Сделките на компаниите за частни инвестиции достигнаха следкризисен връх

Мегасделките допринасят за 25% ръст при инвестициите

Най-голямата сделка за периода е на стойност 18 млрд. долара
Най-голямата сделка за периода е на стойност 18 млрд. долара    ©  Reuters
Най-голямата сделка за периода е на стойност 18 млрд. долара
Най-голямата сделка за периода е на стойност 18 млрд. долара    ©  Reuters

Рекордно високите нива на неусвоен капитал, евтините дългове и благоприятните условия за вземане на кредити са увеличили сделките, сключвани от дружества за частни капиталови инвестиции, до следкризисен връх от 212 млрд. долара, съобщава Financial Times

Общата стойност на сделките с участието на поне едно частно инвестиционно дружество за първите девет месеца на годината е нараснала с близо 25% на годишна база, въпреки че приносът на сделките от този тип остава малко под 10% от стойността на всички финансови операции в сферата на сливанията и придобиванията, които възлизат на 2.4 трлн. долара по данни на Thomson Reuters. За сравнение, инвестициите на частните капиталови дружества в неликвидни активи за същия период на 2007 г. са били 526 млрд. долара. По данни на Reuters Европа и САЩ остават основните пазари за подобни инвестиции.

Причините

До голяма степен този следкризисен връх на инвестициите се дължи на големите сделки в сектора като придобиването на бизнеса с чипове на Toshiba от консорциум от няколко компании, водени от Bain Capital. Сред другите мегасделки са и придобиването на американския търговец на дребно Staples от Sycamore Partners за 6.5 млрд. долара и на датския оператор на електронни плащания Nets от Hellman & Friedman за 5.3 млрд. долара.

Редица анализатори обаче вярват, че ръстът в стойността на сделките се дължи на увеличаването на вложенията в частни инвестиционни фондове, което от своя страна се обяснява с по-ниските лихви, поддържани от банките, които принуждават инвеститорите да търсят алтернативни начини за съхранение и увеличаване на богатството си. "Фондовете за частни капиталови инвестиции и фондовете за инвестиране на рисков капитал продължават да се радват на огромни успехи при набирането на средства", заяви Дилън Кокс, старши анализатор в Pitchbook, в доклад на компанията за първото полугодие. "Летните месеци бяха едни от най-натоварените, които мога да си спомня от известно време", коментира пред FT Дейвид Уокър, глобален съпредседател на частния инвестиционен фонд Latham & Watkins.

Посткризиисният бум се обяснява и с интензивното обръщане на богати личности от Саудитска Арабия към инвестициите в частни капиталови дружества, което дори е подтикнало редица институции към създаването на специализирани фондове. Примери за подобна активност са създаването на фонд Vision с капитал 93 млрд. долара от SoftBank и основаването на фонд с капитал 40 млрд. долара от Blackstone за инвестиции в инфраструктурни проекти.

Числата

Общите плащания за сделки от частни капиталови дружества в Европа достигнаха 69 млрд. долара за първите девет месеца на 2017 г., което представлява ръст от 60% спрямо същия период на предходната година. В САЩ инвестициите възлизат на 105 млрд. долара, което е повишение от около 31%. Сериозен спад обаче отчитат сделките в Азия, които са намалели почти наполовина, достигайки 24 млрд. долара.

Анализаторите очакват възходящата тенденция за инвестиране да се запази и обясняват, че множество международни компании, сред които Unilever, Akzo Nobel и Sanofi, търсят купувачи за част от бизнесите си, което ги прави атрактивни хапки за тези дружества. Мнозина очакват да бъде сключена поне още една сделка за над 10 млрд. долара до края на годината, пише Financial Times.