Емилиян Енев: Блокчейн изцяло ще промени начина, по който правим бизнес

Създателят и CEO на Recheck пред "Капитал"

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Един от лекторите на конференцията "Индустрия 4.0" в Пловдив, който привлече най-голям интерес сред зрителите и гостите на форума, беше предприемачът Емилиян Енев. Компанията му Recheck се занимава с електронни етикети и дигитална идентичност на продукти чрез блокчейн технология и криптирани чипове. Компанията завърши холандски акселератор и вече има продажби в Западна Европа. Енев разказа за влиянието и дълбоките промени, които блокчейн технологията вече носи в съвременния бизнес. Енев е председател на сдружение Startup Factory и е един от основните двигатели на развитието на стартъп екосистемата в Русе и Северна България.

Как блокчейн ще промени бизнеса и индустрията?

- Блокчейн е позната като технологията, която стои зад биткойн. Тя е децентрализирана база данни и основните й характеристики са, че информацията не се съхранява на едно място. При традиционните бизнеси компаниите контролират информацията и са собственици на тези бази данни. Докато при блокчейн технологията има мрежа от компютри в цял свят и всеки от тях е звено или възел. Има протокол, който управлява транзакциите и казва по какъв начин се валидират те. Всеки, който се включи, приема да спазва този протокол и да участва заедно с другите играчи във валидирането на тези транзакции и да подсигурява сигурността на цялата мрежа. В блокчейн среда няма как информация, която бъде записана, и е потвърдена от другите участници, да бъде променена и изтрита. Тя позволява директен обмен на стойности. Хората могат да извършват бизнес транзакции, да се информират, да правят покупки. Така че технологията изцяло ще промени начина, по който правим бизнес и взаимодействаме един с друг.

Според мен има прекалено много организации, които вземат повече такси спрямо стойността, която предлагат. В блокчейн среда транзакциите и потвърждението на истинността става почти мигновено, без тези институции и посредници да потвърждават някакви факти. Новите бизнес модели ще ограничат възможностите на тези хора да взимат големи такси. Говорим за нови бизнес модели, базирани на пълна прозрачност и децентрализация, от които печелят всички. Всеки има сигурен, споделен достъп до определени данни. Това тотално ще промени бизнес процесите и ще ускори веригата на доставки.

Кои сектори ще бъдат най-много повлияни от блокчейн?

- Първото приложение, което се наблюдава и в момента, е във финансовите технологии. Но вече технологията се прилага активно и в управление на веригата на доставки. През следващите години ще има бум на управление на данни от сензори и устройства в интернет на нещата. Тези данни ще бъдат записвани в блокчейн среда заради сигурността и пълната им проследяемост. Всеки ще може да монетизира данните, които излизат от неговите устройства. Вече сме свидетели и на използването на блокчейн в производството. Създават се тъй наречените digital twins, или дигитални близнаци - прави се дигитален модел на завода, при който се прави прогноза как функционират машините и процесите, за да се предотвратят проблеми и да се автоматизират определени операции.

Също така ще се променят всички дейности, свързани с удостоверяване на истинността на факти - най-вече правни и нотариални услуги. Ще бъдат засегнати юристите - няма да изчезнат, но ще се промени бизнесът им.

Интервюто взе Константин Николов

Още от Капитал