"Динамо софтуер": цена 70 млн. долара, 10 млн. за служителите

Българската софтуерна компания има нов мажоритарен собственик - американския фонд Francisco Partners

След продажбата на софтуерната "Телерик" в края на 2014 г. много експерти от сектора прогнозираха, че тепърва ще има и други многомилионни сделки за български IT компании. И наистина в следващите години няколко местни разработчици смениха собствениците си с чуждестранни, макар и стойността на транзакциите да беше далеч по-малка от платените рекордни 262.5 млн. долара за "Телерик". Активността през тази година обаче е значителна и вече приключиха две големи сделки. Едната беше продажбата през лятото на платформата за обработка на големи бази авиоданни Vayant Travel Technologies за 35 млн. долара.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  plf avatar :-|
  plf

  В Търговския регистър на 18 октомври е внесена промяната в собствеността на българското дружество "Динамо софтуер", като регистрираната на Британските Вирджински острови Dynamo Group Ltd. прехвърля на американската Flash Acquisition всички акции в компанията. Регистрираната в щата Делауеър фирма е представлявана от Питър Кристодуло, който всъщност е партньор във Francisco Partners. Цената не е посочена. От документите се вижда разпределението преди сделката, като Драганов и Павлов са държали по 45% от дяловете в Dynamo Group Ltd. Георги Захариев, който има е имал 0.35% от капитала, остава управител на българското дружество.

  Българско дружество регистрирано на Вирджинските острови - дървено желязо...

  Не мога да разбера защо фирма, която не плаща данъците си в България се обявява за българска...
  И после става американска - в Делауер - пак

 • 2
  dsj21534491 avatar :-|
  dsj21534491

  До коментар [#1] от "plf":

  Прочети го пак , едната им компания е българска, щом сделката се рег-ра в БГ А-я по Вписв-я

 • 3
  mul1426175987394222 avatar :-|
  Milen Stefanov

  Има ли замесена офшорка- не ми ги хвали!

 • 4
  vaskoangelov avatar :-|
  vaskoangelov

  Интересна новина. Дано е добра.
  А Нетейдж/Динамо са доста известна и реномирана компания от ИТ сферата у нас.
  Къде са регистрирани не знам, но със сигурност заплатите на служителите им се харчат предимно в БГ.

 • 5
  ajx24375082 avatar :-|
  ajx24375082

  Поздравявам създателите и честито за cash outa.
  Francisco Partners са private equity (PE). Обикновено тези хора купуват буксуващи фирми защото смятат че или имат turnaround потенциал с друг management или могат да изсмучат пари от тях преди да ги препродадат на друг PE firm. Тук не се споделя дали FP имат IPO намерения или какви по-конкретни планове за развитие има ф-мата за нови вертикали освен самото наемане на хора (а това е интересното). За другия път авторът на статията би било добре да подпита какви са конкретните намерения за развитие.

 • 6
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Едни държави печатат яко. И с напечатаното купуват ли купуват.

  А ние се надяваме да купят това онова от България.. явно това само ще ни остане като възможност, след като ония не си знаят парите и винаги могат да купят нещо - дали за 10 или 100 милиона.. пари бол.

 • 7
  yordnayd avatar :-|
  Antikelesh

  Стана ми интересно и погледнах в ТР – там ясно е посочен ОТКАЗ за вписване на нов собственик на капитала с дата 18.10.2017. Причините може и да са формални, не съм се задълбавал, но е факт, че отказ има, вписване на нов собственик няма. Просто препоръка до колегата журналист да е по-прецизен при проверка на фактите и поднасянето им. Вероятно дефектите ще се отстранят и до половин - един месец ще има вписано прехвърляне и новината ще стане вярна, но дотогава не е.

 • 8
  konstantinn avatar :-|
  konstantinn

  До коментар [#7] от "Antikelesh":

  Когато писах статията, току що беше внесена промяната, както е и написано в текста. Нямаше отказ от Агенцията по вписвания, която явно впоследствие се е произнесла. Което не означава, че написаното е погрешно, сделката е обявена и потвърдена от двете страни.

 • 9
  konstantinn avatar :-|
  konstantinn

  До коментар [#7] от "Antikelesh":

  и вълшебната дума е "внесена", а не вписана

 • 10
  yordnayd avatar :-|
  Antikelesh

  До коментар [#9] от "konstantinn":
  Ще си позволя да спомена, че „вълшебни думи“ има в бабините приказки. В корпоративния свят има термини, точност и строгост на изказа. Коректният термин би бил „заявена за вписване промяна“. И е без значение че статията е писана на 18.10. Излиза на 20, а отказът е от 18.10. Излязлата статия е некоректна. След като са ви обърнали внимание вместо да реагирате обидено – напишете бележка под линия или нещо подобно. Електронният характер на медията го позволява. Също така няма никакво значение, че страните са потвърдили сделката, каквото и да значи това (не е част от терминологията свързана с прехвърляне на интерес в корпоративна сделка). Ако има отказ поради това, че сделката, например, противоречи на закона, колкото и да потвърждават страните тя ще си остане нищожна и няма да породи никакво действие. Проверете в ТР защо са отказали. Ако е тежък порок – може и да не успеят да го санират. Ако е нещо формално – ще съберат нови документи, ако трябва ще повторят приключването, но ще се оправят. Надявам се тези обяснения да са ви от полза.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход