Lufthansa купува част от активите на фалиралата Air Berlin

Затруднената германска авиокомпания ще направи последните си полети през този месец

За сделка между Lufthansa и Air Berlin стана дума още при първите часове след фалита на втората
За сделка между Lufthansa и Air Berlin стана дума още при първите часове след фалита на втората    ©  Reuters
За сделка между Lufthansa и Air Berlin стана дума още при първите часове след фалита на втората
За сделка между Lufthansa и Air Berlin стана дума още при първите часове след фалита на втората    ©  Reuters
Аir Berlin ще направи последните си полети по-късно през този месец, след което ще спре активните си операции.

Германската авиокомпания Lufthansa обяви, че ще купи част от вече фалиралата конкурентна Air Berlin, пише Reuters. Новината беше съобщена от изпълнителния директор на компанията Карстен Шпор. "Днес е крайъгълен камък в историята на Lufthansa и Берлин", каза той. За сделката се говореше още от момента, в който Air Berlin подаде документи за защита от фалит през август. Lufthansa заяви рано интереса си към активи на Air Berlin, която не успя да излезе на печалба през последното десетилетие и прибегна към фалит. През септември компанията обяви, че разговорите за купуване на различни части от бизнеса с Lufthansa и британската easyJet ще продължат до 12 октомври.

В момента самолетите на Air Berlin продължават да летят, след като компанията взе заем от правителството, чрез който да изпълни оставащите си задължения към пътниците. Източник, близък до сделката, коментира, че Lufthansa ще купи регионалната авиолиния на Air Berlin LG Walter, както и авиокомпанията Niki. Най-голямата германска авиогрупа вероятно ще купи и някои от самолетите на Air Berlin.

Операциите, с които Air Berlin може а се раздели, включват и места на летищата Тегел и Дюселдорф. EasyJet, която вече има база на летището Шьонефелд в Берлин, може да купи 27 до 30 самолета на Air Berlin. Сделката между двете компании обаче не е потвърдена, какъвто е случаят с Lufthansa и Air Berlin, и по-рано през седмицата се появиха слухове, че тя може да пропадне.

Бърза сделка

Според думите на Шпор очакванията в Lufthansa са, че сделката с Air Berlin ще мине безпроблемно през одобрението на регулаторните органи на Европейския съюз и тя ще бъде завършена до края на годината. Акциите на Lufthansa се вдигнаха с 3% след изявлението на Шпор, както и позитивна реакция от страна на анализаторите. Bernstein Research вдигнаха очакванията си за акциите на Lufthansa до края на годината. Според анализаторите сделката с Air Berlin ще вдигне годишната печалба на дъщерната на Lufthansa Eurowings със 70 до 90 млн. евро в средносрочен план.

Анализаторите от HSBC вдигнаха целевата цена на акциите на Lufthansa от 25 на 29 евро, като в момента една акция на компанията се търгува за малко над 25 евро. Причината освен сделката с Аir Berlin е и ново споразумение с профсъюза на пилотите, обявена също през тази седмица.

Последните полети на Air Berlin

Аir Berlin ще направи последните си полети по-късно през този месец, след което ще спре активните си операции. Така компанията слага край на едно турбулентно лято за европейските превозвачи. Освен Air Berlin трудности и изпитва и националният превозвач на Италия Alitalia, както и британската авиолиния Monarch. Monarch спря операциите си изведнъж, без мостов заем, който да покрие разходите, какъвто бе случаят с Air Berlin, заради което 100 хил. граждани на Великобритания бяха оставени извън границите на страната и бяха прибрани с извънредни методи.