Американската Cerberus може да поеме контрола над Alitalia

Към италианския превозвач вече има интерес, но той е за отделни активи от компанията

Според предложението на Cerberus, което все още не е официално, италианското правителство ще запази дела си в компанията
Според предложението на Cerberus, което все още не е официално, италианското правителство ще запази дела си в компанията    ©  Reuters
Според предложението на Cerberus, което все още не е официално, италианското правителство ще запази дела си в компанията
Според предложението на Cerberus, което все още не е официално, италианското правителство ще запази дела си в компанията    ©  Reuters
Инвестиционната група преструктурира успешно Air Canada.

Американската група за частни инвестиции Cerberus Capital Management е започнала преговори с италианския авиопревозвач Alitalia, за да поеме контрола върху компанията, пише Financial Times. Изданието се позовава на източници, близки до разговорите. Ако Cerberus поеме контрола над Alitalia, която в момента работи с държавен заем до септември 2018 г., това ще даде възможност на италианската компания да продължи да съществува. Новината за интереса от страна на Cerberus идва само седмица след като стана ясно, че има интерес и от страна на easyJet и Lufthansa, които обаче се повече заинтересовани от закупуването на отделни активи от националния превозвач на Италия.

Основният процес по продажбата ще премине задължително през Рим. Италианското правителство обмисля и национализация на превозвача, който досега се издържаше от най-големия акционер - Etihad. След като арабската група отказа да продължи да поддържа операциите на Alitalia, компанията влезе в криза. От май насам Alitalia се ръководи от трима души, назначени от правителството. Фирмата получи и мостов заем от 900 млн. евро, чрез който да изпълни задълженията си към пътниците до септември 2018 г.

Интересът на Cerberus

Първоначално американската група не искаше да подаде оферта. Сега, изглежда, това се е променило и нюйоркската компания се е свързала с Alitalia и е заявила, че се интересува от закупуването на превозвача, който до момента работи като машина за загуба на пари. Ако Cerberus успее да купи компанията, тя ще трябва да бъде напълно преструктурирана. Източниците на FT добавят още, че Cerberus е направила подробно проучване на Alitalia през последните няколко месеца, след което са започнали разговорите.

За момента изглежда, че Cerberus не е готова да плати големи пари за Alitalia. Според източниците капиталовата група подготвя оферта "между 100 и 400 млн. евро", за да поеме контрола. При този план италианското правителство ще продължи да има дял в Alitalia. Профсъюзите, които също са важна част от уравнението, може да бъдат по-доволни при управление на Cerberus, която включва в схемата си за управление и "споделяне на печалбата". За момента няма коментар от Cerberus или Alitalia.

С опит в авиолиниите

Cerberus има история с връщането на авиокомпании към печалба. Групата преструктурира Air Canada преди повече от десетилетие. Според източниците на FT от Cerberus са убедени, че могат да върнат Alitalia в правия път и да я направят "издръжлива, конкурентоспособна и независима", стига да имат контрол над цялото дружество. "Не става дума за избор на отделни активи, нито за купуване само на самолети и дадени дестинации, а за връщане на националния превозвач на Италия към печеливш бизнес", коментира един от източниците.

Инвестиционната група е предложила да влезе в Alitalia и да започне преструктурирането още преди да направи инвестицията, за да не се губи време. Най-вероятно обаче това предложение, както и цялостната оферта на американската група ще бъде посрещната със скептицизъм от Рим. Официални представители на правителството споделят, че все още няма официална оферта, подадена от Cerberus.