Сливанията се съвземат след временния застой след избора на Тръмп

Най-голям е приносът на Европа и на мегасделките

2.4 трлн. долара е общият обем на сливанията и придобиванията
2.4 трлн. долара е общият обем на сливанията и придобиванията    ©  Reuters
2.4 трлн. долара е общият обем на сливанията и придобиванията
2.4 трлн. долара е общият обем на сливанията и придобиванията    ©  Reuters

Сливанията и придобиванията (M&A) са се повишили през последните месеци благодарение на по-добрите икономически изгледи и на занижаването на очакванията за данъчни реформи към кабинета на американския президент Доналд Тръмп. Високата активност е компенсирала слабото начало на 2017 г., пише Financial Times, позовавайки се на данни на Thomson Reuters.

Очакванията

Високата активност на компаниите през последните няколко месеца е причината редица анализатори и адвокатски кантори в САЩ да очакват сумарният обем на сделките в сферата на сливанията и придобиванията до достигне и дори да задмине нивата от последните три години, доближавайки се до прекризисния пиков период. "Наблюдавахме повишаване на икономическата дейност през последните месеци, след като инвеститорите сложиха край на застоя в сключването на сделки, породен от очакването на политически реформи във Вашингтон, и са започнали да задвижват проектите", заявява Скот Соненблик, корпоративен партньор в адвокатската кантора на Linklaters в Ню Йорк.

В основата на тази засилена икономическа активност обаче по данни на Thomson Reuters стоят т.н. мегасделки, или сделките на стойността над 10 млрд. долара, благодарение на което общият обем на M&A сделките от началото на годината досега е достигнал 2.4 трлн. долара, или с около 2% над нивата за същия период на миналата година. С най-голям принос към този бум на сливанията и придобиванията е Европа, където общата стойност на сделките е отчела ръст от 28%, достигайки 611 млрд. долара. Тази тенденция беше подчертана през последните седмици от редица големи сделки на Стария континент, като придобиването на германската Uniper от финландската Fortum за 8 млрд. евро. Тук влизат също така сливането между железопътното подразделение на Siemens и френската Alstom на стойност 7 млрд. евро и придобиването на датския оператор на електронни плащания от Hellman&Friedman за 5.3 млрд. евро.

Общият обем на сделките в САЩ обаче със своите 895 млрд. долара остава с около 12% по-нисък спрямо същия период на миналата година въпреки поредицата от три мегасделки, включващи компаниите Northrop Grumman, United Technologies и Gilead Sciences.

Причините

Според консултантските компании причината за ниската активност в сферата на сливанията и придобиванията в началото на годината е готовността на инвеститорите да отложат временно деловите си планове в изчакване Доналд Тръмп да обяви планът си за данъчни реформи. След като обаче изгледите за облекчения в американската корпоративна система намаляха, докато президентът се приближава до края на първата година от мандата си, компаниите подновиха своята дейност в M&A. Тръмп обяви плана си през миналата седмица, но тепърва той трябва да бъде обсъждан и приет от Конгреса, освен това има противници и в самата републиканска партия.

"Компаниите имат все по-малко доверие в графика за данъчната реформа, затова стигнаха до извода, че трябва да продължат да управляват бизнеса си според собствените си планове, отчитайки по-осезаемото предизвикателство за постигане на сериозни печалби в среда с нисък растеж", заяви Крис Вентреска, ръководител на глобалния M&A отдел към JPMorgan.

Още от Капитал