Седмични новини за енергетика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Седмични новини за енергетика

Седмични новини за енергетика

3284 прочитания

© Юлия Лазарова


Българско-индийски консорциум е избран за купувач на бизнеса на CEZ

Чешката държавна компания CEZ e избрала кой да купи активите й в България: консорциум между местния търговец на ток "Фючър енерджи" и неназована индийска енергийна компания. Новината съобщи чешката медия Hospodarske Noviny и "Капитал" я потвърди през свой източник.

Предложената цена според изданието е над 8 млрд. чешки крони, което по сегашен курс е 312 млн. евро. Сумата е от този порядък, потвърди източник на "Капитал". Пред чешкото издание и пред SeeNews говорител на компанията е заявил, че все още се водят преговори с повече от един кандидат.

От февруари CEZ започна да търси нов собственик на българския си бизнес. Продава се един от най-големите активи в страната. Годишните приходи от бизнеса с разпределението, дистрибуцията и търговията са за около 1.8 млрд. лв. Енергийната група снабдява 3 млн. клиенти и покрива една трета от страната. Ако сделката приключи с продажба, тя ще е най-голямата за последната година. Отделно преди седмица от CEZ съобщиха, че вече имат сключен договор за продажба на неработещия ТЕЦ "Варна" на фирма на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Неофициално цената е около 50 млн. евро.

Интерес към активите проявиха основно български групи и нито една голяма европейска енергийна компания. През август CEZ събра обвързващи оферти. По информация на "Капитал" общо пет кандидата предложиха цени, които през изтеклите месеци бяха повишени от някои участници. С най-високи предложения са били Христо Ковачки и пазарджишката соларна компания "Инерком", като офертите са били от порядъка 360-370 млн. евро. Но и двамата кандидати не са успели да докажат с банкови гаранции, че могат да платят. При Ковачки дори е имало условие за първоначално плащане от едва 50 млн. евро, а остатъкът да се разсрочи през следващите години. Третият кандидат - чешката Energo-pro, също завиши офертата си до сума над 300 млн. евро. Единствено консорциумът между "Приста ойл" и турската STFA Yatirim не е завишил предложението си.

Държавните енергийни компании увеличават приходите и свиват печалбата

Намалението на количествата електроенергия, които централите са задължени да осигурят и продадат по регулирани цени на обществения доставчик на ток НЕК, се отразява позитивно върху финансовото състояние на основните производители. Позитивен е и ефектът на започналата през януари 2016 г. и вдигнала рязко оборотите на работа през тази година енергийна борса. Така за деветте месеца на тази година представянето на държавната енергетика изглежда обнадеждаващо: дружествата увеличават приходите си. Но две от тях продължават да трупат загуби, а големите дългове в държавната енергетика не се топят.

В края на септември производителите на електроенергия показват добра кондиция, като АЕЦ "Козлодуй" подобрява почти тройно финансовия си резултат от 39 млн. лв. към деветмесечието на миналата година на 101.5 млн. лв. през тази.

Макар че отчита загуба към края на септември, добро е представянето и на другия базов производител на ток в страната - "ТЕЦ Марица-изток 2". От началото на годината той е постигнал почти 450 млн. лв. приходи, което е 16.7% повече спрямо същия период на предходната година. Причината да не излезе на печалба е, че през 2017 г. "ТЕЦ Марица-изток 2" очаквано получи по-малко безплатни квоти и трябваше да си набавя разрешителни от борсите, където цените бяха високи. Като основен снабдител на въглища за ТЕЦ-овете в Маришкия басейн "Мини Марица-изток" са вдигнали добива, а оттам и приходите си, които растат с близо 21%.

С 8.5% повече суровина е доставил през периода и "Булгаргаз", като основни потребители са индустрията и топлоцентралите. За деветте месеца държавната компания е постигнала 7% ръст на приходите до 784 млн. лв. и заради увеличението в регулираната цена, а печалбата й намалява до 1 млн. лв. при над 36 млн. лв. преди година.

ЕК иска да ограничи биогоривата от хранителни култури

Сред целите, които Европейската комисия поставя за намалението на вредните емисии в транспорта, има една идея, която ще доведе до намаляване или премахване на стимулите за биогорива, произвеждани от хранителни или фуражни култури. Такава промяна, в случай че бъде приета, ще засегне силно България, която е един от големите производители в Европа на рапица - основна суровина за такъв тип горива. България е и сред държавите, които произвеждат биодизел и биоетанол от подобни култури, макар данните да показват, че съвсем не ползва пълния си капацитет. Ако се смятат произведените горива и изнесената рапица, стойността на този пазар е над 1 млрд. лв.

