна крайните цени с 15% заради високите разходи за труд

Собственикът Ивайло Пенчев призова за по-лесен достъп на чужденци до българския трудов пазар

   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
   ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Производителят на катерачни стени "Уолтопия" обяви, че заради завишените разходи за труд и затегнатите регулации се налага да повиши цените на всички продукти и услуги с 15% от 19 септември. Това се налага заради повишените разходи за труд през последните години и затегнатите регулации в ЕС, които увеличават тежестите върху бизнеса.

Пред "Дневник" създателят на "Уолтопия" Ивайло Пенчев е обяснил, че заплатите, които плаща компанията, са се повишили повече от два пъти за последните 5 години, натискът от институции, включително и в България, се е засилил, а самият той за пръв път се замисля дали да не си премести бизнеса другаде.

"Причината е развитието на българската икономика, съпроводено с продължаващо изтичане на качествени хора към държави, в които се плаща още по-добре. Това е нормален пазарен процес", посочва той. Според него "по-мъдрите държави" отварят пазара си за конкурентни работници от "по-глупави" страни, а България все още е плаха в това.

"Добре би било да пускаме в страната лесно инженери, архитекти, програмисти, монтажници, заварчици и всякакви други мераклии да работят, а не да живеят от помощи", казва Пенчев. Докато това не се случи, цената на труда ще расте, а качеството на работната сила ще пада. Живеем във време на категоричен недостиг на качествени работници във всяка сфера. По тази причина ръстът на заплатите надхвърля в пъти ръста на производителността на труда. Това е лош знак за всяка икономика, анализира още той.

Регулациите, свързани с надигащия се протекционизъм, навсякъде усложняват бизнес средата. Европейският съюз сякаш е лидер на бюрократичния свят, коментира още Пенчев по въпроса за това как регулациите вдигат цените на продуктите и услугите. "Във Франция например за нас е по-евтино да работим с местни монтажници, въпреки че са по-неефективни и неопитни от българските. Бюрократичните пречки само се увеличават", допълва той.

Създателят и директор на "Уолтопия" посочва, че се увеличава и местният институционален натиск. Разказва, че през 2016 г. компанията е била обект на над 50 проверки. "Нищо лошо не са открили освен една кандидат-измама за 40 стотинки, ама представяте ли си колко хора трябва да работят само по тези 50 проверки годишно", пита риторично Пенчев.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


43 коментара
 • 1
  stanishev_ltd avatar :-|
  stanishev_ltd

  Мачкай я тая скапана държава, Пенчев, мачкай я!

 • 2
  opz11314385 avatar :-|
  opz11314385

  Пенчев, Пазара на труда е отворен, можеш да привличаш специалисти от целия ЕС, едни от най добре квалифицираните в целия свят. Не разбирам точно каде ти е проблема или до сега си печелил от кражба на работна заплата и за да продължиш да го правиш трябва да внасяш хайвани от азия, че българските ти избягаха. Пенчев, заради такива като теб, повече българи работят в чужбина от колото в България. Пак повтарям, всичкиспециалисти в ЕС са потенциални твои служители, от какво точно се оплакваш?

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "opz11314385":

  А защо да не даваме шанс на специалисти от Азия? Какво лошо видяхме от Виетнамците? Не съм чул за един азиатец на помощи или пък престъпник. Вежливи, образовани хора. Техните деца си учат и бързо се адаптират.

  Единствения им грях е, че не се оплакват от ниските заплати в България. Даже биха дошли, за да ги получат.

 • 4
  jordani avatar :-?
  jordani

  Премести си бизнеса в Германия или САЩ, Пенчев. Там където са "изтекли" качествените работници.
  Бизнеса ти не локално или суровино зависим, какво ти пречи?

  Маса локално зависими производства наемат персонал от ЕС, засега висши и средни мениджъри, а за ниско квалифицираният труд има автоматизация.
  Ама струва едни пари, по-високи капиталови разходи и няма кинти за Ферарита.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "opz11314385":

  И още нещо - Българите избягаха не заради предприемачи като Пенчев, а заради политици, които сами си избрахме. Политиците пропуснаха да реформират съдебната система, МВР, държавните дружества (особено енергийните). Човекът е измислил нещо от нулата, изнася за цял свят. Без приватизации, без държавни поръчки.

