42
души работят в "Малтери суфле" по данни от отчета към края на 2016 г.Френската компания Malteries Soufflet в крайна сметка ще разшири производството си на малц в Плевен. Това стана възможно, след като миналата есен пътят до индустриалната зона, където се намира фабриката, най-накрая беше оправен. Ремонтът беше ключов за решението на компанията да направи разширението именно там.
Проектът за нов завод за малц на "Малтери суфле България", чрез което френската компания работи в страната, ще бъде представен официално в общината в сряда. Пак тогава ще стане ясна и конкретната инвестиция, но по информация на "Капитал" дружеството планира да вложи 30 млн. евро.
Шестгодишен инвеститор
Френската компания навлезе в България през 2011 г., когато купи фабриката за малц на "Каменица" в Плевен и нае дългосрочно друга подобна мощност на пивовара в Хасково. Пак тогава купи и силозната база на "Каменица" в Първомай, но справка в Имотния регистър показва, че в началото на миналата година дружеството е продало имотите там на ЕТ "Бленд - Евгени Хаджиев".
Сделката в Плевен включваше 32 дка земя и сградите на бившата пивоварна и беше сключена за сумата от 1.8 млн. лв. по данни от Търговския регистър. През 2015 г. "Каменица" продаде на "Малтери суфле" и парцел от 65.6 дка на същия адрес в Плевен за 2.6 млн. лв.
Оттогава са и плановете на френската компания да разшири производството си в България. Заради проблеми с инфраструктурата обаче беше под въпрос дали това ще стане в Плевен, като през април миналата година компанията дори заплаши, че ще направи инвестицията си на друго място. Тогава кметът Георг Спартански коментира, че общината не може да отдели 1 млн. лв. за изграждане на пътя до индустриалната зона, където е фабриката. Миналата есен проблемът най-накрая беше решен, което осигури възможност за нормална доставка на зърното и транспортиране на готовия малц. Явно това е накарало френската компания да вземе окончателно решение в полза на Плевен. Освен увеличаване на производствения капацитет за малц компанията предвиждаше и развитие на нови сортове пивоварен ечемик.
По данни на Съюза на пивоварите в България през 2016 г. обемът на произведеното пиво е най-висок от 2008 г. насам, като достига близо 5.2 млн. хектолитра. Едва 40% от използвания малц обаче е произведен в България, а повечето е от внос.
Бизнес верига
Пряк собственик на "Малтери суфле" е Compagnie Internationale de Malteries, която е част от френската Soufflet Group. Групата работи във всички сегменти по веригата на зърното - от производство и търговия, през преработка и биотехнологии, до търговия на дребно. Soufflet има 28 завода за производство на малц от ечемик за пивоварната индустрия в Европа, Азия и Южна Америка, както и 8 мелници за брашно във Франция и Белгия. Оборотът й е от порядъка на 4.7 млрд. евро, а заетите са над 7400 души. На Балканите Malteries Soufflet има завод от 16 години в Румъния, а от почти 11 години - в Сърбия.
Българската компания генерира приходите си (виж таблицата) основно от продажба на малц, но търгува също с ечемик и биопродукти, става ясно от отчета й. Към края на миналата година в "Малтери суфле" са работели 42 души.
Фирмата разработва нови сортове ечемик, които земеделските производители отглеждат. Тя разполага с екип от агрономи, чрез които поддържа връзка със стопаните и работи със земеделци предимно от Северна България - от Видин до Русе. По данни на Министерството на земеделието и храните в последните години Плевенска област е сред водещите в страната по производството на зърнени и маслодайни култури, сред които основно пшеница, ечемик, слънчоглед и рапица. През 2015 г. там са били съсредоточени около 10% от общите площи със зърнени култури и близо 9% от тези с маслодайни култури.
42
души работят в "Малтери суфле" по данни от отчета към края на 2016 г.Френската компания Malteries Soufflet в крайна сметка ще разшири производството си на малц в Плевен. Това стана възможно, след като миналата есен пътят до индустриалната зона, където се намира фабриката, най-накрая беше оправен. Ремонтът беше ключов за решението на компанията да направи разширението именно там.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Още от Капитал




0 коментара