С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
4 4 дек 2017, 16:54, 13738 прочитания

Стартираща фирма доставя продукти с рецепти за вечеря у дома

"Вечеря.БГ" вече развива услугата и в България. По света секторът meal-kit delivery се оценява на 1.5 млрд. долара

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
По света индустрията за доставка на пакети с точно оразмерени хранителни продукти, придружени от рецепти за готвене у дома (meal-kit delivery services), се оценява на 1.5 млрд. долара. Отскоро тази услуга се предлага и в България от компанията "Вечеря БГ".

Пакетите съдържат всички необходими продукти за ястия от различни точки на света – например гръцка мусака с патладжани и картофи, индийски матар с кокосово мляко и сладък картоф, тайландско къри с телешко и броколи, сицилианска капоната с каперси, стафиди и просо. Засега наборът от рецепти е около 20, но листът се обновява и допълва. Клиентът получава опаковано всичко необходимо в точно определените количества плюс рецепта с указания, в които стъпка по стъпка е описано как се приготвя ястието.


Поръчката се прави на сайта или по телефон. Ако е направена до 12 на обяд, доставката е на следващия ден между 14 и 20 часа. Цените са между 7.99 лв до 14.99 лв. на порция. Времето за приготвяне е 35 - 45 минути.

"Това не е услуга, с която просто пазаруваме вместо клиента и му доставяме поръчаното. Ние предлагаме избор на меню, което лично сме тествали, подбираме на ръка всеки продукт, опаковаме, пакетираме. Доставяме поръчката в текстилна торбичка и термоопаковка, подходяща за офис, където може да престои няколко часа без нужда от съхранение в хладилник", коментира Йоана Сотирова, управител на "Вечеря БГ".

Зад проекта



Идеята за бизнеса е на две приятелски семейства и се ражда през лятото на 2016 г. по време на вечеря. Йоана Сотирова, Георги Атанасов, Радостина Ангелова и Стефан Мичев са състуденти от един и същи университет в САЩ. Завършили са различни специалности - реклама и графичен дизайн, финанси, IT. След няколко години работа в Америка Йоана и Георги се връщат в България, а Радостина и Стефан остават и все още живеят и работят в САЩ.

Съдружниците регистрират "Вечеря БГ" и обединяват познанията и усилията си. Оперативната работа в България се върши от Сотирова и Атанасов, а сайтът се поддържа от Мичев от САЩ.

В домашната кухня

Регистрацията на фирмата е с 10 100 лв. капитал от лични средства. Това е и първоначалната инвестиция в бизнес начинанието – за наем, оборудване, счетоводни услуги, материали за пакетиране. "Много време и ресурси, които сме вложили, не са остойностени. Хубавото е, че успяваме да направим всичко дотук със собствени сили. Уменията на всеки от нас се оказаха печелившата комбинация, за да създадем този бизнес", обобщава Георги Атанасов.

Съдружниците избират рецепти, приспособяват ги, тестват ги многократно в домашната кухня. После описват стъпките за приготвянето на храната, а група от доброволци с различни кулинарни умения изпълняват в своя дом предложените рецепти и правят препоръки. Ако някой срещне трудност, описанията за изпълнение на рецептата се допълват или коригират.

Отнема им година в търсене на подходящо помещение и доставка на оборудване, за регистриране, сертификати и др. процедури, с които покриват всички изисквания на Агенцията по безопасност на храните. Казват, че се затруднили много при намирането на доставчици на пресни, натурални продукти, без антибиотици и консерванти, в точно определен грамаж, в малки разфасовки и количества (тъй като порции са за двама или за четирима), които освен това издават фактури и гарантират проследимост на продуктите.

"Когато рецептата съдържа един лук или един морков например, логично е те да бъдат близо до перфектните като вид и вкус. Подбираме ръчно всеки продукт, затова и при нас остава доста брак от продукти, които не влизат в пакетите за доставка", обяснява Йоана Сотирова.

Обичайна реакция на мнозина е: "Защо да плащам толкова пари, а после да готвя, след като за тази сума мога да вечерям в ресторант." "Не се опитваме да изместим ресторантите от живота на хората. Да се храним навън е вид преживяване, но ние предлагаме друг вид преживяване", е отговорът на Йоана Сотирова.

Екипът не очаква да излезе скоро на печалба. Изчисляват, че ако имат 200-300 поръчки на седмица, балансът ще е положителен, но си дават сметка, че са още на старта. "Най-ефективна, но и най-бавна е рекламата от уста на уста. Но вече имаме и клиенти, които повтарят поръчката си", казва Георги Атанасов.

Според статистически проучвания на The Haris Poll в САЩ един от четирима възрастни е ползвал meal-kit delivery services през 2016 година, а 70% поръчват отново.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

31 октомври 2019
София Ивент Център

Конференция HR & Leadership Forum 2019


Кои са ключовите тенденции, които ще трансформират работата на бъдещето?
Включете се във форума на Капитал, за да разберете повече за възможностите от използването на новите технологии на работното място и начините хората да останат ценни в технологичната ера. Ще проследим какви качества ще трябва да притежават на лидерите от бъдещето и кои ще са търсените умения при наемане на служители.

Сред лекторите на събитието ще бъдат:


  • Даниел Съскинд, Balliol College, University of Oxford
  • Джои Прайс, Jumpstart
  • Судир Сасийдаран, LEGO Workplace Design

Конференция HR & Leadership Forum 2019 Запазете билет

Прочетете и това

Nestlé ще върне на акционерите 20 млрд. долара Nestlé ще върне на акционерите 20 млрд. долара

Средствата ще се насочат към тях най-вече чрез обратно изкупуване на акции през следващите три години

17 окт 2019, 611 прочитания

"Въгледобив Бобов дол" е обявена в несъстоятелност 1 "Въгледобив Бобов дол" е обявена в несъстоятелност

Компанията системно е нарушавала задълженията си по оздравителния план и дължи на държавата над 102 млн. лв.

17 окт 2019, 1450 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Arendoo.bg ще предлага ваканционни имоти под наем и в Гърция

Компанията за споделени туристически услуги вече е в над 10 държави

Още от Капитал
Доктор Ружа и пътят на милиардите

Само до есента на 2016 г. схемата OneCoin е събрала над 3.3 млрд. eвро, а печалбата е над 2 млрд. евро

Ново време за "Славянска беседа"

Двама френски предприемачи са купили 2 хил кв. м за близо 3 млн. евро, за да направят офиси и споделено простраство

Борис Бонев: между гражданите и политиката

Единственият непартиен кандидат се бори за гласове с малък бюджет и без подкрепа от партийни структури

Предизборният "Route 66" на арх. Игнатов

Според кандидата на "Демократична България" електронното управление на София ще реши два ключови проблема - с бюрокрацията и с корупцията

Изкуство на ръба

"Фриндж" в Единбург е най-големият фестивал на изкуствата в света

В Белград, на чисто

С изложбата The Cleaner Марина Абрамович показва творчеството си в родния Белград след 44-годишно отсъствие

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10