В момента на европейско ниво се разглеждат законодателни предложения, според които производството на биогорива от т.нар. първо поколение, които ползват хранителни и фуражни суровини (рапица, слънчоглед, захарно цвекло и др.), трябва да бъдат заместени от биогорива от т.нар. второ поколение - такива, които се произвеждат от земеделски и горски отпадъци и остатъци като талаш, слама и др. Идеята е тази промяна да стане до 2030 г., включително чрез премахване на стимулите за горива от първо поколение.

В основата на предложението на ЕК, което през октомври беше гласувано и на заседание на комисията по околна среда към европарламента, са проучвания от последните години, които оспорват ефектите от този тип горива.

Енергийни компании създават блокчейн търговска платформа

Няколко големи енергийни фирми ще си партнират в създаването на нова търговска платформа, която да бъде базирана върху технологията на блокчейн, пише CoinDesk. Сред тях са петролните BP, Royal Dutch Shell и Statoil. Те подкрепят създаването на нова система, която да свърже най-новите тенденции в технологията с енергийния сектор. Консорциумът от фирми, които искат да използват блокчейн в бизнеса, е доста по-широк, като в него влизат и IGN, ABN Amro, Societe Generale, както и търговските фирми Gunvor, Koch Supply & Trading и Mercuria.

Идеята е, че платформа, базирана върху блокчейн, която да се използва в енергийния сектор, може да бъде открита за много повече участници на пазара. Според разработчиците на продукта той ще бъде управляван от независимо звено. За момента плановете са платформата да бъде пусната в употреба преди края на 2018 г.

Според Каролин ван дер Гисен, представител на ING, енергийната индустрия е станала много по-сложна и блокчейн технологията ще спомогне за еволюцията на сектора.

ОПЕК очаква търсенето на петрол да се вдигне

ОПЕК прогнозира по-голямо търсене на петрол до 2022 г., отколкото са сегашните очаквания на анализаторите и бизнеса, пише Financial Times. Петролният картел, окрилен от вдигащата се цена на суровината, прогнозира по-голямото търсене въпреки политиката на най-големите икономики за повече чиста енергия и бързото развитие на технологии като електрическите коли. Според изявлението на картела световната консумация на петрол ще се вдигне от 95.4 млн. барела на ден през 2016 г. до 102.3 млн. барела на ден през 2022 г. При предишните си прогнози ОПЕК очакваше през 2022 г. да се ползват около 100 млн. барела на ден.

Организацията обяви новите си очаквания в годишния си доклад World Oil Outlook, който разглежда трендовете в дългосрочен план. Също според сегашния доклад през 2040 г. търсенето ще бъде около 111 млн. барела на ден. Въпреки че самото темпо на растеж ще падне значително в следващите 20 години, според ОПЕК времето на петрола със сигурност не е свършило и не се очаква колапс на индустрията, какъвто някои анализатори предричат, предвид бързо развиващите се зелени технологии и все по-големи инвестиции във възобновяеми източници на енергия.

Royal Dutch Shell увеличи печалбата си с почти 50%

Най-голямата енергийна компания в Европа - Royal Dutch Shell, надминава своите очаквания и отчита печалба от 4.1 млрд. долара за третото тримесечие на 2017 г., пише Financial Times. Tака Shell се превръща в поредната голяма компания от сектора, която подобрява значително финансовите си резултати, след като гигантите British Petroleum, Total, Exxon Mobil и Chevron постигнаха подобни успехи.

Total започва сондажи край Кипър в началото на 2018 г.

Френската компания Total ще започне в началото на следващата година сондажи в Блок 6 на кипърската икономическа зона. Това стана ясно след среща на кипърския президент Никос Анастасиадис с представители на енергийния гигант в Париж, съобщава БТА. Държавният глава на Кипър бе на работно посещение, в рамките на което се срещна с френския си колега Еманюел Макрон и с директорите на Total. Френската компания проучва залежи съвместно с италианската Eni в Кипър.

Българско-индийски консорциум е избран за купувач на бизнеса на CEZ

Чешката държавна компания CEZ e избрала кой да купи активите й в България: консорциум между местния търговец на ток "Фючър енерджи" и неназована индийска енергийна компания. Новината съобщи чешката медия Hospodarske Noviny и "Капитал" я потвърди през свой източник.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK