BHP се оттегля от Световната асоциация за въглища заради борбата с климатичните промени

Компанията може да преустанови членството си и в Търговската камара в САЩ

От минния гигант твърдят, че ще се стремят да защитават интересите на служителите си.
От минния гигант твърдят, че ще се стремят да защитават интересите на служителите си.    ©  Reuters
От минния гигант твърдят, че ще се стремят да защитават интересите на служителите си.
От минния гигант твърдят, че ще се стремят да защитават интересите на служителите си.    ©  Reuters
"Решението на BHP е голям прогрес за индустрията, но не е достатъчно за борбата с климатичните промени."

Иън Дънлоп, екоактивист и бивш председател на Асоциацията за въглища в Австралия

Англо-австралийският минен гигант BHP Bilton обяви, че ще преразгледа членството си в Световната асоциация за въглища (WCA). Причината за решението на компанията са различия по основни теми, свързани с климатичните промени и енергийната политика, пише Financial Times.

От BHP са категорични, че са готови да се откажат от привилегиите, които получават като асоцииран член на индустриалната организация. Освен това дружеството обмисля да се оттегли от Търговската камара в САЩ, която застана против Парижкото споразумение за климата.

Казусът

Мениджмънтът на една от най-големите минни компании в света е убеден, че е необходимо да се ограничат вредни емисии във въздуха и да се използват предимно възобновяеми източници. Групата ще има възможност да прекрати членството си във WCA през март 2018 г. Също така от ръководството поясниха, че все още не са взели окончателно решение относно присъствието им в Съюза на минните компании в Австралия. Срокът за потенциалното преподписване на партньорството с австралийската организация е до края на 2018 г.

Гиоф Хилий, директор по външната политика в BHP, коментира в изявление, че при различни позиции по теми за климатичните промени ще реагират винаги, както действат и сега. Хилий обясни, че по този начин демонстрират съпричастността си в борбата срещу климатичните промени и готовност да водят прозрачна политика.

Докладът на BHP

Oт BHP са недоволни от избора на Световната асоциация за въглища да толерира използването на само една технология за чиста енергия, се посочва в доклад на групата за партньорството с организацията. От минната компания смятат, че е необходимо да се инвестира не само в чисти технологии за въгледобив, но и във възобновяеми източници.

Президентът на WCA Мик Бъфиер коментира, че са разочаровани от развоя на събитията, и подчерта, че докладът на BHP не отговаря в действителност на позициите им. "Световната асоциация за въглища винаги се е стремяла да води балансирана политика и да намали вредните емисии", заяви Бъфиер.