Как се променя средата за предприемачество в България

Конференция на "Глобалния предприемачески мониторинг" и "Капитал" ще събере бизнеса, властта и неправителствени организации, за да разговарят за предизвикателствата пред компаниите и добрите практики в областта

Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock

Кои са факторите, които пречат на развитието на предприемачеството в България, и кои са тези, които си заслужава да бъдат насърчавани? Какви са възможностите за финансиране на бизнеса в страната чрез инструментите на Европейската комисия? Какви са стратегиите за успешен растеж и излизане на външни пазари на компаниите и защо е хубаво политиките в областта на предприемачеството да стъпват на данни? На тези и други въпроси ще търсят отговори на 20 октомври лекторите и гостите на годишната национална конференция "Предприемачеството: път към позитивна промяна", организирана от българския офис на "Глобалния предприемачески мониторинг" (GEM) и "Капитал" в партньорство с "EY България", Superhosting, Председателството е на Европейската комисия в България и "JEREMIE България".

Събитието ще събере на едно място предприемачи, представители на държавната и общинската администрация, инвеститори, членове на неправителствени организации, образователни и финансови институции, посолства, фондове и журналисти. В търсенето на отговори и успешни практики за предприемачеството ще се включат Георг Рааб от Генерална дирекция "Растеж" на Европейската комисия, Илва Скугберг от "Шведския предприемачески форум" и Диана Николаева от "EY България".

"Тази година ще се запознаем с много нови практики, които се прилагат в световен мащаб. Ще проследим стъпка по стъпка и пътя към позитивна промяна. Надявам се, че след края на събитието участниците ще си тръгнат с интересни идеи, които да приложат в своите сфери", разкрива председателят на "GEM България" Искрен Кръстев. В рамките на събитието той ще разкаже повече за предприемаческите ценности.

На конференцията ще бъде представен и вторият годишен доклад на "GEM България" за състоянието на предприемачеството в страната. Преди година първото издание на изследването за България показа, че едва 3.5% от българите се заемат с предприемачество, но малка част от местните компании се занимават с иновации и съответно броят на тези, които са реални конкуренти на международните пазари, е малък. Сред изводите отпреди година беше и това, че предприемаческата среда в страната страда от липсата на адекватно образование и достатъчна държавна подкрепа, но все пак предимства за започващите собствен бизнес са достъпната физическа инфраструктура и услуги.

Дали и как се е променило това и как се е развила предприемаческата система за последните 12 месеца ще разкажат проф. Венета Андонова, която е преподавател в Universidad de Los Andes в Колумбия, и Мира Кръстева, която е член на борда на "GEM България".