Volkswagen получи нов удар за 2.5 млрд. евро заради скандала с вредните емисии

Германската компания задели допълнителни резерви за разрешаването на проблемите

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер    ©  Reuters
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер
Главният изпълнителен директор на Volkswagen Матиас Мюлер    ©  Reuters

Германският автомобилен концерн Volkswagen (VW) е заделил допълнителни резерви за още около 2.5 млрд. евро към общата сума, която трябва да плати заради скандала с дизеловите емисии. По този начин "цената" за най-големия автомобилен производител в света вече се повишава до около 20 млрд. евро, съобщава Reuters.

Защо се увеличават резервите

Причината за решението е увеличение на резервите, свързани с програмата за изтегляне/преоборудване на превозните средства 2.01 TDI. Тя е част от договорката в Северна Америка, която се оказва много по-сложна технически и времеемка, обявиха от германската компания в съобщение от петък. След изявлението на компанията акциите й поевтиняха с 3%, но към обяд възстановиха част от понижението до 1.6%.

Volkswagen започна сервизна акция за близо 11 млн. автомобила в цял свят, след като преди две години беше разкрита и след това призна, че е манипулирала тестове за вредни емисии в САЩ. Около 8.5 млн. от тези превозни средства са в Европа.

"Човек би се запитал дали това не е бездънна яма", казва пред агенцията базиран във Франкфурт трейдър.

Отражение върху резултатите

Германската компания заяви още, че допълнителните резерви ще бъдат отразени в оперативните й резултати за третото тримесечие, които ще публикува на 27 октомври.

Porsche, която притежава 30.8% от акциите във VW, също обяви, че заделените допълнителни резерви ще се отразят и на нейните резултати, но въпреки това запази широкия си диапазон за очаквана печалба за 2017 г. след плащане на данъци - между 2.1 и 3.1 млрд. евро.

Прокуратурата в Мюнхен е арестувала бивш член на управителния съвет на Porsche във връзка с емисионния скандал в Audi, която също е от германската автомобилна група, заяви запознат източник на агенцията в четвъртък.

Audi призна през ноември 2015 г., два месеца след като избухна скандалът с вредните емисии с компанията майка Volkswagen, че моделите ѝ с 3-литрови TDI V6 двигатели в САЩ са били оборудвани с незаконни софтуерни програми.