Alphabet подобри борсовия си рекорд след силно трето тримесечие

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google

Alphabet подобри борсовия си рекорд след силно трето тримесечие

Приходите на компанията зад Google са нараснали с 24% през третото тримесечие

5039 прочитания

Сундар Пичай, главен изпълнителен директор на Google

© Reuters


99% от приходите на Alphabet са генерирани от Google.

Акциите на Alphabet, компанията - майка на технологичния гигант Google, достигнаха нов рекорден връх, след като от американската корпорация надминаха очакванията на анализаторите за представянето си през третото тримесечие на 2017 г., съобщава Financial Times.

Доброто представяне на Alphabet през тримесечието според съобщението на компанията се дължи на по-висок от очакваното ръст при кликовете върху реклами на Google предимно в Азия, един от определящите фактори за постъпленията на компанията. До голяма степен този ръст в приходите от платена реклама е компенсирал намаляващите цени на онлайн маркетинга и по-високите разходи за трафик, които представляват проблем за Google от известно време. В резултат на това акциите на Аlphabet достигнаха рекорд от 1048.39 долара за акция по време на редовната борсова сесия в петък, но претърпяха известна корекция и спаднаха до цена на затваряне от 1019.27 долара за акция. Компанията все пак успя да надмине досегашния си рекорд от 1016 долара за акция в края на борсовия ден.

Финансовите резултати

Приходите на Alphabet за периода от юли до септември са 27.77 млрд. долара, което е ръст от 24% спрямо 22.45-те млрд. долара, реализирани през същото тримесечие на предходната година. Финансовите резултати на Alphabet затвърждават и тенденцията по ускоряване на темповете на растеж. Ръстът на приходите на компанията за 2016 г. при непроменливи валутни курсове е бил 23%, а за 2015 г. спрямо 2014 г. - 21%. В комбинация с поскъпването на долара, което наблюдаваме през последните години, това е създало една благоприятна среда за увеличаване на печалбите на Alphabet.

Тази тенденция се наблюдава и при оперативната печалба на компанията, която е нараснала с над 35% на годишна база, достигайки 7.78 млрд. долара. Този ръст е положително свързан и с подобряването на оперативния марж на печалба от 26% през третото тримесечие на 2016 г. до 28% сега. Благодарение и на ръста в нетната печалба на компанията печалбите на акция на Alphabet са нараснали до 9.57 долара при 7.25 долара на акция през 2016 г.

Отзивите

Главният финансов директор Рут Порат и главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай наблегнаха върху силното представяне на предоставяните от компанията видеоуслуги чрез онлайн платформата YouTube и бизнеса на Google в сферата на облачните технологии. За последното тримесечие YouTube е отчела средно над 100 млн. часа потребителски гледания ежедневно, което е ръст от около 70% спрямо същия период на предходната година, заяви Пичай. Изпълнителният директор също така изтъкна новата абонаментна услуга на YouTube, без обаче да поясни какъв точно е бил нейният принос към цялостното представяне на компанията.

"Имахме страхотно тримесечие, с ръст на приходите от 24% на годишна база, отразяващ силата на Google", заяви от своя страна Рут Порат. "Нашият успех е резултат от инвестиции в продължение на много години във фантастични хора, продукти и партньорства", добави тя. Въпреки стабилното представяне на компанията основен приоритет за инвеститорите остават разходите за придобиване на трафик на Google, които продължават да растат. Порат приписа този ръст в разходите за трафик на по-интензивното навлизане в ежедневието на сърфиране в интернет през мобилни устройства, което принуждава компанията да плаща повече за достъп до мобилните търсачки (основно към тази на Apple) и съответно да промени условията на досегашните си партньорства.

Поскъпването на акциите на Google, Amazon и Microsoft, дължащо се на по-големите печалби на компаниите, в петък генерира сериозен ръст от над 2% за стойността на американския борсов индекс Nasdaq 100.

99% от приходите на Alphabet са генерирани от Google.

Акциите на Alphabet, компанията - майка на технологичния гигант Google, достигнаха нов рекорден връх, след като от американската корпорация надминаха очакванията на анализаторите за представянето си през третото тримесечие на 2017 г., съобщава Financial Times.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход