Суверенният фонд на Норвегия увеличава инвестициите в имоти

Делът на акциите от сектора ще достиге 7% в портфейла му

Изглед от Шанз-Елизе в Париж, където се намират част от имотите в портфейла на суверенния фонд.
Изглед от Шанз-Елизе в Париж, където се намират част от имотите в портфейла на суверенния фонд.    ©  Reuters
Изглед от Шанз-Елизе в Париж, където се намират част от имотите в портфейла на суверенния фонд.
Изглед от Шанз-Елизе в Париж, където се намират част от имотите в портфейла на суверенния фонд.    ©  Reuters

Най-големият суверенен фонд в света планира да увеличи акциите от компании в сектора на имотите в портфейла си въпреки несигурностите на пазара. GPFG, суверенният фонд на Норвегия с активи от над 8.3 трлн. норвежки крони, или 1 трлн. долара, ще увеличи дела на недвижимите имоти в портфейла си до 7%, съобщава Bloomberg.

Устойчиви инвестиции

Плановете на фонда вероятно са вдъхновени от задълбочаващото се разминаване между пазарната стойност на активите и фундаменталната им оценка, пише информационната агенция. Глобалната еуфория, която се наблюдава на пазара на акции и облигации, изглежда, е изкушила много инвеститори да потърсят бързи печалби и голяма възвращаемост, а инвестиционните фондове се радват на най-големите си успехи от години. На фона на това инвестициите в недвижими имоти останаха на заден план, а активите от този тип далеч не поскъпнаха с нормалните за пазара темпове.

"Очевидно това е червен флаг в ценообразуването, ако нещо е твърде далеч, в която и да е посока", казва Карстен Калевиг, главен изпълнителен директор на отдела за инвестиции в недвижими имоти към Norges Bank, централната банка на Норвегия, която управлява суверенния фонд от името на Министерството на финансите на страната. Калевиг отговаря за инвестиции на стойност 24 млрд. долара, или около 2.4% от стойността на фонда, които включват части от улица "Риджънт" в Лондон, площад "Таймс" в Ню Йорк и Шан-з-Елизе в Париж. Сега обаче ръководството на фонда планира да увеличи този дял до 7%.

От началото на тази година фондът е отчел 5.4% възвращаемост на инвестициите си в недвижими имоти.

Автономните звена на фонда

GPFG инвестира в дялови инструменти, инструменти с фиксиран доход и недвижими имоти, три области, които получиха свободата да се ръководят като автономни звена през миналата година. От тогава Калевиг е разширил своя мениджърски екип, назначавайки двама инвестиционни експерти, които да отговарят за пазарите в САЩ и Европа.

За момента стратегията на фонда е да се съсредоточи инвестициите си в 10 от най-големите градове в света. Новите ръководители намират сходства между Европа и САЩ и се конкурират за престижните имоти от двете страни на Атлантика с еднакви оференти, което доказва, че и други фондове споделят апетита на суверенния фонд за луксозни имоти, обяснява в интервю Пер Лоркен, който отговаря за инвестициите на американския пазар.

Ритейл и логистика

Освен основните инвестиции в имоти суверенният фонд на Норвегия инвестира и в търговски и логистични площи. Сред най-големите наематели на търговски площи от фонда е интернет гигантът Amazon, благодарение на което GPFG се надява да извлече облага от преминаването към онлайн търговия. "Ритейлът със сигурност преминава през еволюция в момента, от която ние ще сме част", обяснява Ромен Вебер, ръководител на Европейския отдел за имоти.

Характерното за суверенния фонд, обяснява Калевиг, е, че перспективата на вложенията е много по-дългосрочна от тази на повечето инвеститори и не е необходимо да се взимат заеми за финансирането на придобиванията. Фондът може да инвестира през целия период на бизнес цикъла и се влияе слабо от политически сътресения като референдума за напускане на ЕС от Великобритания и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.