С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
Вход | Регистрация
4 4 дек 2017, 16:54, 13092 прочитания

Стартираща фирма доставя продукти с рецепти за вечеря у дома

"Вечеря.БГ" вече развива услугата и в България. По света секторът meal-kit delivery се оценява на 1.5 млрд. долара

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
По света индустрията за доставка на пакети с точно оразмерени хранителни продукти, придружени от рецепти за готвене у дома (meal-kit delivery services), се оценява на 1.5 млрд. долара. Отскоро тази услуга се предлага и в България от компанията "Вечеря БГ".

Пакетите съдържат всички необходими продукти за ястия от различни точки на света – например гръцка мусака с патладжани и картофи, индийски матар с кокосово мляко и сладък картоф, тайландско къри с телешко и броколи, сицилианска капоната с каперси, стафиди и просо. Засега наборът от рецепти е около 20, но листът се обновява и допълва. Клиентът получава опаковано всичко необходимо в точно определените количества плюс рецепта с указания, в които стъпка по стъпка е описано как се приготвя ястието.


Поръчката се прави на сайта или по телефон. Ако е направена до 12 на обяд, доставката е на следващия ден между 14 и 20 часа. Цените са между 7.99 лв до 14.99 лв. на порция. Времето за приготвяне е 35 - 45 минути.

"Това не е услуга, с която просто пазаруваме вместо клиента и му доставяме поръчаното. Ние предлагаме избор на меню, което лично сме тествали, подбираме на ръка всеки продукт, опаковаме, пакетираме. Доставяме поръчката в текстилна торбичка и термоопаковка, подходяща за офис, където може да престои няколко часа без нужда от съхранение в хладилник", коментира Йоана Сотирова, управител на "Вечеря БГ".

Зад проекта



Идеята за бизнеса е на две приятелски семейства и се ражда през лятото на 2016 г. по време на вечеря. Йоана Сотирова, Георги Атанасов, Радостина Ангелова и Стефан Мичев са състуденти от един и същи университет в САЩ. Завършили са различни специалности - реклама и графичен дизайн, финанси, IT. След няколко години работа в Америка Йоана и Георги се връщат в България, а Радостина и Стефан остават и все още живеят и работят в САЩ.

Съдружниците регистрират "Вечеря БГ" и обединяват познанията и усилията си. Оперативната работа в България се върши от Сотирова и Атанасов, а сайтът се поддържа от Мичев от САЩ.

В домашната кухня

Регистрацията на фирмата е с 10 100 лв. капитал от лични средства. Това е и първоначалната инвестиция в бизнес начинанието – за наем, оборудване, счетоводни услуги, материали за пакетиране. "Много време и ресурси, които сме вложили, не са остойностени. Хубавото е, че успяваме да направим всичко дотук със собствени сили. Уменията на всеки от нас се оказаха печелившата комбинация, за да създадем този бизнес", обобщава Георги Атанасов.

Съдружниците избират рецепти, приспособяват ги, тестват ги многократно в домашната кухня. После описват стъпките за приготвянето на храната, а група от доброволци с различни кулинарни умения изпълняват в своя дом предложените рецепти и правят препоръки. Ако някой срещне трудност, описанията за изпълнение на рецептата се допълват или коригират.

Отнема им година в търсене на подходящо помещение и доставка на оборудване, за регистриране, сертификати и др. процедури, с които покриват всички изисквания на Агенцията по безопасност на храните. Казват, че се затруднили много при намирането на доставчици на пресни, натурални продукти, без антибиотици и консерванти, в точно определен грамаж, в малки разфасовки и количества (тъй като порции са за двама или за четирима), които освен това издават фактури и гарантират проследимост на продуктите.

"Когато рецептата съдържа един лук или един морков например, логично е те да бъдат близо до перфектните като вид и вкус. Подбираме ръчно всеки продукт, затова и при нас остава доста брак от продукти, които не влизат в пакетите за доставка", обяснява Йоана Сотирова.

Обичайна реакция на мнозина е: "Защо да плащам толкова пари, а после да готвя, след като за тази сума мога да вечерям в ресторант." "Не се опитваме да изместим ресторантите от живота на хората. Да се храним навън е вид преживяване, но ние предлагаме друг вид преживяване", е отговорът на Йоана Сотирова.

Екипът не очаква да излезе скоро на печалба. Изчисляват, че ако имат 200-300 поръчки на седмица, балансът ще е положителен, но си дават сметка, че са още на старта. "Най-ефективна, но и най-бавна е рекламата от уста на уста. Но вече имаме и клиенти, които повтарят поръчката си", казва Георги Атанасов.

Според статистически проучвания на The Haris Poll в САЩ един от четирима възрастни е ползвал meal-kit delivery services през 2016 година, а 70% поръчват отново.
  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Walmart ще се състезава с Google, Amazon и Facebook в областта на рекламата Walmart ще се състезава с Google, Amazon и Facebook в областта на рекламата

Ритейл гигантът ще представи предимствата на модела си на събитие в Ню Йорк следващата седмица

24 май 2019, 395 прочитания

Наградите за иновации, IT и аутсорсинг: "Империя онлайн", "Софтсърв България", "Каргил" Наградите за иновации, IT и аутсорсинг: "Империя онлайн", "Софтсърв България", "Каргил"

Победители в категориите "IT продукт на годината", "Иновации в бизнес процесите и операциите" и "Център за споделени услуги на 2019 г."

23 май 2019, 1319 прочитания

24 часа 7 дни

Кариерен клуб: Финанси »

"Юбер България" помага на студенти за първата им среща с работодатели

Компанията организира две лекции преди кариерния форум във Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Климент Охридски"

Да си изградиш професия

В Института по строителство на Santa Fe College са едни от най-перспективните специалности във Флорида

Студенти от 17 до 71 години

Хора на всякаква възраст сменят професията си в Центъра за ускорено обучение на американския Valencia College

Половината от работните места за IT специалисти във Вашингтон са незаети

Освен различни компютърни специалности Northern Virginia Community College има и стажантска програма с Amazon

Работници по поръчка

Професионалните колежи в САЩ осигуряват на бизнеса точно кадрите, които му трябват, максимално бързо

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Компании" Затваряне
Arendoo.bg ще предлага ваканционни имоти под наем и в Гърция

Компанията за споделени туристически услуги вече е в над 10 държави

С фокус върху сигурността

Кои са начините, с които можем да защитим телефона си от зловреден софтуер

Как ще гласуваме на 26 май

Преференциите имат нови номера, машинното гласуване не е толкова трудно

"Съгласие" купи животозастрахователния портфейл на "Дженерали" (коригирана)

Сделката е сключена в началото на декември, след като италианската компания обяви, че в България ще се съсредоточи само върху общото застраховане

Календар и домашно кино

По-интересните събития през уикенда и предстоящата седмица

20 въпроса: Тихомир Стоянов

С проекта Imaginary Archive Стоянов допринася към все още колебливия диалог за социалистическото минало и ранния Преход