С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 окт 2017, 10:18, 3343 прочитания

Месечен бюлетин: Еврофинансиране за бизнеса

"Капитал" събира информация за програмите, по които компании могат да кандидатстват, както и за средствата, които са разпределени към фирми

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Ако искате да получавате информация за възможностите за европейско финансиране, може да се абонирате за месечния ни е-бюлетин тук.


КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ


Предстояща процедура

Над 67 млн. лв. ще бъдат предоставени за насърчаване на предприемачеството

Документацията по процедура "Насърчаване на предприемачеството" беше публикувана за обществено обсъждане до 5 октомври. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 67.2 млн. лв. (34.4 млн. евро), като самата процедура се очаква да бъде отворена за прием до края на годината. Целта на предстоящата процедура е създаване и развитие на нови предприятия в приоритетни сектори, като спектърът е доста широк. Финансирането е предвидено за стартиращи микро-, малки и средни предприятия, които са регистрирани преди 2016 г. Отделен проект може да получи между 50 хил. лв. и 391 166 лв. безвъзмездна финансова помощ. Субсидията може да покрива до 90% от разходите по проекта. При кандидатстването и оценката приоритет ще бъде даден на жени предприемачи, проекти на лица до 29 и над 50 години, проекти на социални предприятия и проекти, които се изпълняват в Северозападна България.Още по темата тук.

Новини

Публикувани са списъците за финансиране на клъстери

Управляващият орган на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" публикува списъците с предложените за финансиране проектни предложения, с резервните проекти и с проектите, предложени за отхвърляне по процедура "Развитие на клъстери в България". От подадените общо 59 проектни предложения по процедурата предложени за финансиране са 29 проекта на клъстери кандидати, за чието изпълнение е предвидена безвъзмездна финансова помощ в размер на 17.4 млн. лв. При остатъчен финансов ресурс по процедурата след проведеното договаряне с предложените за финансиране кандидати безвъзмездна финансова помощ може да бъде предоставена и за кандидатите от списъка с резервните проектни предложения по реда на тяхното класиране и до изчерпване на общия бюджет по процедурата.

Още по темата тук.

С ден повече продължи приемането на документи за иновации

Приключи приемането на документи по процедурата "Разработване на продуктови и производствени иновации". Крайният срок беше удължен с един ден до 27 септември заради технически проблем в системата ИСУН, където се подават документите електронно. В процедурата могат да участват всякакви по размер компании, а общият бюджет е 68.5 млн. лв.

ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ

Открити процедури

"Родители в заетост"

Цел: Да улесни достъпа до пазара на труда за родители, които отглеждат деца на възраст от 0 до 5 години, като им даде възможност да започнат работа или да продължат трудовата си заетост. Да даде възможност на безработни лица да бъдат наети да осигурят грижа и да отглеждат малки деца.

Бюджет: 20 млн. лв.

Срок за прием: до 31.10.2017 г. или до изчерпване на финансовия ресурс по проекта.

Кой може да кандидатства: От услугите могат да се възползват заети родители в болничен или отпуск за отглеждане на дете, както и безработни родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, които не са записани в детски заведения

Изисквания: Родителите, които към момента на кандидатстване са безработни, следва да започнат работа при работодател или като самоосигуряващо се лице в рамките на четири месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете, а детегледачът може да полага грижа за детето в срок до 18 месеца.
Бюрата по труда ще извършат подбор сред регистрираните лица за детегледачи, които ще бъдат насочени за одобрение от родителите. Те ще могат да изберат най-подходящия детегледач за детето си и да се върнат на работа, за да продължат професионалната си кариера или да намерят подходяща работа.

Процедура: Заявления се приемат на хартиен носител лично във всички бюра по труда в страната.

Новини

51 680 заявления по проект "Ваучери за заети лица"

По проект "Ваучери за заети лица" са подадени 51 680 заявления от работещи за получаване на ваучер за обучение за повишаване на професионалната квалификация или за придобиване на ключова компетентност. Приемът вече приключи.
Най-голям е интересът към обученията за придобиване на професионална квалификация. Най-желаните специалности са "Вътрешни и международни превози на товари" и "Вътрешни и международни превози на пътници", следвани от специалностите "Автотранспортна техника" и "Производство на кулинарни изделия и напитки". Издадените ваучери за ключова компетентност "Общуване на чужди езици" са 1124, като интересът е предимно към английски език. Други 785 ваучери са издадени за дигитална компетентност.
Близо 57% от всички заявления за ваучери са подадени чрез новата електронна услуга на Агенцията по заетостта, въведена за пръв път при подаване на заявления по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Документите на хартиен носител, приети в бюрата по труда в страната, са 22 174.

ЗЕМЕДЕЛИЕ

Открити процедури

Мярка 14 "Хуманно отношение към животните"

Цели: осигуряване на условия за отглеждане на животните, водещи до повишаване на хигиената, подобряване на здравето на животните и повишаване на безопасността на труда;
осигуряване на качествени и безопасни храни; опазване на околната среда.

Срок: от 25 септември до 31 октомври 2017 г.

Бюджет: 56 859 510.50 евро.

Допустими кандидати: земеделски стопани, които се задължават да спазват доброволно петгодишни поети ангажименти. Те могат да бъдат както за една, така и за комбинация от няколко дейности по мярката, допринасящи за хуманното отношение към едрите и дребните преживни животни.

Дейности: осигуряване на свободна подова площ при индивидуално отглеждане в бокс/клетка/помещение,
както и групово в бокс/помещение; свободно отглеждане на открито, свободно отглеждане в двор.

Финансови условия:
-
Финансовата помощ се предоставя под формата на ежегодни компенсаторни плащания за брой животни.
- Един кандидат може да бъде подпомаган едновременно за извършването на повече от една дейност и по повече от една подмярка
- Годишният размер на плащания зависи от вида на дейността и животното и е между за изпълнение на дейностите е между 22.50 евро и 44.40 евро на брой животно.
- Помощта се предоставя за максимален срок от пет години, при условие че стопаните изпълняват коректно дейностите и ангажиментите, посочени в план-програмата, която е неразделна част от заявлението за подпомагане.

Новини

Договори за над 43 млн. лева за 15 български общини

Кметовете на 15 общини получиха първите подписани договори с общ размер на одобрената субсидия от над 43 млн. лева по подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура" от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014 - 2020 г.
Първият прием по подмярка 7.2 беше с бюджет от 341 млн. евро. Заради правилото да се одобряват всички договори с равни точки вероятно сумата ще нарасне до 380 - 390 млн. евро.
На церемонията в Министерския съвет договори получиха кметовете на общините Кнежа, Златарица, Вълчедръм, Средец, Вършец, Павликени, Долна баня, Хисаря, Дряново, Балчик, Велики Преслав, Угърчин, Лясковец, Белица и Нови пазар.
По подмярка 7.2 до момента са одобрени 63 проекта на стойност близо 80 млн. лева. От тях:
- За пътища по 9 проекта се осигуряват над 45 млн. лева.
- За улици по 9 проекта - над 15 млн. лева.
- За училища – 3 проекта за над 3.5 млн. лева
- За детски градини – 3 проекта за близо 3 млн. лева
- За културни дейности – 39 проекта за над 12.650 млн. лева.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

05 ноември 2019
София Ивент Център

Конференция The Future of Retail


Ранна регистрация до 21 октомври.

Как ще изглежда ритейл секторът през следващите 5 години и какви са възможностите за нови пазари пред местните търговци?
Водещи лектори от България и чужбина ще представят своите отговори по време на ежегодния форум на Капитал, посветен на ритейл бизнеса.

Още акценти в програмата:


 • Нови технологии и дигитализация
 • Тенденции в ритейл маркетинга
 • Клиентско поведение и преживяване
 • Устойчива и екологична търговия
 • Синергия между физическите и онлайн магазини
 • Иновации в търговските пространства

Конференция The Future of Retail Запазете билет

Прочетете и това

Седмични новини за енергетика Седмични новини за енергетика

В рубриката събираме всички най-важни новини от последните седем дни

18 окт 2019, 749 прочитания

Новите инженери на "Бош" 1 Новите инженери на "Бош"

Германската група направи инженеринг център в София, който разработва технологии за автомобилната индустрия

18 окт 2019, 1647 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Китайските производители на коли настигат по качество световните играчи

През 2020 г. китайските брандове ще са с по-високо качество от средното, показва изследване на JD Power

Още от Капитал
Германски минерални бани

След 13 години усилия българските балнеохотели бяха одобрени от германските здравни каси

Истерията за Стратегия за детето: С нами и Бог, и руската пропаганда

Интересите на ултраконсервативни "християнски" организации, руски хибридчици, "патриоти" и политически опортюнисти са прикрити зад огромния шум в социалните мрежи

Да сготвиш Боби Михайлов

Как расистките изстъпления на агитките, които властта използва за собствена употреба, свалиха президента на БФС и отекнаха по света

Нобел за икономика: Как да се правят ефективни реформи

Тазгодишните лауреати намират начин да използват полеви изследвания, за да избегнат политиките тип "проба-грешка"

Джазменът като блусар

Китаристът Джон Скофийлд за това какво наистина има значение в музиката

Спорният Петер Хандке

Нобеловата награда за литература за 2019 г. предизвика възмущение и полемика относно ролята на писателя

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10