Пазарната оценка на шеговитата криптовалута Dogecoin надмина 2 млрд. долара

Цената й се удвои в края на миналата седмица

Криптовалутата Dogecoin, базирана на популярния интернет мийм с куче от породата шиба ину, почти удвои стойността си през уикенда, като в неделя пазарната й капитализация надхвърли 2 млрд. долара. Създадената в края на 2013 г. като шеговита дигитална валута от самоопределящия се като "маниак на тема данни" Джаксън Палмър Dogecoin се определя като "забавна и лесна интернет валута", пише Financial Times.

Цената на Dogecoin достигна 0.018773 долара в неделя, което й дава пазарна капитализация от 2.12 млрд. долара според Coinmarketcap.com. В понеделник котировките се понижиха до 0.017632 долара. За сравнение - капитализацията на биткойн е 272 млрд. долара.

Dogecoin, чиято цена беше 0.002772 долара на 9 декември, премина прага от 1 млрд. долара пазарна оценка на Коледа. Криптовалутата в момента е сред 30-те с най-голяма пазарна капитализация според Coinmarketcap.com.

Dogecoin е вдъхновен от популярния интернет мийм (или интернет шега) Doge, който включва картинка на фотогенично куче със забавно изражение и специфичен изказ към него. Основата идея на Dogecoin обществото е да не взима нещата насериозно, да се забавлява, да обръща внимание на благотворителността и да се опита да сближава хората. Същевременно обаче шегата създава сериозни мащаби на Dogecoin.