  Така че не - заради такива като Пенчев, България се крепи. Заради такива като теб, дето ни избраха политиците или не гласуват изобщо, сме на тоя хал.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#4] от "jordani":

  А защо Азиатците да не работят тук, да плащат данъци и да ни докажат колко е хубаво в България?

 • 7
  hkv51533368 avatar :-|
  Иван Вазов

  Никой няма да дойде да работи и живее в България, защото няма бъдеще в тази държава.

  Какво бъдеще ще има в най-корумпираната и най-бедна държава с най-бързо изчезващата нация?!?

  Работодателите са измамници. Грабят своите служители и развиват своя бизнес с кървави пари.
  Не плащат осигуровки, не плащат извънредно изработеното, плащат ниски заплати.
  Никой не би дошъл в държава, в която ще бъде работещ беден.

  "Не плащам високи заплати, защото съм богат.
  Аз съм богат, защото плащам високи заплати."
  ~ Роберт Бош

  България трябва да стане като Германия и други развити държави. Тогава ще задържи нацията в пределите си. Тогава, други ще имат желание да дойдат да живеят тук.
  Кога ще стане това?!? Никога!

  Готови ли сте да пропилеете собствения си живот и живота на вашето семейство, чакайки нещо да се промени в България?

 • 8
  hkv51533368 avatar :-|
  Иван Вазов

  Причините, заради които хората напускат държавата са...

  Некоректни работодатели като Пенчев. Работодателите НЕ плащат заплати, НЕ осигуряват на реален доход, НЕ плащат отработен извънреден труд.
  Неефективна съдебна система и правораздавателни органи. Институциите НЕ наказват некоректни работодатели.

  Хората повече НЕ искат да живеят в най-корумпираната и най-бедната държава, с най-бързо изчезващата нация.
  Хората повече НЕ искат да бъдат мамени и експлоатирани от "предприемачи" като Пенчев. Защо да бъдеш работещ беден в корумпирана държава, след като може да живееш нормален живот на Запад?!?

  Пенчев имаше конкурентно предимство заради ниските заплати, които плащаше. Освен това, не плаща осигуровки и укрива други данъци, което му пълни джоба.
  Ощетявайки и крадейки от своите служители, той предлагаше ниски цени на своите продукти.
  След като вече не може да ограбва своите служители, заради проверките, които му правят, той започна да мрънка. Мрънка, защото губи своята конкурентоспособност.

  Парадира за успех в бизнеса, постигнат с кървави пари. Мамейки своите служители.

 • 9
  gph1410858172376982 avatar :-|
  Ivan Stoev

  Основната причина за изтичане на качествени кадри е неконкурентното заплащане в България спрямо останалите страни от ЕС. Това пък е резултат от това, че такива като господина са заложили ниски заплати в себестойността на продуктите и услугите си и на това разчитат да са конкурентни в Европа. Просто няма как да стане това на отворен пазар на труда. Както ЕС има нужда от качествени кадри, за да продължи да се развива, така и този господин, само че той не е готов да плаща за тези кадри. Ами има две опции - да се изнесе някъде в Азия, или да започне да плаща повече /това разбрахме че не му е по вкуса/. Не е опция да се вкарват азиатци, за да се свалят заплатите, просто е нарушение на правилата на ЕС /не че Меркел не го прави/. Ако вкара азиатци в България, какво ще ги задържи тук повече от месеците, необходими да получат паспорт на гражданин от ЕС? На същия принцип, на който се изнасят българските работещи, ще си тръгнат и азиатските, в момента, в който конкурентния европейски пазар стане отворен за тях. Значи на господина му остава единствено да ходи да прави стени в Китай/ Виетнам/ Шри Ланка и т.н.

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Пенчев е арогантен, но в случая казва нещо вярно - България зорлем прави вноса на кадри труден. Само от кримската криза досега Полша внесе над един милион украинци. Те и преди това имаха близо милион, та сега станаха 2 милиона - това са 5% от населението в Полша.

  Кое е по-умен в случая - ние или поляците? Питам и отговор не чакам.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал