Защо "Фючър енерджи" дръпна шалтера

Основната причина са дефектите на недолиберализирания енергиен пазар в България

Свободният пазар на електричество у нас все още има своите проблеми
Свободният пазар на електричество у нас все още има своите проблеми
Свободният пазар на електричество у нас все още има своите проблеми    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Свободният пазар на електричество у нас все още има своите проблеми    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Последните седмици за "Фючър енерджи" бяха като скоростно влакче в лунапарк. На хартия всичко изглеждаше солидно. Над 50 млн. лв. приходи, прилична печалба, изглед за мащабно придобиване с чужд стратегически партньор. Всичко това изчезна в петъчния следобед на 1 декември, когато стана ясно, че търговецът на ток се изтегля от пазара заради невъзможност да изпълни договорите си. Изненадващите проблеми на "Фючър енерджи", освен че поставиха под въпрос най-голямата енергийна сделка на годината - тази за електроразпределителния бизнес на CEZ - повдигнаха редица въпроси за свободния пазар на електрическа енергия в България. Има ли достатъчно електричество, трябва ли цялата електроенергия да се продава на енергийната борса, докога НЕК ще е единствен обществен доставчик?

На практика съдбата на "Фючър енерджи" може да застигне почти всеки от търговците на ток. Причината е, че пазарът е ограничен откъм предлагане - не че има недостиг, просто електроенергията не се продава свободно и от време на време се получават изкуствени дефицити. И когато даденият търговец има договори за доставка към крайни клиенти, но няма откъде да намери нужните количества - губи. Щети може има и когато се продава дългосрочно на фиксирана цена, а електричеството се осигурява чрез къси позиции, без дългосрочни договори с производителите. Така е възможно покупната цена да се окаже по-висока от продажната, а ако това е за дълъг период - да изцеди финансовите ресурси на търговеца. През последните месеци например цените на регионалния пазар се повишиха значително - с над 20%, което е причина сметките на редица фирми да не излизат.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  the_core avatar :-?
  The Core
  • + 8

  Като чета тази статия за пореден път се убеждавам колко фалшив, кух и несъстоятелен е целият "бизнес" в България...
  Хиляди фирми и фирмички, разчитащи на връзки, конкретни хора, договорки "под масата", кухи посредници, само с е-мейл, а същевременноосъществяващи обороти за стотици милиони и заемащи ключови позиции.
  Нулева отговорност, (почти) нулева дейност и експертиза, а същевременно прибиращи крупни печалби.
  В един прекрасен ден се променя "атмосферното налягане", подухва вятър и цялата къща от карти изчезва.. Кучето отнася парахода, козата изчезва, а синджирът се връща сам при собственика...
  (Запазена марка за "софийски бизнес", бай дъ уей...)

  Нередност?
 • 2
  vxa15365434 avatar :-|
  Сатана Ликующий
  • + 2

  До коментар [#1] от "The Core":

  ++++

  В науката това се нарича "клиентелизъм"

  Нередност?
 • 3
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Удобни договори има в България за бизнеса.. - винаги могат да бъдат прекратени, когато печалбата бъде застрашена.

  Нередност?
 • 4
  angel_markovpk avatar :-|
  ангел марков

  Дефектите на либерализацията? За каква либерализация се говори, след като няма пазар? В енергетиката не съществуват пазарни принципи и пазарни отношение - те са разрушени от властта по искане на енергийното лоби. Прилагането на Закона за енергетиката се осъществява чрез подзаконовия нормативен административен акт "общи условия за продажба", който акт би трябвало да се изготвя от компетентния държавен и властови орган КЕВР (чл. 16, ал.1, т.6 ЗЕЕЕ, Д. в. бр. 64/1999). Заради парното - да не се произвежда топлинна енергия притежаваща качеството стока и да не се продава - Топлофикация да си прави каквото си иска, а народа да е виновен, корумпираната власт, в нарушение на Конституцията, на чл. 2 от Закона за нормативните актове и на чл. 16, ал. 1, т.6 ЗЕЕЕ, преквърли компетентността за изготвяне на подзаконовия акт "общи условия за продажба" от КЕВР на всички търговски дружества в енергетиката Д. в. бр. 108/2001 год.. С този акт "Народното" събрание ликвидира държавността, законността, енергийния пазар и конкурентната среда. Сега монополните дружества диктуват чрез общите условия диктуват условия и цени, а всички държавни органи и институции развяват мантрата "доставка" е продажбата, включително препродажбата на енергия и природен газ на клиенти" § 1, т. 16 ЗЕ, Д. в. бр. 54 от 17.07.2012 - боковия Парламент. С този текст на енергетиката е признат статут на държава в държавата - за енергетиката не съществуват Конституция, закони, пазарни принципи и пазарни отношения. За да се възстановят държавността, законността, пазарните принципи и пазарните отношения, в Закона за енергетиката следва да се направят следните основни изменевия:
  1. Възстановяване компетентността на КЕВР за изготвяне на подзаконовия нормативен административен акт „общи условия за продажба” - дадена с чл. 16, ал. 1, т. 6 ЗЕЕЕ.
  2. Възстановяване на оригиналните определения за процес и система (чл. 95 ЗЕЕЕ) – премахва се от състава на чл. 125, ал. 1 и ал. 2 криминалната „доставка”
  3. Възстановяване на преклузивния срок – ал. 2 на чл. 154 (отпада Д. в. бр. 74/2006 г.).
  4. Възстановяване качествата „Потребител” и „Купувач” в глава Х на ЗЕ.
  5. Замяна на текста от т. 16, на § 1 от ДР на ЗЕ „Доставка” е продажбата, включително препродажбата на енергия и природен газ на клиенти” със следния текст: –„Дялово разпределение е: разпределяне по показанията на индивидуалните разпределители, на разпределената от сградната инсталация и продадена топлинна енергия”.
  6. Второстепенни изменения, във връзка с направените основните изменения.

  Нередност?
Нов коментар