Седмични новини за ритейл
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмични новини за ритейл

Седмични новини за ритейл

Контрабандата на цигари е на най-ниски нива от 10 години, Млякото в полипропиленови опаковки - без проблеми, Philip Morris отваря собствени магазини в България, Няма фипронил в птичето месо, Брюксел с мерки срещу храните с различно качество

4970 прочитания

© Надежда Чипева


Контрабандата на цигари е на най-ниски нива от 10 години

Само 7%, или исторически най-ниското ниво от 2007 г. досега, е достигнал делът на контрабандните цигари през второто тримесечие на 2017. Това сочи традиционното изследване на празни опаковки от цигари в 20 големи града в България, което се извършва два пъти годишно по поръчка на пет цигарени компании (Philip Morris, Japan Tobacco International, Imperiаl Tobacco, British Аmerican Tobacco и "Булгартабак") в рамките на "Инициатива срещу незаконната търговия". През последното тримесечие на 2016 г. делът на фалшивите, с неясен произход или с бандероли за други пазари цигари беше 7.8%.

Според проучването най-голям дял в незаконните продажби имат два нови бранда с неясен производител – Premium и Business Royals. Повече от 1/3 от цигарите, непредназначени за местния пазар, са illicit whites – марки, които са създадени с цел единствено да се продават незаконно и нямат аналог на легалния пазар, както и ясен производител. България е с едно от най-ниските нива на контрабанда в ЕС, като преди нея са само осем държави – Италия, Унгария, Белгия, Люксембург, Дания, Словакия, Чехия и Португалия.
В същото време в множество градове в България незаконното потребление е много по-високо от средното за страната и се е увеличило в сравнение с предишната година. В Свиленград например делът на контрабандните цигари през второто тримесечие на 2016 г. е бил 30.2%, а сега е 44%. В Благоевград увеличението е четири процентни пункта до 20%, а в Пазарджик и Враца само от края на миналата година до април делът на контрабандните цигари се е увеличил двойно. Подобно е състоянието в общо 11 от 20 изследвани града.

Според проучването, извършено в 15 държави, 74.6% от тютюна за ръчно свиване на цигари в България не е обложен с данъци, а загубите за бюджета от това са около 124 млн. лв.

Млякото в полипропиленови опаковки - без проблеми

Полипропиленовите опаковки са абсолютно безопасни и запазват биологичната стойност на българското кисело мляко, като не повлияват на съдържанието на полезната му микрофлора. Това показва серия от изследвания по инициатива на шест млекопреработващи фирми, проведени в четири акредитирани лаборатории, включително и в Агенцията по безопасност на храните.

Инициативата за анализите е на производителите на млечни продукти "Димитър Маджаров-2", ОМК, "Полидей", "Булдекс", "Лактима" и държавната "Ел Би Булгарикум". През юли компаниите обявиха, че предават за изследване произведено от тях българско кисело мляко по БДС, опаковано в два вида опаковки - досегашната полистиренова опаковка (единствената пластмасова, разрешена от БДС) и в по-съвременната полипропиленова опаковка.

Според резултатите от изследването полезните млечнокисели бактерии се развиват еднакво добре както в полистиренова, така и в полипропиленова опаковка при запазване на уникалното им съотношение. Киселото мляко, опаковано в полипропиленови опаковки, отговаря на органолептичните, физикохимичните, микробиологичните характеристики, вкус, аромат и консистенция съгласно изискванията на БДС, показват анализите.

Philip Morris отваря собствени магазини в България

Най-голямата световна цигарена компания - Philip Morris, ще отвори в България в началото на ноември собствени магазини. В тях ще се продават новите бездимни тютюневи продукти на компанията с бранда IQOS и HEETS. Става въпрос за продукт от тютюн, който гори след електронагряване, не отделя пепел и дим и според осем клинични проучвания е много по-безвреден от цигарите. Навлизането в страната стана възможно, след като Народното събрание прие нова регламентация и акцизна ставка за бездимните нагреваеми тютюневи изделия.

Първоначално продуктите ще се предлагат в обекти в София, някои от които ще са разположени в моловете.

До момента 3 млн. души по цял свят са започнали да употребяват изделието, като 40% от продукцията на компанията са предназначени за Япония. Продуктът се предлага в 30 страни по света, като целта е до края на годината да бъде наличен в 35 държави, между които и България. В изобретяването му са вложени около 3 млрд. долара, по него работят 400 учени, а Philip Morris си сътрудничи с 60 малки компании в Швейцария и по света за направата на високотехнологичното изделие, като заедно са регистрирали 5000 патента в Европейското патентно ведомство.

Няма фипронил в птичето месо

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извърши лабораторно изпитване на птиче месо. Пробите за анализ са взети от четирите най–големи фирми - производителки на птиче месо в страната. Изследвано е както месо от пилета бройлерно производство, така и месо от кокошки носачки. Пробите са изпратени за изпитване в акредитирана лаборатория и резултатите показват, че в нито една от четирите проби не е открито съдържание на фипронил в месо, съобщиха от БАБХ.

Агенцията продължава и засиления мониторинг над яйца и яйчни продукти - както произведени в страната, така и търгувани в рамките на свободния европейски пазар. От началото на октомври до края на 2017 г. от всички ферми и пакетиращи центрове всеки месец ще бъдат вземани проби за лабораторен анализ. БАБХ извършва и засилен контрол в животновъдните обекти по отношение използваните препарати за дезинсекция на птиците и правилната им употреба.

Брюксел с мерки срещу храните с различно качество

Европейската комисия (ЕК) заделя 2 млн. евро за мерки срещу продажбите на идентични хранителни продукти с различни съставки в рамките на съюза. До края на ноември специализираните органи в страните членки могат да кандидатстват с проекти за изследване на продукти или за мерки за предотвратяване на тази практики.

Решението идва, след като преди две години чешките и словашките власти алармираха, че идентични продукти в Германия и Австрия имат силно различаващи се съставки спрямо тези, които се предлагат на техните пазари. През юни българската агенция по храните установи, че при 20% от изследваните от нея 31 идентични продукта, продавани в България, Австрия и Германия, има разлики в съставките. ЕК освен това ще разработи и единна методология за тестване на продуктите в националните лаборатории. Сега част от производителите критикуват качеството на тестовете.

Първоначално Брюксел отказваше да вземе отношение по проблема. Преди два месеца Европейската комисия направи изявление, че не съществуват доказателства за систематична практика от страна на производителите да продават храни с различно съдържание в отделните страни членки.

Накратко

Данните на платформата за онлайн търговия eBay показват, че търговците от България достигат до 34 чуждестранни пазара, като 76% от тях са реализирали продажби на четири или повече различни континента през нея. За миналата година те са генерирали общ оборот от около 70 млн. долара.

За пръв път в света "Кока-Кола" представи лимитирана колекция от шест дизайнерски бутилки, облечени в мотиви от шевиците на шестте български етнографски области – Пиринска, Тракийска, Родопска, Шопска, Добруджанска и Северняшка. Продуктите ще се предлагат за ограничен период от време и само в партньорски заведения из страната.

Carlsberg произведе лимитирана серия бира, за да отпразнува 25-годишнината от партньорството си с "Ливърпул". Учени в лабораторията на Carlsberg в Копенхаген култивирали специални насаждения от червен хмел, след като ги посадили в земя от стадион "Анфийлд" и ги потопили в атмосферата на записи от мачове на "Ливърпул" чрез инсталирането на силна озвучителна система.

Контрабандата на цигари е на най-ниски нива от 10 години

Само 7%, или исторически най-ниското ниво от 2007 г. досега, е достигнал делът на контрабандните цигари през второто тримесечие на 2017. Това сочи традиционното изследване на празни опаковки от цигари в 20 големи града в България, което се извършва два пъти годишно по поръчка на пет цигарени компании (Philip Morris, Japan Tobacco International, Imperiаl Tobacco, British Аmerican Tobacco и "Булгартабак") в рамките на "Инициатива срещу незаконната търговия". През последното тримесечие на 2016 г. делът на фалшивите, с неясен произход или с бандероли за други пазари цигари беше 7.8%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  zgu38588283 avatar :-|
  Krasimir Tsanev

  За известно време избягвайте да купувате продуктите на Мaджаров, не знам защо но са влошили ужасно качеството на продуктите си

 • 2
  xlr28588192 avatar :-|
  Maria Damianova

  След подаден сигнат в БАБХ срещу ужасно негодните продукти на Маждаров инспекцията влезе в фабриката и намери потресаващу условия: плъхове и мишки живеят с продуктите, които се изпозлват за направата на луканки и клобаси.

 • 3
  rrj04579546 avatar :-|
  damyanov_ivan

  Като вече бивш служител на Маджаров искам да кажа: избягвайте дори да пипате продуктите им. Колегите ни често страдаха от инфекции на годните дихателни пътища от миризната и ужасното качество на продуктите– изпозлвахме химия от посладители и сол за да прикрият ужасната миризма.

 • 4
  rsx10579546 avatar :-|
  Дилян Пеев

  С полеви тест в магазин метро доказахме,, че луканката на маджаров не отговаря дори за стандартите на котешка храна.

 • 5
  hha06635339 avatar :-|
  Бойко Тодоров

  След подаден сигнат в БАБХ срещу ужасно негодните продукти на Маждаров инспекцията влезе в фабриката и намери потресаващу условия: плъхове и мишки живеят с продуктите, които се изпозлват за направата на луканки и клобаси.

 • 6
  nku06635451 avatar :-|
  Галина Латунова

  Димитър Маджаров и Станислава Маджарова наскоро влязоха в полезрението и с навлизането си на ливанския пазар. След запитване в посолството на Ливан обаче се оказа, че те използват хранителните си продукти като параван за пране на пари. Към момента прокуратурата в Бейрут разследва 7 души за пране на пари и двама от тях са именно Маджаров и дъщеря му.

 • 7
  dac13635356 avatar :-|
  Данаил Миленов

  Продуктите на Маджаров не за първи път биват обект на наказателна отговорност. Преди години хората често намираха какви ли не предмети в месата си.

 • paskal_p_1

  В мигове на пандемия това е особено опасно. Лошата храна, в случая дори негодна за консумация, отслабва имунната система и това прави организма лесно податлив на коронавируса или на други заболявания. Може да се стигне дори до рак.

 • 9
  NikolaK avatar :-|
  Nikola Kalchev

  Хора според вас нормално ли e Димитър Маджаров да си прави буквално каквото пожелае с продуктите и те да продължават да са на пазара? До кога ще продължава така ? Ясно е, че вече качество е неприемливо, но стоката си се продава и хората се тъпчат с боклуци.

 • 10
  lvm49638285 avatar :-|
  Георги

  Съгласен съм с вас. По възможност изобщо не консумирайте техните продукти. Изключително ниско качество...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK