Седмични новини за енергетика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмични новини за енергетика

Reuters

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" събираме всички най-важни новини от последните седем дни

3376 прочитания

Reuters

© Reuters


Три от търговете за газовата връзка с Гърция ще бъдат пуснати през ноември

Три от общо петте търга за изграждането на междусистемната газова връзка на България с Гърция ще бъдат обявени през ноември, съобщава "Медиапул", цитирайки Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна в проектната компания Ай Си Джи Би, която ще реализира и управлява бъдещия 182-километров газопровод от Стара Загора през Хасково до Комотини.

На 27 октомври се събира бордът на компанията, в която с равен дял акционери са Българският енергиен холдинг и италианско-гръцката компания "Посейдон". На заседанието трябва да се одобри документацията за обявяването на две от обществените поръчки по газовия проект – за инженер-консултант и за доставчик на тръбите, казва Георгиева пред изданието.

Реално те ще започнат в началото на ноември, а не както бе обявено - до края на октомври, но забавянето е заради съгласуването на процедурите с Агенцията за обществени поръчки, за да не се допусне компрометиране на поръчките и да се ограничат максимално възможностите за обжалването им заради недостатъци, обяснява тя. Вече има положително становище по документацията за доставката на тръбите, чака се такова и за инженер-консултанта. В края на ноември пък се планира да се обяви и най-съществената и скъпа поръчка – за изпълнител на проекта, каза още тя. За доставчика на тръбите и за строителя процедурите ще са малко по-дълги, тъй като кандидатите ще трябва да минат предквалификационен етап и Ай Си Джи Би да прецени дали всички потенциални изпълнители отговарят на предварително поставени критерии за международен опит и качество на работата.

Индикативната стойност на целия газопровод е 220 млн. евро без ДДС. Най-голяма ще е цената на поръчката за строител, следвана от тази за доставчик и консултант. Най-малките ще са поръчките за надзор и за изследване на археологичните находки по трасето, които ще се обявят в началото на 2018 г. Възможно е обаче цената да се окаже и по-ниска, всичко зависи от предложените оферти от участниците, каза Георгиева.

Енергийният сектор обяви, че е готов за зимата

Енергийният сектор е завършил подготовката и е готов за зимния сезон, отчетоха ръководителите на големите компании от бранша пред депутатите от парламентарната комисия по енергетика, съобщава investor.bg. При изслушването компаниите се оплакаха от вечния проблем в енергетиката - липсата на достатъчно финансови средства, като цяло обаче нужните ремонти са направени, гарантираха от дружествата. Министерството на енергетиката извърши проверка на готовността на електроразпределителните дружества и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за зимата. Зам.-министърът Жечо Станков отчете пред депутатите, че дружествата са готови за зимния сезон. В първите дни на ноември ще бъде проверена и готовността на дружествата, които осигуряват т.нар. студен резерв. Изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев посочи, че дружеството е готово физически за зимата, но има недостиг на финансови средства и забавени плащания към доставчици и бизнеса. Ръководителят на БЕХ Петьо Иванов съобщи, че има проблем и по отношение на събираемостта на средствата във фонда "Сигурност на електроенергийната система", в който 5% от приходите си внасят производителите и търговците на електроенергия, както и ЕСО и "Булгартрансгаз" в качеството им на оператори на мрежи. От ТЕЦ "Марица-изток" 2 се оплакаха от поскъпването на квотите за въглеродни емисии, което влошава финансовото състояние. Дружеството обаче гарантира готовността си за зимния сезон. "Булгартрансгаз" ще посрещне зимата с рекордни количества нагнетен газ (към момента над 470 млн. куб. метра).

Цената за изграждане на соларни паркове в Германия е рекордно ниска

Средната цена на инсталиране на нови соларни мощности в Германия е спаднала за пръв път под 5 цента за киловатчас, пише CleanEnergyWire. Цената продължава да върви надолу, след като през 2015 г. започнаха да се провеждат аукциони. Оттогава насам тя се е понижила с над 40%. В резултат на тази тенденция фотоволтаичната индустрия ще настоява да бъдат премахнати всички досегашни ограничения върху разширяването на бизнеса й. Темата за развитието на соларната енергия най-вероятно ще е и една от основните при преговорите за създаването на новата управленска коалиция в Германия. Преговорите между християндемократите на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз, от една страна, и либералните свободни демократи и зелените, от друга, започнаха миналата седмица.

Цената на инсталиране на нови фотоволтаици е достигнала рекордно ниското си ниво при третия рунд на аукциони през 2017 г. Според Федералната агенция за електромрежи средните разходи са паднали до 4.91 цента на киловатчас спрямо 5.66 цента за киловатчас през юни. На аукциона, на който са били определени инвеститори за 222 мегавата, най-ниската цена е била 4.29 цента на киловатчас, а най-високата - 5.06.

Директорът на агенцията Йохен Хоман коментира, че "особено големите инсталации могат да бъдат построени на ниски цени и носят дивиденти за големите икономики".

При първите аукциони през 2015 г. средната цена при изграждането на слънчеви паркове беше 9.17 цента за инсталиран киловатчас. Оттогава цената е паднала с над 40%. Заради бързото понижение Асоциацията на соларната индустрия в Германия иска да премахне всички ограничения върху разширението на технологията в страната.

Нови протести срещу добива на природен газ в Добруджа

Желанието на компанията "Русгеоком БГ" ЕАД да добива природен газ в Добруджа доведе до протести на граждани в Генерал Тошево. От дружеството обявиха, че планират добив по конвенционална технология от находище "Спасово" в блок "Добрич" след серията протести срещу инвестиционното намерение. Местни жители и земеделци се опасяват, че добивът ще доведе до замърсяване на водата и почвата в Добруджа. Те се страхуват и от предизвикването на земетресения и според организаторите на протеста предвидените 41 сондажа са в район, който се влияе от трусовете в сеизмологично активната зона Вранча.

Според съобщението на компанията при експлоатацията няма да се прилага методът на хидравлично разбиване (т.нар. фракинг). Водните сондажи в района се правят по същата техника и технология, която компанията ще използва. Прокарването на сондажи за природен газ, нефт и вода не предизвиква земетресения, твърди инвеститорът.

ЕБВР ще отпусне 500 млн. долара за завършващата фаза на TANAP

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще отпусне 500 млн. долара за финансиране на завършващата фаза от строителството на газопровода TANAP. Азербайджан също привлече кредити от Международната банка за възстановяване и развитие (в структурата на Световната банка) в размер от 400 млн. долара, от които са усвоени 350.2 млн., а и от Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции на стойност 600 млн. долара, от които са усвоени 525.3 млн.

Капацитетът на газопровода на първи етап ще е 16 млрд. куб.м, от които в Турция ще бъдат доставяни 6 млрд. куб.м. В бъдеще се предвижда мощността на газопровода да бъде увеличена до 24 млрд. куб.м, а на по-късен етап и до 31 млрд. куб метра. Стойността на газопровода TANAP се оценява на сумата от около 5 млрд. долара. Според графика първият газ по TANAP трябва да постъпи в Турция през първото полугодие на 2018 г. Около две години по-късно се планира и завършването на газопровода TAP – 2020 г., при което се очаква осъществяване и на газови доставки за Европа.

Накратко

General Electric намали прогнозните си печалби за фискалната 2017 г. след слабо представяне през третото тримесечие на годината, съобщава Bloomberg. Корекцията на американската корпорация, която е един от водещите световни производители на различни видове техника, се дължи на спад в приходите от производството на оборудване за електропреносни мрежи, петрол и природен газ.

Печалбата на американската компания Halliburton, която предоставя услуги в нефтената индустрия, през третото тримесечие надмина очакванията на анализаторите, съобщи Reuters. Приходите от бизнеса в Северна Америка скачат с 91% до 3.16 млрд. долара през трите месеца до края на септември, което се дължи на засилващи се пазарни условия в региона. Общите постъпления растат с 42% до 5.44 млрд. долара.

Компанията "Аккую нуклеар", която ще реализира проекта за изграждането на първата ядрена централа в Турция, е получила ограничено разрешително за строителство от турския регулатор за ядрена енергия. Това е първата крачка за получаването на разрешението за строеж на централа, съобщават от компанията, която е част от холдинга "Росатом". На практика с това разрешително може да започне подготовката за строителството на обекта.

Три от търговете за газовата връзка с Гърция ще бъдат пуснати през ноември

Три от общо петте търга за изграждането на междусистемната газова връзка на България с Гърция ще бъдат обявени през ноември, съобщава "Медиапул", цитирайки Теодора Георгиева, изпълнителен директор от българска страна в проектната компания Ай Си Джи Би, която ще реализира и управлява бъдещия 182-километров газопровод от Стара Загора през Хасково до Комотини.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.