Биопроизводството нараства, проблемите на производителите - също

През 2016 г. регистрираните биологични производители, преработватели и търговци в страната са близо 7 пъти повече в сравнение с 2011 г.

Стимул за биоземеделците би било, ако в храната на децата в градините и училищата бъдат включени и биологични продукти.
Стимул за биоземеделците би било, ако в храната на децата в градините и училищата бъдат включени и биологични продукти.
Стимул за биоземеделците би било, ако в храната на децата в градините и училищата бъдат включени и биологични продукти.    ©  Цветелина Белутова
Стимул за биоземеделците би било, ако в храната на децата в градините и училищата бъдат включени и биологични продукти.    ©  Цветелина Белутова

През 2016 г. регистрираните биологични производители, преработватели и търговци в страната са 7262. Броят им е нараснал близо седем пъти в сравнение с 2011 г., съобщи Антон Величков, директор на дирекция "Биологично земеделие и растениевъдство" в Министерството на земеделието, храните и горите, по време на семинар, организиран от Българска асоциация "Биопродукти". Величков уточни, че данните са взети от годишните доклади на фирмите, контролиращи биологичното производство в страната.

Биологичното земеделие е един от секторите в България, който през последните няколко години се развива с бързи темпове - нарастват площите, животните, броят на регистрираните оператори, отчита статистиката. Възходящите темпове обаче носят и проблеми за хората в бранша.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zamen avatar :-|
    Чарли

    Гледам в в супермаркета, "нещо БИО" 10 лева и се питам дали това е по-био от онова което си произвеждам сам в градината?
    Не знам?

    Някои са падЛудели.

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал