Облигационерите на "Интеркапитал" ще съдят "Евроинс" за обезщетение

Търси се и кантора, която да поведе делото за несъстоятелността на фонда за имоти

Дело срещу "Евроинс" за неизпълнен застрахователен ангажимент подготвят облигационерите на фонда за имоти "Интеркапитал пропърти дивелъмпънт", който през август преустанови плащания по дълга си. На извънредно общо събрание, проведено на 18 декември, те са избрали адвокатска кантора, която да поеме съдебното производство и са се споразумели за разпределението на разноските по него. Засега внасянето на иск на несъстоятелност на емитента на облигациите, по които оставаха около 2.4 млн. евро задължения, остава на заден план.

Казусът с "Интеркапитал" е от есента на тази година, когато дружеството не преведе на облигационерите дължимо плащане. С това настъпи застрахователно събитие по емисията, но вместо да изплати цялата вноска, застрахователят намери основание да погаси само част от нея. Освен това "Евроинс" едностранно прекрати полицата, с което се оттегли от всякакви бъдещи претенции по останалата част от заема. Случилото се е опасен прецедент на пазара на финансови застраховки в България и би могъл да се отрази върху поведението на инвеститорите в корпоративен дълг.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
1 коментар
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Интеркапитал отърваха кожата засега благодарение на креативната комбинация на Токушеви баща и син, а на балъците им викат облигационери по жаргона на комарджиите от лондонското сити...

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал