Jaguar Land Rover се оглежда за придобивания

Целта на британската автомобилна компания е да произвежда нови модели

При потенциално придобиване JLR ще получи финансова подкрепа от Tata Motors, уверяват близки до темата
При потенциално придобиване JLR ще получи финансова подкрепа от Tata Motors, уверяват близки до темата    ©  Reuters
При потенциално придобиване JLR ще получи финансова подкрепа от Tata Motors, уверяват близки до темата
При потенциално придобиване JLR ще получи финансова подкрепа от Tata Motors, уверяват близки до темата    ©  Reuters

Британската автомобилна компания Jaguar Land Rover разглежда варианта за придобивания в сектора на фона на нарастващата конкуренция в бранша, съобщава Bloomberg. Според близки до темата от компанията са обсъдили опцията, за да увеличат броя на предлаганите модели.

Намеренията на Jaguar Land Rover

От Jaguar Land Rover са насочили вниманието си и към компаниите от технологичния сектор, тъй като имат намерение да създадат нови електрически модели и автономни автомобили. Индийският автомобилен производител Tata Motors, който притежава JLR, е натрупал 6.1 млрд. долара кеш в края на юни, което е с 87% повече спрямо миналата година, показва проучване на Bloomberg. Така Tata се превръща във втората по големина компания в Индия. Главният финансов директор в Tata Си Рамакришнан обяви в официално изявление, че производителят планира да добави нови продукти в портфолиото си, да създаде нови технологии и да увеличи производството си поради отчетените рекордни приходи. Официални представители на индийския конгломерат смятат, че британската компания трябва да се разшири заради конкурентната среда, а при необходимост има готовност да осигури финансова подкрепа. Това твърди единият от източниците на Bloomberg, който пожела да бъде запазена неговата анонимност. Евентуално придобиване ще бъде първото в историята на JLR от 2008 г., когато Tata купи групата за 2.4 млрд. долара.

Вариантите пред автомобилната компания

78% от приходите на Tata Motors са от други групи, които базираната в Мумбай компания контролира. Съвместното дружество Fiat Chrysler обмисля да продаде скъпите си брандове Maserati и Alfa Romeo, споделиха близки около темата през август. От друга страна, германската автомобилна компания Volkswagen не изключва възможността да се раздели с контролирания от нея производител на мотори Ducati. Така опциите пред JLR за придобиване на конкурентни марки са няколко. Преди месец от JLR обявиха, че са работили съвместно с платформата за споделени пътувания Lyft, като са инвестирали 25 млн. долара в нея. Тогава стана ясно, че Jaguar Land Rover е сключила споразумение с технологичната компания за предоставянето на коли под наем.

В началото на септември от британската група съобщиха, че са амбицирани да разполагат с електрическа или хибридна версия на всичките си модели до 2020 г.