Възроденият китайски мегапроект край Елин Пелин стана борсов рекордьор

Благодарение на една сделка за 300 акции от миналата седмица "Кепитъл консепт лимитед" е най-голямата публична компания в България с 13 млрд. лв. пазарна капитализация

Макет на проекта край Елин Пелин
Макет на проекта край Елин Пелин    ©  "Кепитъл Консепт Лимитед"
Макет на проекта край Елин Пелин
Макет на проекта край Елин Пелин    ©  "Кепитъл Консепт Лимитед"

Доскоро цялата пазарна капитализация на Българската фондова борса (БФБ) беше под 10 млрд. лв., което е доста незавиден показател за развитието на фоновия пазар на държава с над 90 млрд. лв. БВП. От миналата седмица обаче това се променя ударно и вече местната инвестиционна общност може да се похвали с гигант с рекордните близо 13 млрд. лв. пазарна капитализация.

Това е "Кепитъл консепт лимитед" (CCL), дружеството зад китайския мегапроект "Света София" до Елин Пелин. Той беше обявен през 2014 г., но впоследствие замразен и дружеството дори се свали от борсата през 2016 г. Всичко това само за да изригне отново, след като през септември беше отново допуснато до търговия от Комисията за финансов надзор с над 2.1 млрд. лв. собствен капитал, формиран от придобиване на дъщерни дружества от свързани лица. Благодарение на една сделка за 300 акции на 6 лв. за брой от миналия четвъртък "Кепитъл консепт лимитед" вече е най-голямата на борсата, като оценката й надвишава тази на всички останали публични компании. А също така надвишава и обявените от самата компания планирани инвестиции в проекта - 1.5 млрд. евро. Случаят напомня за един друг борсов лидер от преди години - "Енергони", което след серия от сделки достигна капитализация от над 2 млрд. лв, но така и не започна дейност.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се