Инвеститорите в ThyssenKrupp са недоволни от бавното преструктуриране
21 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Инвеститорите в ThyssenKrupp са недоволни от бавното преструктуриране

Акционерите в ThyssenKrupp смятат, че металургичният гигант трябва да продаде дивизии от бизнеса си със стомана.

Инвеститорите в ThyssenKrupp са недоволни от бавното преструктуриране

Част от стратегията на компанията, приета през 2011 г., още не е изпълнена

3953 прочитания

Акционерите в ThyssenKrupp смятат, че металургичният гигант трябва да продаде дивизии от бизнеса си със стомана.

© Reuters


"Финансовите ни резултати от бизнеса с неръждаема стомана са незадоволителни заради свръхпроизводството в Европа."

Гидо Керкоф, финансов директор в ThyssenKrupp

Напрежението сред акционерите в германската металургична компания ThyssenKrupp нараства. Причината за недоволството са неизпълнени обещания на изпълнителния директор на конгломерата Хайнрих Хисингер, който встъпи в длъжност през 2011 г. Тогава той представи план за преструктуриране на групата, който предвиждаше продажбата на активи и трансформирането ѝ от металургична компания във водещ производител на асансьори, подводници и автомобилни части, пише Financial Times.

Недоволството

Инвеститорите се надяваха промените да бъдат извършени до 2016 г., но очакванията им не бяха оправдани. Освен това цената на акциите на конгломерата е нараснала с 27% за последните 6 години, което е слаб ръст в сравнение с този на останалите големи германски компании. Близо 7 години след обявяването на плана за преструктуриране голяма част от акционерите в ThyssenKrupp започват да губят търпение и смятат, че мениджмънтът няма да изпълни обещаните реформи. Сред тях е Дейвид Сегал – мениджър в инвестиционната компания Franklin Templeton, която притежава 2% от книжата в металургичния гигант.

"Компанията има голям потенциал, но изглежда сякаш мениджмънтът няма достатъчно воля за необходимите промени", коментира Сегал. Според него липсата на конкретен срок също оказва влияние за повишеното недоволство сред акционерите.

Инго Спайх, мениджър в Union Investment, изрази мнение, че седем години е прекалено дълъг период, в който е трябвало да се предприемат конкретни действия.

Ситуацията

Инвеститорите виждат проблема в подразделението на ThyssenKrupp – Steel Americas. Те са убедени, че металургичните заводи на звеното в САЩ и Бразилия трябва да бъдат продадени поради финансови причини. Разходите от 2005 г. за дивизията са на стойност 12 млрд. евро, като по време на процеса групата е изгубила 8 млрд.

Майкъл Шилейкър, анализатор в Credit Suisse, коментира, че ThyssenKrupp е на кръстопът и има потенциала да се превърне в една от най-успешните компании в бранша. Причината за прогнозата на Шилейкър са увеличените приходи с 15% извън звената за производство на стомана за изминалата фискална година. Генерираните постъпления достигат 1.72 млрд. евро. Освен това нетният дълг на групата се е понижил до 1.96 млрд. евро от 5.8 млрд. през 2011 г. Това са най-ниските нива на дълг от 2008 г.

Въпреки прогреса и подобрените финансови резултати на петте дивизии на ThyssenKrupp повечето инвеститори в металургичната група продължават да настояват за обещаните промени. Също така има и натиск конгломератът да раздели бизнеса си и да създаде по-малки автономни компании, които да реагират бързо на предизвикателствата на пазара. Подобни настроения се усещат в редица компании от сектора в САЩ и Европа.

Тази година ThyssenKrupp сключи сделка с индийската Tata Steel. Двете страни се споразумяха да слеят европейските си бизнеси за производство на стомана, за да намалят разходите си. Новото дружество ще бъде най-голямото в Европа след гиганта ArcelorMittal.

Патова ситуация

Представители на шведския фонд Cevian, който е вторият най-голям акционер в компанията, настояват за нова стратегия. Съоснователят на Cevian Ларс Фьорберг е убеден, че групата пропуска редица възможности за подобряване на резултатите. "Настоящата среда изисква бизнесът да бъде по-бърз, по-ефективен и леснодостъпен за клиентите, като това може да се случи само при децентрализация", твърди Фьорберг. Той коментира, че ако предложенията на Cevian бъдат изпълнени от мениджмънта на германската група, цената на книжата ѝ ще се увеличи с 50% до 50 евро на акция.

Ръководството на ThyssenKrupp е поставено в патова ситуация. От една страна, акционерите ги обвиняват, че предприемат мерки твърде бавно, а от синдикатите предупреждават, че промени, свързани с разделянето на бизнеса, могат да доведат до масови съкращения на служители.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK