Десет от най-иновативните млади компании в света
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Десет от най-иновативните млади компании в света

Pexels

Десет от най-иновативните млади компании в света

Кои са стартиращите фирми, които през 2018 г. могат да променят цели индустрии

10863 прочитания

Pexels

© Pexels


Според рискови инвеститори, за да бъде определена една стартираща компания за успешна, са необходими между 7 и 10 години период на растеж, последователни рундове на нарастващо финансиране и перспектива за излизане на чужди пазари. Крайната цел най-често е да се осъществи продажба и компанията многократно да възвърне инвестициите в нея. Именно заради това всяка година редица стартиращи фирми попадат под светлините на прожекторите с потенциал да бъдат следващият милиарден еднорог (тоест оценени на над 1 млрд. долара), следвайки стъпките на Facebook, Uber, Airbnb.

"Капитал" представя десет от най-перспективните стартиращи компании в глобален мащаб, които си заслужава да бъдат следени през 2018 г. Подборът е направен на база интересна идея, устойчив бизнес модел, възможност за развитие и излизане на чужди пазари. Представените компании присъстват и в класации на някои от големите технологични и икономически медии, като Business Insider, TechCrunch и Forbes. Те са привлекли голямо финансиране през последната година, като зад тях са застанали редица международни инвестиционни фондове с надеждата някои от тях да се превърнат в бизнеси за милиарди, способни да променят цели индустрии.

Pindrop

Сектор: Сигурност

Основана: 2011 г.

Привлечено финансиране: 122.8 млн. долара в 4 рунда

Служители: Около 200


След като преди близо 8 години Вижай Баласубраманян не успява да потвърди в разговор по телефона плащане през банковата си карта заради мерки за сигурност, той решава да разработи решение, с което компаниите могат да идентифицират измами или дори да различават дали гласът зад слушалката е реален човек или компютър. Така в САЩ той създава компанията Pindrop, чиито основни клиенти са кол-центровете. Технологията за аудио анализ изследва над 140 различни специфики при провеждането на телефонен разговор, включително локацията, устройството, през което се говори и дали човекът се обажда за първи път. Компанията анализира големи количества бази данни от разговори през различни телекоми навсякъде по света и използва Мachine learning, за да обработва количеството информация и да го превръща в полезно съдържание. Технологията на Pindrop се внедрява във вътрешните телефонни централи на компаниите и дава решение на все по-честите телефонни измами във всички сектори.

Zume Pizza

Сектор: Ресторантьорство

Основана: 2015 г.

Привлечено финансиране: 48 млн. долара в 4 рунда

Служители: 50


Вероятно голяма част от професиите в хранително-вкусовата промишленост ще бъдат първите заети от роботи. Именно такъв е случаят с американската пицария Zume Pizza, в която за изготвянето на една пица участват повече роботи, отколкото хора. Компанията е разработила технологична система, наподобяваща поточна линия, която първо разточва тестото за пицата, след това слага доматен сос, а с помощта на служител се поръсват останалите поръчани от клиента съставки, роботът взима пицата, изпича я и я слага в кутия за вкъщи. Съоснователят и изпълнителен директор на компанията Джулия Колинс обяснява в интервю за Tech Crunch, че благодарение на роботите са необходими средно 22 минути от онлайн поръчката до доставката до вратата на клиента, като така компанията може да обслужва повече хора и да инвестира в по-качествени продукти. Целта на Zume Pizza е да внедрят роботите в голям бус, в който пицата да се приготвя, докато я карат към адреса на поръчка и да пристига току-що извадена от пещта.

Molekule

Сектор: Здравеопазване

Основана: 2014 г.

Привлечено финансиране: 13.4 млн. долара в 2 рунда

Служители: 10


Замърсяването на въздуха става все по-голям проблем, за който се разработват редица прототипни решения. По-рядко обаче се говори за праха, полените, бактериите и вирусите, които се развиват и множат в затворени пространства, където всеки прекарва по-голямата част от деня. Компанията Molekule разработва устройство за пречистване на въздуха в домакинствата. Отличаващото го от множеството подобни продукти е фактът, че филтрите в него не просто задържат, а разбиват и унищожават замърсителите на молекулярно ниво, превръщайки ги в безопасни въздушни микроелементи, които не вредят на хората. Продуктът на основателите от САЩ Дилип Госвами, Джая Рао и Йоги Госвами е подходящ за хора с алергии, домашни любимци или малки деца. Силата на пречистване се регулира автоматично в зависимост от предварително зададените парамерти като големина на стаята, а чрез свързване на уреда с мобилно устройство потребителите получават информация в реално време за необходимото време за пречистване, състояние на филтъра и др.

Handshake

Сектор: Образование

Основана: 2012 г.

Привлечено финансиране: 34 млн. долара в 3 рунда

Служители: 40


Младият предприемач Гаред Лорд предлага решение за студенти, които си търсят работа или стаж. Те създават платформата Handshake, наподобяваща LinkedIn, но насочена единствено към учещи и компании, нуждаещи се от млади кадри. През мобилното приложение или десктоп версията двете страни могат да си разменят съобщения, CV-та и графици за интервюта, а чрез заложен алгоритъм студентите виждат най-подходящите за тях позиции според интересите и образованието си. Компанията работи с над 450 университета, а 6 млн. студенти и стотици работодатели използват платформата.

Vayyar

Сектор: 3D технологии

Основана: 2011 г.

Привлечено финансиране: 79 млн. долара в 3 рунда

Служители: 50


Израелската компания Vayyar разработва 3D сензори, които заснемат движенията на хората в затворено пространство в реално време. Продуктът представлява високотехнологичен чип, който може да бъде поставен във видео устройство и да снима през предмети, течности или други материали. Сензорите нямат нужда от добро осветление или определени условия, за да работят. Според основателите Мири Ратнер, Нафтали Чаят и Равив Меламед, приложението на Vayyar е разнообразно – от внедряването му в умни жилища, автономни автомобили, както и за идентифициране на местоположението на хора при пожари или земетресения. Устройството може дори да засече позицията на тялото на всеки човек в стаята, която сканира. Чипът може да се внедри в различни машини и да се използва и в медицината за ранна диагностика на ракови образования.

Coda

Сектор: Управление на документи

Основана: 2017 г.

Привлечено финансиране: 60 млн. долара в 1 рунд

Служители: -


Огромното финансиране, което Coda получава само в един инвестиционен рунд, не е случайно. Зад компанията стоят не просто двама предприемачи, а дългогодишни служители в YouTube, Microsoft и Google. Основателите Шишир Мехротра и Алекс Денуй обединяват технологичните си познания, за да създадат ултимативния документ. Те събират функциите на трите най-използвани компютърни програми Word, Excel и PowerPoint, свързват ги помежду им и добавят полезни функции, следвайки алгоритъма на мобилно приложение органайзер. Така дават възможност на потребителите да правят всичко на едно място, да споделят файла или конкретни задачи от него с колеги и да проследяват техните редакции. Например при определяне на крайна дата за проект тя автоматично се записва в календар във файла. Ако всеки от екипа има определена задача по проекта, тя е поименно споделена в документа и при изпълнението й се пренася в списъка с отметнати задачи. Целта на Coda е да внедрят новите технологии в продукт, който служителите използват във всекидневието си и да улеснят комуникацията и работата между тях.

Secret Double Octopus

Сектор: Киберсигурност

Основана: 2015 г.

Привлечено финансиране: 7.5 млн. долара в 2 рунда

Служители: 40


Всички регистрации в приложения, програми или сайтове изискват задаване на парола, а често тя е дълга комбинация от букви, цифри и символи, което води до забравянето й. Именно по тази причина израелската компания Secret Double Octopus разработва платформа, през която потребителите могат да имат достъп до профилите си във всеки сайт, без да е необходимо да въвеждат парола. Компанията с основатели Чед Тетелман, Раз Фафаели, Шимрит Дейвид и Шломи Долев, предпазва всяка регистрация чрез криптоалгоритми, или т.нар. тайно разделяне на информацията. Ключът за влизане в профила се разделя на няколко части, като разкриването му е възможно само ако всяка от тях се разгадае и всички се комбинират във вярната последователност, което според компанията е математически невъзможно.

Pymetrics

Сектор: Изкуствен интелект

Основана: 2013 г.

Привлечено финансиране: 16.6 млн. долара в 5 рунда

Служители: Около 50


Американската компания Pymetrics, основана от завършилите докторски степени в Harvard и MIT Фрида Поли и Джули Йоо, за първи път внедрява научен подход в процеса по подбор на кадри. Чрез игрови модел, базиран на неврологията, компании могат да определят кои са подходящите за тях служители и как ще реагират в различни ситуации. За обработването и анализа на резултатите се използва изкуствен интелект и Machine learning. Играта на Pymetrics се провежда в продължение на 20 минути и оценява кандидатите въз основа на техния потенциал, който обединява когнитивните и емоционалните им възможности, а не просто мотивационното им писмо и автобиография.

PillPack

Сектор: Здравеопазване

Основана: 2013 г.

Привлечено финансиране: 117.8 млн. долара в 5 рунда

Служители: Над 500


Компанията, основана от Браян Хофър, Елиот Коен и Ти Джей Паркър, се представя като нов вид аптека. Дейността й не е високотехнологична, нито внедрява иновация, тя просто променя начина, по който хората приемат лекарствата си. Всеки месец PillPack изпраща на своите потребители кутия, в която подобно на руло хартия са навити малки хартиени опаковки, всяка съдържаща необходимата доза и комбинация от лекарства, които трябва да бъдат изпити в определен ден. Върху всяка опаковка са надписани датата и часът, в които лекарствата трябва да се изпият. Всеки потребител получава и известие на телефона си, когато трябва да вземе съответната доза. Фармацевтите в компанията поддържат и директна връзка с лекуващите лекари на всеки техен клиент и получават информация, в случай че лечението бъде променено. Ако пациентът има въпрос относно дадено лекарство, той също може да се свърже с екип на PillPack, който е активен през цялото денонощие. Допълнителни лекарства или продукти, които не са под формата на хапчета, могат да бъдат също доставяни на месечна база. Така освен че се намалява възможността хората да забравят да пият лекарствата си, не е и нужно да ходят до аптеки или да проверяват наличността.

Zola

Сектор: Електронна търговия

Основана: 2013 г.

Привлечено финансиране: 40.8 млн. лв. в 4 рунда

Служители: 40


Основателите на американската компания Zola Шан-Лин Ма и Нобу Накагучи променят милиардната индустрия на сватбите и сватбените подаръци, която освен в САЩ все повече навлиза и в Европа. Чрез своя електронен магазин екипът на компанията дава възможност на младоженците и гостите да избират, поръчват и доставят подаръците. От огромния каталог с подходящи сватбени подаръци двойките могат да правят списъци, да ги споделят с гостите си, да поръчват кога и къде да им бъдат доставени, а в случай на несъответствие да заменят стоките в движение. За гостите остава само да платят сватбените подаръци. Компанията не държи нищо на склад, а работи като посредник на други фирми производители.

Според рискови инвеститори, за да бъде определена една стартираща компания за успешна, са необходими между 7 и 10 години период на растеж, последователни рундове на нарастващо финансиране и перспектива за излизане на чужди пазари. Крайната цел най-често е да се осъществи продажба и компанията многократно да възвърне инвестициите в нея. Именно заради това всяка година редица стартиращи фирми попадат под светлините на прожекторите с потенциал да бъдат следващият милиарден еднорог (тоест оценени на над 1 млрд. долара), следвайки стъпките на Facebook, Uber, Airbnb.

"Капитал" представя десет от най-перспективните стартиращи компании в глобален мащаб, които си заслужава да бъдат следени през 2018 г. Подборът е направен на база интересна идея, устойчив бизнес модел, възможност за развитие и излизане на чужди пазари. Представените компании присъстват и в класации на някои от големите технологични и икономически медии, като Business Insider, TechCrunch и Forbes. Те са привлекли голямо финансиране през последната година, като зад тях са застанали редица международни инвестиционни фондове с надеждата някои от тях да се превърнат в бизнеси за милиарди, способни да променят цели индустрии.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Намери ми наемател

Намери ми наемател

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.