Въпреки проблемите Ryanair остава най-големият нискотарифен превозвач

WizzAir отчита най-сериозното процентно увеличение на броя на пътници през 2017 г.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл Олиъри засега успява да се справи с проблемите на превозвача.
Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл Олиъри засега успява да се справи с проблемите на превозвача.    ©  Yves Herman
Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл Олиъри засега успява да се справи с проблемите на превозвача.
Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл Олиъри засега успява да се справи с проблемите на превозвача.    ©  Yves Herman
Превозени пътници през 2017 г. (в млн. според отчетите на компаниите)

Ryanair 129

EasyJet 81.6

Norwegian Shuttle 33.1

Eurowings* 32

Vueling 29.6

WizzAir 28.3

* Данните за Eurowings включват и пътниците на Brussels Airlines

Въпреки проблемите през последното тримесечие с отменени полети и исканията на пилотите за по-добри условия на труд ирландската авиокомпания Ryanair затвърждава доминиращата си позиция на европейския пазар на нискотарифните превозвачи през 2017 г. През миналата година компанията е превозила с 12 млн. повече пътници от предходната и техният брой е достигнал 129 млн., съобщава Bloomberg. Вторият по големина нискотарифен превозвач - EasyJet, e увеличил пътниците си със 7.2 млн. - до 82 млн. Най-големият процентен ръст обаче отчита унгарската WizzAir – 24%, до 28.3 млн.

Нискотарифните aвиокомпании продължават да увеличават пазарния си дял в Европа през последната година, като Ryanair, EasyJet, Norwegian Shuttle ASA, Wizzair са превозили 272 млн. пътници - с 29 млн. повече от 2016 г. Тридесет процента от тях са летели с Ryanair, което потвърждава лидерската роля на ирландския превозвач. Поради проблемите с отменените полети обаче отчетеният от компанията 10% ръст на превозените пътници е най-слабият темп на нарастване от 2014 г. Очакванията на мениджмънта са през тази година пътниците на Ryanair да нараснат до 138 млн., с 4 млн. по-малко от прогнозата преди възникването на проблемите с пилотите. От своя страна EasyJet предвижда да има 90 млн. пътници.

Три от водещите нискобюджетни компании обслужват маршрути от и до България – Ryanair, Wizzair и EasyJet. Това е основната причина за рекордния брой пътници, които са преминали през летище София до месец ноември 2017 г. – над 6 млн. Още в средата на 2017 г. летище София съобщи, че за първите шест месеца близо 1 млн. пътници повече са преминали през него. Между Ryanair и Wizz Air тече жестока конкуренция. На мащабното влизане на Ryanair на летище Wizz Air отговори с нови линии и увеличаване на честотите на някои от полетите си, като през 2018 г. също се очаква ръст.

Потенциалът на пазара на нискотарифни превози виждат и големите авиокомпании Air France-KLM Group, IAG и Lufthansa. За да могат да се конкурират по-добре на пазара за полети на къси разстояния те пуснаха нискотарифни полети.

Още от Капитал