Голямото обезмасляване

Ограниченото производство на мляко и увеличената консумация предизвикаха скок в цените на маслото и страхове за истински недостиг

"Всяко ястие е добро, ако в него има достатъчно масло." Думите са на иконата в кулинарията Джулия Чайлд и след десетилетия, в които диетолози заклеймяваха мазнините и за да се продава, всичко трябваше да е нискомаслено или дори обезмаслено, сега отново повечето готвачи са склонни да се съгласят с нея.

Ето защо кризата с покачващите се цени на маслото в Европа буди притеснения не само у потребителите, но и у цели индустрии като сладкарството и производството на хлебни изделия, които са силно зависими от употребата му. Помислете само какъв би бил вкусът на френския кроасан, ако в него няма масло?


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се