"Малтери суфле" разширява производството си на малц в Плевен
23 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"Малтери суфле" разширява производството си на малц в Плевен

Компанията в България генерира приходите си основно от продажба на малц, но търгува също с ечемик и биопродукти

"Малтери суфле" разширява производството си на малц в Плевен

Инвестицията за 30 млн. евро ще се случи, след като пътят до фабриката най-накрая беше оправен

12061 прочитания

Компанията в България генерира приходите си основно от продажба на малц, но търгува също с ечемик и биопродукти

© Анелия Николова


42

души работят в "Малтери суфле" по данни от отчета към края на 2016 г.

Френската компания Malteries Soufflet в крайна сметка ще разшири производството си на малц в Плевен. Това стана възможно, след като миналата есен пътят до индустриалната зона, където се намира фабриката, най-накрая беше оправен. Ремонтът беше ключов за решението на компанията да направи разширението именно там.

Проектът за нов завод за малц на "Малтери суфле България", чрез което френската компания работи в страната, ще бъде представен официално в общината в сряда. Пак тогава ще стане ясна и конкретната инвестиция, но по информация на "Капитал" дружеството планира да вложи 30 млн. евро.

Шестгодишен инвеститор

Френската компания навлезе в България през 2011 г., когато купи фабриката за малц на "Каменица" в Плевен и нае дългосрочно друга подобна мощност на пивовара в Хасково. Пак тогава купи и силозната база на "Каменица" в Първомай, но справка в Имотния регистър показва, че в началото на миналата година дружеството е продало имотите там на ЕТ "Бленд - Евгени Хаджиев".

Сделката в Плевен включваше 32 дка земя и сградите на бившата пивоварна и беше сключена за сумата от 1.8 млн. лв. по данни от Търговския регистър. През 2015 г. "Каменица" продаде на "Малтери суфле" и парцел от 65.6 дка на същия адрес в Плевен за 2.6 млн. лв.

Оттогава са и плановете на френската компания да разшири производството си в България. Заради проблеми с инфраструктурата обаче беше под въпрос дали това ще стане в Плевен, като през април миналата година компанията дори заплаши, че ще направи инвестицията си на друго място. Тогава кметът Георг Спартански коментира, че общината не може да отдели 1 млн. лв. за изграждане на пътя до индустриалната зона, където е фабриката. Миналата есен проблемът най-накрая беше решен, което осигури възможност за нормална доставка на зърното и транспортиране на готовия малц. Явно това е накарало френската компания да вземе окончателно решение в полза на Плевен. Освен увеличаване на производствения капацитет за малц компанията предвиждаше и развитие на нови сортове пивоварен ечемик.

По данни на Съюза на пивоварите в България през 2016 г. обемът на произведеното пиво е най-висок от 2008 г. насам, като достига близо 5.2 млн. хектолитра. Едва 40% от използвания малц обаче е произведен в България, а повечето е от внос.

Бизнес верига

Пряк собственик на "Малтери суфле" е Compagnie Internationale de Malteries, която е част от френската Soufflet Group. Групата работи във всички сегменти по веригата на зърното - от производство и търговия, през преработка и биотехнологии, до търговия на дребно. Soufflet има 28 завода за производство на малц от ечемик за пивоварната индустрия в Европа, Азия и Южна Америка, както и 8 мелници за брашно във Франция и Белгия. Оборотът й е от порядъка на 4.7 млрд. евро, а заетите са над 7400 души. На Балканите Malteries Soufflet има завод от 16 години в Румъния, а от почти 11 години - в Сърбия.

Българската компания генерира приходите си (виж таблицата) основно от продажба на малц, но търгува също с ечемик и биопродукти, става ясно от отчета й. Към края на миналата година в "Малтери суфле" са работели 42 души.

Фирмата разработва нови сортове ечемик, които земеделските производители отглеждат. Тя разполага с екип от агрономи, чрез които поддържа връзка със стопаните и работи със земеделци предимно от Северна България - от Видин до Русе. По данни на Министерството на земеделието и храните в последните години Плевенска област е сред водещите в страната по производството на зърнени и маслодайни култури, сред които основно пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица. През 2015 г. там са били съсредоточени около 10% от общите площи със зърнени култури и близо 9% от тези с маслодайни култури.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK