Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" събираме всички най-важни новини от последните седем дни

   ©  Юлия Лазарова
   ©  Юлия Лазарова

Парламентът бламира правителството за газовото дело на ЕК

На закрито заседание на парламента миналия петък депутатите решиха България да не признава вина по т.нар. газово дело на Европейската комисия (ЕК) срещу "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) за това, че са възпрепятствали други компании да получат достъп до газовата инфраструктура на страната. Наказателната процедура започна заради жалба на "Овергаз" от 2011 г. за това, че на компанията е отказан достъп до газопреносната мрежа. Разследването започна през 2013 г., а през 2015 г. ЕК формулира подозренията си за нарушение и оттогава текат преговори между Брюксел и София. Делото се очаква да приключи до края на годината с глоба, тъй като ЕК не намира предложенията на правителството за достатъчни да поправят ситуацията на газовия пазар. За да се гарантира свободата на пазара, ЕК настояваше България да продаде мажоритарния дял в "Булгартрансгаз". Правителството предлагаше да се приватизира само миноритарен дял с право на инвеститора на вето за всички важни решения в дружеството. Именно поради това неразбирателство се стигна и до глоба за България.

Накратко, кабинетът е изправен пред две възможности. Първата е да признае вина и да сътрудничи с ЕК, което ще намали очакваната глоба за България, но пък ще отвори вратата за частни искове срещу "Булгартрансгаз" и "Булгаргаз" от компаниите, които са били засегнати от техните действия. Очакваният пълен размер на глобата е 330 млн. евро, но ЕК се е съгласила да я намали до 100 млн. евро, ако България се обвърже с определени мерки. Признаването на вина е една от тях, което би довело до намаление на санкцията до 70 млн. евро.

Нови правила за попълване на фонд "Сигурност на електроенергийната система"

Проект за изменение и допълнение на Наредбата за реда и начина за набирането, разходването, отчитането и контрола на средствата на фонд "Сигурност на електроенергийната система" е предложило за обществено обсъждане Министерството на енергетиката.
Въпросният фонд се попълва със средства от производителите и търговците на ток, които всеки месец трябва да отчисляват 5% от приходите си. Целта е със събраните средства да се покриват дефицитите в Националната електрическа компания при изкупуването на енергия от възобновяеми енергийни източници (слънце, вятър, вода, биомаса и когенерации), както и по дългосрочните договори с двете американски централи в комплекса "Марица-изток".

С измененията в наредбата на практика ще се въведе регламент за реда и начина за набиране на вноски от трите нови категории задължени лица. Това са операторите на електропреносната и газопреносните мрежи, както и операторите на съоръжения за съхранение на природен газ.

Една трета спад в потреблението на ток предвиждат експерти

Лансираната от правителството идея за евентуално възраждане на проекта за АЕЦ "Белене" изведе отново на преден план темата за енергийното бъдеще на България - с прогнози за потреблението и цените на електроенергията, както и за потребността от мощности. В сряда свой проект на енергийна стратегия с хоризонт до 2030 г. представиха четири браншови организации - Българският национален комитет по осветление, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Българската фотоволтаична асоциация и Българската соларна асоциация.

Експертите на четирите организации не само не предвиждат повишено потребление на ток, но залагат и сериозен спад в него. Според екипа, изработил документа, с прилагането на енергоспестяващи технологии в индустрията, бита и транспорта, в това число и санирането, както и благодарение на интелигентните системи (Smart Sity, Smart Home, Smart Grid и други) е възможно да се намали потреблението на енергия до 2030 г. с цели 30%. И то при икономически растеж от средно 4% годишно.

Полша започна да купува въглища и газ от САЩ

Полската държавна компания за търговия с въглища Weglokoks всеки момент ще получи първите доставки на американски въглища, а в следващите 7 месеца се очакват поне още три пратки, поръчани от държавни и частни купувачи, разказва Reuters. Това става в момент, когато Европа полага усилия да намали зависимостта си от изкопаеми горива, а Полша обещава до края на годината да ратифицира (последна в ЕС) Парижкото споразумение за климата.

Чрез договорите с американците властите във Варшава разчитат да компенсират спада в добивите на националния въгледобивен гигант PGG и да спазят предизборното си обещание да направят страната "енергийно самодостатъчна". В САЩ са доволни, че има къде да изнасят, защото местни производители на енергия все повече преминават към по-евтини и по-чисти алтернативи.

Копаенето на bitcoin изисква все повече електроенергия

Според данните на Digiconomist’s Bitcoin Energy Consumption Index към 20 ноември за копаенето на bitcoin са отишли 29.05 тераватчаса електроенергия. Това е еквивалентът на 0.13% от общото ползвано електричество. Въпреки че това не звучи толкова внушително, трябва да се сметне, че криптоентусиастите все още са сравнително малка група хора, а тези, които копаят, вместо да търгуват – още по-малка. От началото на годината bitcoin миньорите от всички страни са използвали повече електричество от 159 отделни страни, включително и по-големи като Нигерия. Българското потребление на ток също не е сравнимо с това на копаещите.

Ако bitcoin копаещите представляват само една страна, те биха били на 61-о място по потребление на електричество в света. Този тренд не само ще се запази, но и ще продължи да се покачва. Само за последния месец използваният ток за bitcoin се е вдигнал с 30%. През тази година със сегашната цена на bitcoin приходите от копаенето биха възлизали на 7.2 млрд. долара, а разходите - на 1.5 млрд. долара.

Британско-холандската енергийна компания Shell обяви, че ще си сътрудничи с германски производители на автомобили за изграждането на бързи станции за зареждане на електрически коли. Shell се присъединява към съвместния проект Ionity на BMW, Daimler, Volkswagen, Audi, Porsche и Ford, обяви петролната компания.

Руският газов гигант "Газпром" планира да направи инвестиции за 1.28 трлн. рубли (21.7 млрд. долара) през 2018 г. За 2019 г. вложенията ще се увеличат до 1.4 трлн. рубли. Това отчете ръководителят на компанията Алексей Милер на среща с руския президент Владимир Путин.

Още от Капитал