Опитът от четири неуспешни стартъп истории
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Опитът от четири неуспешни стартъп истории

Стоян Добрев, съосновател на Speedifly

Опитът от четири неуспешни стартъп истории

Разказват основателите на Speedifly, ChipoLabs, OrelSoft и Stepsss

12357 прочитания

Стоян Добрев, съосновател на Speedifly

© Личен архив


Стоян Добрев, съосновател на Speedifly
Източник: Личен архив

Стоян Добрев: Най-важната инвестиция е времето

Съосновател на Speedifly

Идеята за Speedifly се ражда през 2014 г., когато двама от съоснователите на фирмата – Алекс Караджиян и Стоян Добрев, са все още студенти. Става дума за платформа, която анализира социалните профили на своите потребители, за да разбере какви са техните интереси и да им предложи персонализирани предложения за пътувания вместо просто най-евтините оферти на пазара. "Така ако някой харесва карането на ски, платформата няма да му предложи да лети до Майорка, дори и това да е най-евтиното предложение в момента", казва пред "Капитал" Добрев.

Създадена от трима българи, всеки от които е завършил в чужбина, Speedifly в момента е замразен проект. Първоначално компанията кандидатства за финансиране в няколко бизнес акселератора в САЩ и Европа. Предприемачите получават зелена светлина в края на 2015 г. от Startup Yard, акселератор в Централна Европа. "Speedifly се превърна в един от 10-те избрани между 300 стартъпа, а Startup Yard стана нашият първи инвеститор. Първоначално Startup Yard инвестира 30 хил. евро в Speedifly", казва Добрев.

Само няколко месеца по-късно при представяне на идеята на Speedifly екипът успява да впечатли и единичен инвеститор - бизнес ангел, който инвестира 250 хил. евро в проекта. Малко по-късно и Startup Yard добавя още 58 хил. евро и общата инвестиция в Speedifly достига 338 хил. евро.

Тук обаче започва трудната част за Speedifly. "Един от първите уроци, които научих, е, че е много трудно да сформираш добър екип. Отне ни 2 месеца, за да назначим първия човек", казва Добрев. Той посочва, че хората предпочитат да работят в голяма компания от гледна точка на сигурност за работното си място. Друг важен урок за него се оказва и заблудата, че всичко може да бъде свършено от един стартъп – най-вече маркетинга.

"Съветвахме се с голям брой маркетинг специалисти и те казваха, че правим всичко правилно, казва Добрев. След като осъзнахме, че нямаме опит, за да се справим с маркетинга, решихме да работим с професионалисти и нещата потръгнаха."

Добрев остава оптимист. Според него през последните години стартъп културата в страната наистина се е развила. Дори и Speedifly да остане замразен като проект, той би опитал отново. "Винаги съм смятал, че най-ценното нещо, с което разполагам, е собственото ми време. Затова бих го инвестирал предимно в мои проекти и само в идеи, в които много силно вярвам."

Георги Чипов: Важно е да бъдеш отдаден на проекта си

Основател на ChipoLabs

Георги Чипов, основател на ChipoLabs
Фотограф: АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Идеята за проекта Smart Hand се ражда преди шест години по време на обучението на Георги Чипов в Техническия университет в София. Тогава той иска да направи роботизирана протеза за ръка на достъпна цена. В продължение на половин година Чипов изучава допълнително анатомия и физиология и избира именно разработването на Smart Hand да бъде дипломната му работа. "Половин година разработвах сензорите за биосигнали, след това развивах електрониката, която обработва сигналите, управлението на механиката и много прост механичен прототип, чрез който да правя демонстрации", разказва пред "Капитал" Георги Чипов.

Не след дълго младият разработчик основава и компанията Chipo Labs, към която се присъединяват Ивайло Янков и Димитър Конев. Проектът Smart Hand привлича вниманието и на фондация Empower, която им предоставя грант в размер на 50 хил. лв.

Три години по-късно обаче компанията затваря, като Чипов разказва, че основната причина за това е била липсата на предприемачески опит. "Нямах никаква представа какво правя, импровизирах и се учех на момента, което не беше достатъчно и доведе до поредица от лоши решения." Като грешка отбелязва и факта, че не е започнал да търси допълнително финансиране след осигурения от Empower грант, който е бил недостатъчен за развитието на подобен продукт. "Друг сериозен проблем беше координацията на екипа, защото двама от основателите имаха странични работни задължения, което попречи на фокуса и продуктивността ни", спомня си Георги Чипов.

Според младия предприемач най-важното при стартирането на бизнес са комуникацията между членовете на екипа, постоянното обогатяване на знанията и уменията и отдаденост на проекта. "Всеки човек има ограничени ресурси и капацитет, важно е да се планират много добре времето и дейностите", съветва Чипов.

Въпреки неуспеха на Chipo Labs младият разработчик не се отказва и продължава да се занимава с предприемачество, а компанията, която развива в момента Arthesis, предлага персонализирани обвивки за протези, изработени чрез 3D принтер. Чипов е и сред основателите на бордовата игра Wolfed.

Александър Цветков: Затваряме с клиенти от 22 държави

Основател на OrelSoft

Александър Цветков, основател на OrelSoft
Фотограф: Цветелина Белутова

OrelSoft е една от онези компании, по-известна с името на продукта си - PhantomLogin. Фирмата за автентикация и онлайн сигурност е основана преди три години от Александър Цветков, като още през същата година кандидатства за финансиране от Eleven на ниво идея.

"Eleven решиха да инвестират в нас, като освен тях имахме и ангелски инвеститор", казва Цветков. От двете страни получава по 200 хил. евро, или общо 400 хил. евро, разделени на четири етапа.

През 2015 г. OrelSoft участва в Intel Business Challеnge, организирано от IT гиганта Intel, където българската компания се представя много добре и влиза в топ 10 от 4000 проекта. Започва масово пътуване по събития по света, но Цветков бързо разбира, че само запознанство и след това контакт от дистанция прави развитието на фирмата много по-трудно.

Малко след участието в Intel Business Challеnge OrelSoft започва разговори с Intel Capital – фонда на Intel, който всяка година инвестира по 400 млн. долара. "Положението беше такова, че или правехме голяма сделка с тях, или всичко приключва", казва Цветков. "PhantomLogin беше направена с идеята да е спринтьор, а не маратонец. Поначало идеята беше да направим компания, която да се разрасне бързо и да бъдем купени от по-голяма компания - такъв е моделът в индустрията на киберсигурността."

В крайна сметка опитът се проваля, макар и думата провал да е леко парадоксална в случая. "Това е тъжната част от историята, но ние всъщност затваряме компанията с клиенти от 22 държави. Проблемът е, че не успяхме да намерим начин да ги монетизираме", казва Цветков. Причината е по-голяма от самата OrelSoft – Intel Capital е замразен.

Самият Цветков продължава да бъде част от различни стартъпи и казва, че опитът му с OrelSoft е безценен. Той изявява оптимизъм и в това, че част от PhantomLogin може да просъществува. "Защото, въпреки че продуктът не успя, самата технология продължава да бъде добра идея."

Атанас Бахчеванов: Най-трудно е да намериш добър екип

Продуктов инженер в Stepsss

Атанас Бахчеванов, продуктов инженер в Stepsss
Източник: Личен архив

Още като ученици през 2013 г. група от петима приятели (Стефан Иванов, Никола Дончев, Невена Ганева, Кристиан Пармаков и Атанас Бахчеванов) решават да навлязат в света на предприемачеството. Тогава за тях невъзможни неща няма и директно се впускат в състезанието Startup Weekend Sofia, където за 54 часа екипите трябва да стартират бизнес. По време на състезанието младите разработчици създават прототип на "умна" стелка за обувки с вградени сензори, които следят динамиката на стъпалото при ходене или бягане, а с получената информация може да се анализира начинът на стъпване и шансовете за контузия.

Продуктът им печели състезанието и въодушевен от постижението, екипът основава стартъпа Stepsss. "Няколко дни след Startup Weekend Sofia получихме обаждане от Eleven, които предложиха да инвестират в нас и в идеята сумата от 25 хил. евро", спомня си Атанас Бахчеванов, продуктов инженер в Stepsss, и допълва, че целта на екипа е била с тези ресурси да усъвършенстват технологията, за да бъде готова за масовия пазар.

В продължение на година амбициозните млади предприемачи влагат всичките си усилия да развият успешен проект. По пътя печелят и други състезания, сред които и локалното издание на Get In The Ring. "Бяхме толкова съсредоточени върху работата и изпускахме здравословните разговори дали това, което вършим, е правилно", разказва пред "Капитал" Бахчеванов.

Според него сред основните фактори Stepsss да прекрати развитието си са липсата на предишен опит на екипа в управлението на проекти, ресурси и най-вече управлението на хора. "Да намериш хора, с които да работиш, е изключително трудно и когато се намесят несъвпадащи възгледи за развитие, може да доведе до унищожаване на работната атмосфера и по-лошото - до прекратяване на дългогодишни приятелства", разказва Атанас Бахчеванов.

Четири години по-късно продуктовият инженер е научил уроците от първата си компания, като най-ценният от тях е, че младите предприемачи трябва да приемат, че не разбират всичко и трябва да се вслушват в екипа и менторите си. Сега Бахчеванов като продължение на предприемаческия му опит завършва бизнес мениджмънт във Великобритания. "В момента съм по-мотивиран от всякога и работя по един проект, с който с целя да променя дефиницията за пълноценен живот", казва в заключение Бахчеванов.

Стоян Добрев, съосновател на Speedifly
Източник: Личен архив

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK