Новият "вечен" фонд на Павел Езекиев

"Решихме да направим фонд, осигурен от парите на предприемачи за предприемачи, който няма краен срок за събиране на капитала," разказва Павел Езекиев

Новият "вечен" фонд на Павел Езекиев

Neo Ventures набра първи портфейл от 3 млн. евро, които са почти изцяло инвестирани в три компании. Това са българската Ендуросат и чуждите Cannabi-Tech и Vostok VR

22198 прочитания

"Решихме да направим фонд, осигурен от парите на предприемачи за предприемачи, който няма краен срок за събиране на капитала," разказва Павел Езекиев

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Серийният инвеститор Павел Езекиев започва нов евъргрийн фонд с фокус върху технологиите, базите данни и анализа им.

Два фонда, десет години и 42.5 млн. евро инвестиции по-късно, Павел Езекиев вече може да бъде считан не просто за сериен инвеститор, а за ветеран в тази сфера в България. Затова и новият му, трети поред, фонд с фокус в технологични фирми, дори и без огромен размах и мащаб, сам по себе си е новина. Neo Ventures започва с портфейл от 3 млн. евро, осигурен единствено от частни инвеститори, който вече е почти изцяло изразходван в три компании, от които една българска и две чуждестранни. Целта на фонда е да набира допълнителен капитал само след готови предложения за фирми, в които да го инвестира.

Фонд без край

В инвестиционната история на Езекиев влизат два фонда, които към момента са изцяло инвестирани в общо 22 компании, а пет от тях вече са продадени (Dealmarket, Spinetix, 3DC, FinАnalytica и Vayant).

В началото на 2007 г. стартира NEVEQ I с 22.5 млн. евро, осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие, чуждестранни инвеститори и мениджърите във фонда. Седем години по-късно като продължение се появява и NEVEQ II с 20 млн. евро - 70% от тях са по програма JEREMIE от "Европейския инвестиционен фонд", а останалите 30% са привлечени от мениджърите. Структурите им работят по традиционния модел на фондовете за рискови инвестиции – първо се осигурява капиталът им, който влиза на поредица от траншове от участниците, а след това се търсят компании, в които да бъде инвестиран.

Видял положителните и отрицателните страни в този модел на работа, през април Павел Езекиев заедно със серийния предприемач и финансист Деян Добрев, основат т. нар. евъргрийн фонд Neo Ventures. Целта им е той да остане неинституционален, а портфейл да се набира само когато има сигурни компании, в които да бъде инвестиран. "Решихме да направим фонд, осигурен от парите на предприемачи за предприемачи, който няма краен срок за събиране на капитала. След като изразходва средствата, отново набира капитал за нови проекти или за повторно финансиране на компании вече в портфолиото. Това, че фондът няма фиксиран край, дава възможност за по-дълъг жизнен цикъл за развитие", коментира Павел Езекиев пред "Капитал".

Екип, пари и инвестиции без граници

Основаването на Neo Ventures и успешното набиране на първоначалния портфейл от 3 млн. евро до известна степен се дължи на управлението на капитала и успешните продажби на пет от компаниите на NEVEQ I и NEVEQ II, защото някои от частните акционери в тях влагат спечелената печалба и в Neo Ventures. По думите на Езекиев това са инвеститори с предприемачески опит от различни точки на света, сред които САЩ, Канада, Австралия, Швейцария, Испания и България. Мениджърите във фонда също участват с дял в него. Екипът на Neo Ventures пък е съставен от специалисти от международни корпорации, които макар и дистанционно могат да помагат на компаниите от портфолото. Те не работят на заплата, а получават дял от фонда. "Избираме инвеститорите и членовете на екипа, защото искаме всички те да могат да допринесат за развитието на компаниите с опита и познанията си. Имаме специалисти от Facebook, Oracle, Apple и др., като част от тях са и българи", уточнява Езекиев.

Макар Neo Ventures да е регистриран в България той фокусира инвестициите си в технологични компании от различни индустрии от цял свят. Мениджърите във фонда търсят проекти, които стъпват на три основни изисквания – да правят не единичен технологичен продукт, а цяла платформа, и да разполагат с голямо количество база данни, което след това да могат да анализират и предлагат. "Според мен следващата голяма иновация ще се случи от хора, които или разбират от трите, или имат достъп до тези три неща. Вярвам и в платформите, които са ориентирани по-скоро към B2C пазара", казва още Езекиев. В допълнение - сред целите на основателите на Neo Ventures е и компаниите от портфолиото им да могат взаимно да се допълват и да си помагат по пътя на развитието им.

Инвестициите до момента

Фондът е инвестирал две трети от първоначално набраните 3 млн. евро в две компании и е напът да подпомогне трета с остатъка. От фонда не пожелаха да споменат размера на дела, който са получили от компаниите срещу инвестираните суми.

В портфолиото на Neo Ventures влиза българската компания за нано-сателити Endurosat, която привлече инвестиция от 1 млн. евро. Екипът на Endurosat разработва изключително малки и леки сателити, които летят в най-ниската орбита на Земята. Целта им е чрез висотехнологични камери в тях да снимат с голямо приближение до няколко квадратни метра, да предават данни в реално време за това, което се случва във всяка точка. Тази информация би могла да бъде полезна за транспортни фирми при наблюдение на превозните им средства, за наблюдение на трафика, както и за трасиране на големи площи, което често се използва от стопански и земеделски фирми. "За да се случи това обаче, в орбита трябва да бъдат изстреляни дузина малки сателити, които летят на т.нар. р ойаци със скорост приблизително 15 хил. км в час, постоянно правейки снимки и изпращайки ги към наземна станция, която обработва информацията и я предава на клиентите", обяснява Павел Езекиев. Изпращането им в Космоса е възможно да се осъществи заедно с изстрелването на голям сателит, в случай че на ракетата преносител има допълнително място, а цената е пазарно определена и варира между 100 и 200 хил. евро за един брой.

"Пазарът на нано-сателите е нишов и е единственият експоненциално развиващ се дял от пазара на спътникови системи днес. Основните ни конкуренти са западни компании с години опит в областта на космическите технологии и сателитни решения", коментира за "Капитал" основателят и изпълнителен директор на Endurosat Райчо Райчев и допълва, че компанията му се отличава драстично с подхода към клиентите, технологичните продукти и във възможностите им в развойната дейност. Към момента Endurosat продава части за нано-сателите, като по този начин, освен че ги тества и набира капитал, следващата стъпка в развитието им е да пуснат собствени устройства за частни клиенти. Последната и крайна цел, за да затворят кръга, е, освен да имат рояк от свои нано-сателити в орбита, да започнат да предлагат и събраните от тях данни на крайни клиенти.

Освен от Neo Ventures за изпълнение на проекта си Endurosat получи финансиране в размер на над 1.2 млн. евро и от Европейската комисия по Инструмента за малки и средни предприятия по програма "Хоризонт 2020", при който не се изисква компанията да реализира идеята си с партньори от различни страни от ЕС. Средствата ще бъдат разпределени до февруари 2019 г.

Втората компания с инвестиция в размер на 1.5 млн. долара е изразелската Cannabi-Tech. Екипът на компанията разработва устройства, които могат да покажат каква е силата и влиянието на конкретна реколта канабис. Машините са разработени в три варианта – за употреба в медицински обекти, в заведения и за персонална употреба. Чрез биохимичен анализ те показват точните параметри на основните съставки в канабиса CBD и THC, на базата на които може да се определи какво ще бъде въздействието му, а цялата тази информация се получава директно чрез мобилно приложение. От друга страна, компанията събира данни за всеки тип растение канабис, което е минало през системата и какво е влиянието му.

Целта на съоснователя и изпълнителен директор на Cannabi-Tech Гай Сеттон е освен от продажба на устройствата да печели и чрез събиране на много малка такса при всяка проверка на даден канабис. В допълнение компанията ще монетизира и големите бази данни, които натрупва от използването на технологията им. "Данните ще бъдат изключително ценни и за фармацевтичните компании, които се стремят за научат колкото е възможно повече за консумацията на канабис и връзката между състава и влиянието му върху различни здравословни състояния", казва Сеттон. Той допълва още, че това, с което се различава Cannabi-Tech от другите конкуренти на пазара, е, че при проверката не се използват химикали, запазва се целостта на растението, а тестът отнема секунди, като не се изискват допълнителни материали.

Фондът Neo Ventures е в процес на финализиране и на трета сделка в размер на 750 хил. долара, след която ще бъде инвестиран целият първи портфейл на фонда. Става въпрос за Vostok VR от Сингапур, която се занимава с производство, обработка и продажба на Virtual reality (VR) съдържание. Компанията е създала технология за компресиране на голямо количество иначе тежки VR данни, като така може да се поддържа много съдържание без компромис за качеството му след компресирането му. "И трите проекта имат възможност, базирайки се на данните и информацията от тях, да последва създаването на иновация. Смятам, че това е възможно само ако направиш екосистема от свързани компании, които имат качества в различни научни полета", казва в заключение Павел Езекиев.

В момента Neo Ventures набират инвестиции за втория кръг на фонда, като очакванията им са до края на годината да разполагат с нови между 2 и 3 млн. евро, които да бъдат насочени към нови технологични компании, или да подпомогнат тези, които вече са част от портфолиото им.

Гай Сеттон, изпълнителен директор на Cannabi-Tech

В какво ще инвестирате получените 1.5 млн. долара от Neo Ventures?

Ще инвестираме средствата за: завършване на бета-тестовете на първото ни устройство GemmaCert 200 (GC-200) в Северна Америка, което ще започне през януари - февруари 2018 г., увеличаване на екипа ни от разработчици и маркетинг специалисти, както и ще инвестираме в маркетиране и продукта ни. Това включва участие в изложения, връзки с обществеността и др. Ще продължим да работим върху развитието на продуктите ни, тъй като планираме и бъдещите генерации на технологията ни.

В каква посока ще развивате бизнеса си? Какви са бъдещите ви планове?

В краткосрочен и средносрочен план фокусът ни е върху канабиса, тъй като се очаква този пазарен сегмент да бележи значителен ръст през следващите години, ставайки легален във все повече държави. Виждаме Cannabi-Tech като световен лидер за персонализация на канабиса, така че всеки потребител или пациент получава точно това, което търси или се нуждае. Нашата технология е приложима и за други билкови лекарства, като тези в китайската и индийската традиционна медицина, за които липсват научни данни. Ето защо в бъдеще можем да разширим технологията си и да работим с други билкови лекарства извън канабиса.
Райчо Райчев, изпълнителен директор на EnduroSat

В какво ще инвестирате получените 1 млн. eвро от Neo Ventures?

Всички инвестиции се използват за развитие на инженеринга и за оборудване на нови лаборатории, пряко свързани с нуждите на компанията ни. Влагаме значителен ресурс и в развитието на продажбите и маркетинга, както и в образование, свързано с нашите нужди като организация. Преди няколко месеца създадохме и собствена високотехнологична радиолаборатория. Планът ни е да развием и наземни инфраструктури с помощта на партньори.

В каква посока ще развивате бизнеса си? Какви са бъдещите ви планове?

Бъдещите ни планове са свързани с все по-агресивно навлизане на нови международни пазари и създаването на трайни партньорства със сегашните ни клиенти. Вярвам, че ЕндуроСат може да бъде пазарен лидер, и то в близкосрочен план.
Серийният инвеститор Павел Езекиев започва нов евъргрийн фонд с фокус върху технологиите, базите данни и анализа им.

Два фонда, десет години и 42.5 млн. евро инвестиции по-късно, Павел Езекиев вече може да бъде считан не просто за сериен инвеститор, а за ветеран в тази сфера в България. Затова и новият му, трети поред, фонд с фокус в технологични фирми, дори и без огромен размах и мащаб, сам по себе си е новина. Neo Ventures започва с портфейл от 3 млн. евро, осигурен единствено от частни инвеститори, който вече е почти изцяло изразходван в три компании, от които една българска и две чуждестранни. Целта на фонда е да набира допълнителен капитал само след готови предложения за фирми, в които да го инвестира.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Удивен съм какъв млад човек развива подобен амбициозен проект като EnduroSat. Поздравления и успех!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход