Alibaba инвестира 15 млрд. долара за развитие на нови технологии

Компанията отваря седем лабораторни центъра из целия свят

Президентът на Alibaba Джак Ма по време на компютърната конференция в Хангжу
Президентът на Alibaba Джак Ма по време на компютърната конференция в Хангжу    ©  China Stringer Network
Президентът на Alibaba Джак Ма по време на компютърната конференция в Хангжу
Президентът на Alibaba Джак Ма по време на компютърната конференция в Хангжу    ©  China Stringer Network
Лабораториите ще работят основно по проекти, свързани със събиране на данни, интернет на нещата, финансови технологии и взаимодействието между хора и машини

Китайският гигант в сферата на електронната търговия Alibaba обяви, че ще инвестира над 15 млрд. долара в световната си програма за проучвания и развитие през следващите три години, пише Bloomberg. Целта на компанията ще бъде да увеличи взаимодействията между различните технологии. Сумата е повече от два пъти по-голяма от вложените от Alibaba средства за проучвания между 2014 г. и 2017 г. Програмата, наречена "Академия за откриване, приключения, движение и възгледи", или накратко DAMO, ще включва отварянето на седем центъра за изследвания. Те ще бъдат разположени в Пекин и Хангжу в Китай, Сан Матео и Белвю в САЩ, Москва, Тел Авив и Сингапур. Компанията ще наеме и 100 изследователи, които да водят операциите в отделните центрове.

В търсене на най-новите технологии

Лабораториите ще работят основно по проекти, свързани със събиране на данни, интернет на нещата, финансови технологии и взаимодействието между хора и машини. Те ще работят и с други институции в сферата, сред които и университета "Бъркли" в Калифорния. Според изявлението на Alibaba по повод плановете центровете ще бъдат водени от борд, в който ще бъдат включени изследователи и преподаватели от няколко топ университета в света, сред които и Институтът по технологии в Масачузетс. Проектът беше обявен официално от технологичния директор на Alibaba Джеф Жанг по време на компютърна конференция в Хангжу.

Жанг ще бъде основно отговарящ за академията. При представянето на плановете той коментира, че програмата ще бъде сред най-важните звена в разработването на "нови технологии от следващо поколение, които ще помогнат на растежа на Alibaba и нейните партньори". Той добави, че компанията вече търси таланти, които да запълнят планираните центрове. "Искаме да намерим хора, които да ни помогнат в търсенето на технологии, които да спомогнат за разрушаването на традиционните бизнес модели, които да се отразят на нашето ежедневие, да помагат на малкия бизнес и да спомогнат за затварянето на технологичния разлом, като така направим света едно по-добро място."

Общата китайска насока

Програмата ще помогне на Alibaba да изпълни и дългосрочните си планове, които включват компанията да достигне 2 млрд. клиенти и да създаде 100 млн. работни места през следващите две десетилетия. Експертите посочват, че не само Alibaba, но и цялата китайска икономика се насочва към заделяне на повече пари за развитие на високотехнологични решения. През септември инвестиционната банка Goldman Sachs представи доклад, в който се посочва, че втората по големина икономика в света иска да използва все повече изкуствен интелект, за да задвижи процеса си на растеж.

Други големи китайски компании като Baidu и Tencent отвориха през последните години редица лаборатории за изследване и разработка на нови технологии из целия свят. Големи пари в тази посока се наливат и от страна на големия конкурент на Alibaba в онлайн търговията - Amazon. За момента китайската компания се оценява на 470 млрд. долара и вече има при себе си над 25 хил. инженери и учени.