Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" събираме всички най-важни новини от последните седем дни

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Регулаторът хареса поевтиняването на газа с 7.3% от октомври

Природният газ ще поевтинее с 7.29% от октомври, с което ще струва 343.22 лв. за 1000 куб/м без акциз и ДДС, или 32.26 лв. за мегаватчас. Това показват изчисленията на работната група към Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), която трябва да одобри новата цена. Разчетите сочат, че на практика енергийният регулатор напълно е удовлетворил поисканото намаление от "Булгаргаз", което ще бъде в сила през четвъртото тримесечие на годината. Докладът на работната група беше обсъден на открито заседание на 25 септември, след което КЕВР трябва да вземе своето решение, което ще влезе в сила на 1 октомври.

Цената на природния газ се изменя на всеки три месеца съгласно сключения договор за доставка между държавния търговец "Булгаргаз" и руската "Газпром". Един от основните ценообразуващи фактори са месечните котировки на алтернативните горива през предходните девет месеца. Разчетите показват, че средно за този период цените на мазута и газьола се увеличават с 1.90 и 1.76% спрямо третото тримесечие на годината. Цените на алтернативните продукти на международните пазари пък растат с от 3.6 до 5.9% през август спрямо юли. Подобна тенденция се наблюдава и през септември, когато увеличението стига до 9.5%. Това означава, че ако този тренд се задържи, през следващите тримесечия може да се очаква поскъпване на природния газ за българските потребители.

Това, което все пак влияе на намалението от октомври, е цената на лева към долара, която също е фактор при определянето на стойностите. От разчетите на "Булгаргаз" се вижда, че за ценообразуващия период този курс намалява с 6.66% спрямо предходния.

Бизнесът е срещу новия модел за изчисление на транспортните разходи за газа

В последните няколко седмици се надигна вълна на недоволство от страна на големите индустриални компании (които са основните консуматори на природен газ), топлофикациите и газоразпределителните дружества срещу намерението на държавата след 5 години протакане да въведе нов модел за изчисление на транспортните разходи за природен газ. С него не само се увеличават разходите им, но може да се окаже и поредната пречка пред влизането на нови играчи на българския пазар.

Новият модел на тарифиране беше представен още в края на 2012 г. пред заинтересованите страни и журналисти. Анализ как новото ценообразуване ще се отрази на цените обаче така и не е направен, въпреки че оттогава досега големите потребители на газ многократно са настоявали за това. Вместо това те получават уверения от "Булгартрансгаз", че увеличение на тарифите няма да има. Пет години по-късно се оказа, че е обещанията всъщност не са съвсем верни и увеличението ще е между 60 и 100% (разликата идва от различния тип потребление и отклоненията от него, което налага купуването на по-скъпия тримесечен, месечен или дневен продукт вместо годишен). От началото на октомври различните групи потребители ще плащат средно около 29 лв. за 1000 куб.м. Дори по-притеснителна е логиката на промените, която на доста места изглежда напълно изгубена.

Река Въча "пресъхна" за почистване

За втори път това лято река Въча пресъхва. Този път под град Кричим. За това съобщиха няколко риболовни организации в социалните мрежи и сайтът bigfish.bg. По тяхна информация водата под участъка е напълно спряна, а останалата в речното корито риба била събирана от жители на града, често с градинска техника, което си личи и от снимките в изданието. Причината за пресушаването обаче не е ремонт на близкия ВЕЦ "Кричим", който е собственост на Националната електрическа компания (НЕК), а превантивните мерки срещу наводнения, които кметът на общината Атанас Калчев е предприел. Целта е речното корито, което е част от урегулираната зона на града, да бъде почистено от храстовидна растителност, която на места преминава в дървесна, и разстилане на новообразуваните наноси, каза самият той пред "Капитал".

По думите на Калчев тези действия са задължение на кметовете в съответствие с изисквания на Закона за водите. В тази връзка миналата седмица той е входирал искане в регионалната басейнова дирекция, а тя от своя страна към Министерството на околната среда и водите (МОСВ), които трябва да разрешат намаляването на водните количества в реката. В резултат е изменен графикът на работа на трите ВЕЦ-а - "Въча 1" , "Въча 2" и "Кричим", за периода от 18 до 22 септември 2017 г. в часовете от 8.30 до 17.30 ч.

Hellenic Petroleum иска по-силно присъствие в България

Бензиностанциите на бъдещето няма да продават само течни горива, а продукти като цяло, казва Григорис Стергюлис, главен изпълнителен директор на Hellenic Petroleum в интервю за "Капитал". Според него след пет или десет години бензиностанциите "Еко" трябва да осигуряват възможност, докато зареждате колата си - било то с бензин, газ или електричество, да оставите обувките си за поправка, да дадете дрехите си на химическо чистене, да напазарувате и т.н. Целта е да помогнем на ангажираните хора, да им спестим време и да направим живота им по-лесен. Бензиностанциите ще бъдат търговски центрове, които освен всичко друго продават и енергийни продукти. Влизате в интернет, казвате да ви подготвят хляб, сирене, мляко, да вземат дрехите ви от химическо чистене или поправените обувки, така че, като отидете на бензиностанцията, всичко да ви чака. Тези станции на бъдещето вече се случват.

Петролът докосва 60 долара за барел

Петролът достигна най-високото си ниво от две години насам във вторник, като цената за един барел брент мина 59 долара във вторник. Причината за вдигането на цената е по-високото търсене наред със заплаха за износа на Иракски Кюрдистан, където се проведе референдум за независимост на региона. Големият ръст в цената дойде в понеделник, а във вторник сортът брент вече се бе насочил към прехвърляне на границата от 60 долара за барел. Малко по-късно той даде крачка назад до 58 долара барела.

Суровината е вдигнала цената си с над 30% от юни, основно заради намаляването на производството от страна на страните - членки на ОПЕК. Търсенето на петрола от големите индустриални държави също се разширява наред с това на по-малко развитите страни, като този синхрон се случва за пръв път от почти десет години.

Представители на BP за Азия коментираха, че пазарът е преминал през най-трудния период и се е справил с тригодишния исторически спад на цените. Сега нивото на запасите е паднало, като основна заслуга за това имат ОПЕК и орязването на производството. "Пазарът отново се балансира, коментира на конференция на Financial Times Джанет Конг от BP. Запасите ще продължат да са на все по-ниски нива."

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова се e срещнала с председателя на ПАО "Газпром" Алексей Милер. Това е станало в рамките на провелото се в Москва четвърто заседание на работна група "Енергетика" към Междуправителствената българско-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.

Производителят на индустриално оборудване ABB придобива Industrial Solutions, подразделение на General Electric (GE), за 2.6 млрд. долара, съобщава Reuters. От швейцарската компания са си поставили за цел да възстановят маржовете на печалба, които са сериозно засегнати през последните години.

Два кандидата са били допуснати да подадат обвързващи оферти за придобиването на 66% дял в газопреносния оператор DESFA, съобщи Reuters. Процедурата за приватизацията на DESFA беше рестартирана през юни тази година след като очакваната сделка с азербайджанската държавна петролна компания Socar, на стойност 400 млн. евро, се провали.

Още от Капитал