Близка до Пеевски компания спечели 30 млн. лв. от сделки с акции на "Булгартабак"

Дубайската офшорка TGI Middle East под новото си име TI Holding е купила и продала близо 14% от холдинга в рамките на два дни

В началото 2016 г. работници и служители от "София – БТ" протестираха срещу решението на собственика да затвори фабриката...
В началото 2016 г. работници и служители от "София – БТ" протестираха срещу решението на собственика да затвори фабриката...    ©  Анелия Николова
В началото 2016 г. работници и служители от "София – БТ" протестираха срещу решението на собственика да затвори фабриката...
В началото 2016 г. работници и служители от "София – БТ" протестираха срещу решението на собственика да затвори фабриката...    ©  Анелия Николова

Паралелно с масовите съкращения в благоевградската фабрика на "Булгартабак" в края на 2017 г. са предприети акционерни рокади в холдинга, от които вероятният резултат е 30 млн. лв. печалба за един от големите му собственици. Става дума за дубайския TI Holding Fze (новото име на TGI Middle East Fze), който се свързва с депутата Делян Пеевски. В рамките на два дни дружеството е придобило пакет от близо 14% от "Булгартабак холдинг" за 38.3 млн. лв. и го е продало на друга дубайска компания - Lawand General Trading Fze, за 68.5 млн. лв. Това става ясно от засичане на разкрита от публичния холдинг информация и оповестявания за извънборсови сделки на инвестиционния посредник "Капман", който е обслужвал прехвърлянето.

Полуоповестена сделка

Първата част от операцията е станала на 19 декември, когато TI Holding е придобил 1 030 000 акции, или 13.98%, от "Булгартабак" и така делът му се покачва до 26.20%. Платената цена е 37.16 лв. на акция, или общо близо 38.3 млн. лв. Два дни по-късно - на 21 декември, през "Капман" се сключва нова сделка за почти същия брой книжа - 1 029 219, но този път цената е малко над 66.5 лв. за акция, или 68.5 млн. лв.

И за двете транзакции "Булгартабак" разкрива само уведомления за това кои са купувачите, като така остава доза съмнение каква точно е акционерната структура на холдинга към момента. Компанията е получила уведомления от тях на 21 и 22 декември, но ги разкрива в междупразничното затишие на 29 декември. Неясно защо сделките не се появяват и в седмичния бюлетин на Централния депозитар, въпреки че там на теория автоматично се разкриват всички прехвърляния, при които акционер преминава 5, 10 и т.н. кратни на 5% дялово участие в публична компания.

Поне по първата част от прехвърлянията няма съмнения кой е продавач, тъй като такъв дял има единствено мажоритарния акционер BT Invest, който през 2011 г. приватизира 79.8% от капитала на холдинга и после не е променял участието си. Тогава австрийската компанията беше собственост на VTB Capital, но се предполагаше, че реалният контрол е на тогавашния тандем Делян Пеевски - Цветан Василев. В началото на 2014 г. BT Invest беше прехвърлено на лихтенщайнската Livero Establishment, за чийто собственик по това време е посочена същата TGI Middle East Fze. Така след сделката от 19 декември BT Invest би трябвало да е останал с 65.8% дял.

Втората сделка вероятно е препродажба на същия пакет с разлика в цената около 30 млн. лв., които остават като печалба за TI Holding, макар теоретично да има вариант и да е продаден нов пакет от BT Invest и така делът му да се е свил до малко над 51%.

Новият акционер

За Lawand General Trading Fze няма особено богата информация. То е регистрирано в Jebel Ali - същата свободна зона в Обединените арабски емирства, както и TI Holding и други свързани с Пеевски компании. Няма обаче данни кой е собственикът й и дали има реално нов акционер в цигарената компания.

Справки по името на компанията показват, че през 2017 г. тя е регистрирала няколко търговски марки за цигарени изделия в няколко страни. В Мароко и Индонезия тя е подала заявления за запазване на обозначения за CANDY. В Джибути пък компанията смята да предлага Murano и Vertu V, като последната е регистрирана и за Флипините. В края на 2017 г. е регистриран домейнът www.muranotobacco.com, като собственикът е скрит, а на сайта е даден адрес за контакт в Истанбул. На него се предлагат цигари и цигарени гилзи с едноименната марка.

Старият печеливш

Името на дубайското TGI Middle East от първата си поява през 2014 г. постоянно и по много начини - включително и пряко, се свързва с това на Пеевски. Когато дубайската компания придоби мажоритарния дял в "Булгартабак", от решението на КЗК, стана ясно, че неин собственик е Prest Trade (също с дубайска регистрация), което пък еднолично се владее от неназовано физическо лице.

По информация на "Капитал" това е бил тогавашният изпълнителен директор на "Булгартабак" Венцислав Чолаков, който се приема за изключително близък до Пеевски. Това се потвърждава и от документ, датиран към ноември 2013 г., публикуван от "Биволъ", който е подписан от Чолаков като директор на TGI. Въпросният документ е договор между офшорната EFV International Financial Ventures, тогава под контрола на Цветан Василев, и урежда именно взаимоотношенията около дълга на Livero към EFV. Чолаков и до днес е директор на BT Invest, която е собственост на две лихтенщайнски фирми, чийто контрол не е бил оповестяван публично.

В началото 2016 г. Пеевски прехвърли именно на TGI Middle East официално притежавания си дял в "Булгартабак" (12%), а в края на годината той премести там и контролния си пакет в "Техномаркет". Месеци по-късно веригата за техника беше прехвърлена отново и се озова в "Благоевград БТ".

На вече несъществуващия сайт на TGI в началото на 2017 г. имаше презентация, посочваща компанията като контролираща активи за 700 млн. долара - фирми и марки, от години свързвани с Пеевски, като "Булгартабак", "Юрий Гагарин", "Дореко комерс", Lacrima и Lafka. Междувременно обаче "Булгартабак" продаде марките си и дистрибуцията си на BAT, а след софийската и благоевградската фабрика е на път да бъде затворена, така че не е ясно вече преименуваният TI Holding какво точно от това съдържа.