Exxon ще преструктурира химическия си бизнес и рафинериите

Изпълнителният директор на компанията Дарън Уудс се насочва към познатите от кариерата си звена

Рафинерията на Exxon в Бейтаун, Тексас
Рафинерията на Exxon в Бейтаун, Тексас    ©  Reuters
Рафинерията на Exxon в Бейтаун, Тексас
Рафинерията на Exxon в Бейтаун, Тексас    ©  Reuters

Изпълнителният директор на Exxon Mobil Дарън Уудс ще реорганизира рафинериите и химическия бизнес на компанията, пише Reuters. Това става ясно от изявление на говорител на компанията. Причината за реорганизацията е опит да бъде вдигната печалбата и да се подсигури доброто финансово състояние на фирмата, докато цената на петрола и природния газ продължава да бъде особено променлива. Това са най-големите промени от страна на Уудс досега. Той пое управлението на най-големия публичен производител на петрол в света през януари, след като неговият предшественик Рекс Тилърсън напусна, за да стане държавен секретар на САЩ.

В познати води

Според източници от компанията Уудс се насочва към реорганизация на бизнес сегментите, които познава най-добре. Преди да застане начело на цялата компания, Уудс отговаряше за бизнеса на рафинериите на Exxon, а по-рано през кариерата си беше директор на химическото звено на фирмата.

Реорганизацията е насочена към по-голяма печалба от страна на двете бизнес звена. В момента компанията работи по подобряване и на операциите си по откриване на петролни находища. Печалбата на компанията спадна осезаемо след 2014 г., след като цената на петрола и газа тръгна рязко надолу.

Реорганизация и сливане

Преструктурирането на двете звена, което е било обявено на вътрешна среща в компанията още през октомври, ще включва комбинирането на двете звена. Финансовата отговорност за обединението на двете операции ще пада върху регионалните шефове в компанията, които ще бъдат координирани от централата, която се намира в Тексас. Досега тези операции се движеха от страна на шефовете на отделните звена. Самите промени са замислени така, че целият бизнес процес да бъде опростен и наред с това да бъдат намалени разходите.

Промените бяха потвърдени от Шарлът Хъфакър, говорител на Exxon. В своето изявление тя добави: "Компанията очаква с това решение да бъде подобрен процесът по взимане на решения наред с представянето на пазара." Хъфакър отказа да отговори на въпроси относно това дали промените предвиждат и съкращаване на работни места.

В момента Exxon има 22 рафинерии в 14 страни. Те обработват близо 5 млн. барела петрол на ден. Химическите заводи на компанията обичайно се строят на същите места, където са и рафинериите, което ще направи промяната в компанията по-лесна. Промените се случват в момент, в който Exxon инвестира 20 млрд. долара до 2022 г. за разширение на химическите и рафинерийните си операции в САЩ.