Големите пари в малките чипове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Големите пари в малките чипове

Shutterstock

Големите пари в малките чипове

Broadcom набляга на лицензионните проблеми на Qualcomm в опит да купи компанията

5843 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Според клиентите на Qualcomm, най-вече Apple, компанията злоупотребява с господстващото си положение на пазара.

Едва дни след отказа на американския доставчик на мобилни процесори Qualcomm да бъде придобит от конкурента си Broadcom в мегасделка за 105 млрд. долара надлъгването между двете групи се задълбочава. Подводните камъни са много - регулаторите дебнат внимателно всяка тяхна дейност и стъпка, а най-проблемен е и бизнесът с патенти, който осигурява на Qualcomm близо два пъти по-голяма печалба от основната дейност - продажбата на процесори.

Broadcom дори вече загатна, че планира да направи сериозни промени в патентния бизнес на Qualcomm като част от условията по сделката, съобщи Financial Times.

Разтрогнатата сделка

На 13 ноември Qualcomm официално обяви, че отхвърля предложението за придобиване от Broadcom за 105 млрд. долара, под предлог че офертата подценява компанията и подобна сделка би породила ненужни проблеми с регулаторните органи. Това обаче не отказа ръководството на Broadcom, което подготвя нова оферта. Усилията на групата обаче не се изчерпват само с нова цена, а напротив, засягат един от най-значимите проблеми на Qualcomm, като интегрират възможните му решения в собствената си стратегия.

Завръзката в числата

За фискалната 2017 г. от Qualcomm отчитат печалба преди облагане с данъци от продажба на мобилни процесори на стойност 2.7 млрд. долара, което е ръст от 52%. Печалбата от лицензна търговия (предоставяне на правото за ползване на патентована технология) за сметка на това е близо двойно по-голяма - 5.1 млрд. долара, тъй като маржовете при тях са около 80%.

Именно лицензната търговия стои в основата на най-сериозните проблеми на компанията, след като по-рано тази година Apple и някои от партньорите й обвиниха Qualcomm в т.нар. double dipping (двойно таксуване) или извличане на облаги от два източника, обикновено по незаконен начин. По-конкретно повод за обвинението е търговската практика на Qualcomm да изисква от производителите на мобилни телефони да плащат такса върху правото на ползване на интелектуална собственост в допълнение към цената на процесорите.

Именно след тези обвинения някои от най-големите клиенти на Qualcomm, сред които и производителя на iPhone, отказаха да изплатят дължимите авторски и лицензионни такси, което доведе до спад на приходите от лицензионна търговия. Според клиентите на Qualcomm компанията злоупотребява с господстващото си положение на пазара, където постоянното търсене на нови по-бързи процесори е силно зависимо от разработките на Qualcomm. Този своеобразен монопол обаче има и висока цена. Годишните разходи на Qualcomm за изследвания и развитие възлизат на 5.5 млрд. долара, а на компанията бяха наложени и няколко глоби от по близо милиард за злоупотреба с господстващо положение. Тоест Qualcomm трудно може да продължи да разработва успешни чипове в такава среда.

С един куршум - два заека

Логично Broadcom разчита именно на нормализирането на лицензионните отношения между Qualcomm и партньорите й, за да прокара собствените си планове за придобиване. Още повече че производителят на телекомуникационно оборудване се надява да си осигури подкрепата на Apple при едно евентуално бъдещо разследване на антимонополните регулатори, което безспорно би споходило сделката. Broadcom се надява съдействието на Apple, от една страна, да й помогне в убеждаването на акционерите на компанията да приемат офертата за придобиване и едновременно с това да облекчи процедурата по евентуалното придобиване. Евентуалното сливането ще създаде истински хегемон - номер три по приходи от продажба на чипове в света след Intel Corp. и Samsung Electronics. Новата група ще се разпростира в най-различни сегменти - от потребителски джаджи през телекомуникационно оборудване до полупроводници за центрове за данни. Broadcom и Qualcomm са водещите доставчици на Wi-Fi и Bluetooth чипове за мобилни устройства с общ дял 60%, както и 52% в GPS сегмента. Qualcomm пък държи 59% от пазара на чипове за клетъчни комуникации според анализаторската фирма Gartner.

В началото на ноември говорител на Broadcom заяви пред Reuters, че от компанията вярват, че регулаторите по света ще "приветстват сделката с Qualcomm като решение на проблема с двойното таксуване".

"Партньорството с Broadcom може да бъде едно наистина конструктивно решение на тези проблеми и възстановяване на връзките на Qualcomm с партньорите й. Не бихме изготвили това предложение, ако не бяхме уверени, че нашите основни ключови клиенти няма да го приветстват", заяви и главният изпълнителен директор на Broadcom Хок Тан в интервю през този месец.

Решенията

Възможните стратегии за разрешаването на лицензионните проблеми на Qualcomm, макар и да са заложени милиарди, се изчерпват с три варианта. При евентуално придобиване на първо място Broadcom може да продаде отдела за лицензионна търговия на трети лица или да се договори с акционерите на Qualcomm да остане тяхно притежание. Отделянето на лицензионното звено от производството на чипове съответно значително би намалило цената на патентите. Пред тази алтернатива съществува една сериозна пречка, а именно, че определянето на цената на това звено е изключително трудно поради големите разминавания на годишна база в приходите, които то генерира. За фискалната 2016 г. отделът е реализирал приходи на стойност 7.9 млрд. долара, докато през 2017 г. те са едва 6.4 млрд. долара, което прави оценката му почти невъзможна поради голямата зависимост на бизнеса от големи партньорства.

В случай че Broadcom реши да запази целостта на Qualcomm, пред телекомуникационната компания стоят две възможности. В момента лицензионните плащания на производителите на мобилни телефони към Qualcomm се извършват под формата на процент от продажната цена на телефона. От Broadcom може да решат да премахнат тази особено неизгодна за смартфон гигантите практика, като я заменят с такса, която не зависи от стойността на телефона.

Най-вероятно обаче според анализатора Стейси Расгон от Bernstein в случай на успех Broadcom ще увеличи цената на чиповете си за сметка на премахването на патентните такси. Това вероятно би свило до известна степен печалбите на компанията, което обаче може да бъде компенсирано чрез редуциране на разходите за изследвания и разработки. Въпреки това Qualcomm ще бъде принудена частично да угоди на Applе, обяснява Расгон с оглед на факта, че производителя на iPhone допринася към приходите на Qualcomm с около 2 млрд. долара авторски и лицензионни възнаграждения и още над 3.5 млрд. долара за процесори.

Дори и да намери решение за проблемите на Qualcomm, обаче, Broadcom вероятно ще бъде принудена да увеличи офертата си, за да получи подкрепата на акционерите на компанията за придобиването.

Според клиентите на Qualcomm, най-вече Apple, компанията злоупотребява с господстващото си положение на пазара.

Едва дни след отказа на американския доставчик на мобилни процесори Qualcomm да бъде придобит от конкурента си Broadcom в мегасделка за 105 млрд. долара надлъгването между двете групи се задълбочава. Подводните камъни са много - регулаторите дебнат внимателно всяка тяхна дейност и стъпка, а най-проблемен е и бизнесът с патенти, който осигурява на Qualcomm близо два пъти по-голяма печалба от основната дейност - продажбата на процесори.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK