Emirates и Etihad започват да си партнират

Двете конкурентни авиокомпании от Залива ще си сътрудничат в сигурността и обмяната на информация

Двете авиокомпании са изправени пред едни и същи предизвикателства.
Двете авиокомпании са изправени пред едни и същи предизвикателства.    ©  Reuters
Двете авиокомпании са изправени пред едни и същи предизвикателства.
Двете авиокомпании са изправени пред едни и същи предизвикателства.    ©  Reuters

Двете водещи авиокомпании от Близкия изток - Emirates и Etihad, подписаха договор за обмяна на информация, като това е първото споразумение между конкурентните превозвачи, съобщава Reuters.

През октомври президентът на Emirates Тим Кларк заяви, че управляваната от Дубай авиокомпания е отворена за сътрудничество с местния конкурент Etihad Airways, но подчерта, че пълното сливане между двете зависи от собствениците. Emirates е собственост на правителството на Дубай, а Etihad – на това на Абу Даби. Хъбовете на двете авиокомпании се намират само на 128 километра един от друг.

Как ще си сътрудничат

Договорът за сътрудничество между двете компании ги задължава "да работят заедно в оперативни области както в Обединените арабски емирства, така и извън тях", се казва в изявлението на Emirates.

От авиокомпанията заявяват още, че "историческото споразумение, първото между двете водещи световни авиационни групи на ОАЕ, сигнализира за важността на по-тясното сътрудничество в областта на сигурността на въздухоплаването, за да се използват ефективно съвместните синергии за повишаване на ефективността и сигурността в полза на клиентите на двете групи".

Съгласно споразумението, подписано от президента на Emirates Тим Кларк и новия главен изпълнителен директор на Etihad Тони Дъглас, Emirates Group Security ще осигури програми за сигурност и обучение на Etihad и ще спомогне за развитието им в сферата на сигурността.

Общи предизвикателства

Emirates и Etihad са изправени пред общи предизвикателства – кампания в САЩ за разследване на обвиненията, че са несправедливо субсидирани от държавата, което и двeте компании отричат, свръхкапацитет, който трудно запълват, опасения за сигурността и спад в регионалните бизнес пътувания.

Emirates е най-голямата авиокомпания в Близкия изток, а по-младата Etihad безуспешно се опитва да я догони, инвестирайки в чужди превозвачи. През последните години тя изкупи акции в Air Serbia, Air Seychelles, Air Berlin, Alitalia, Etihad Regional, Jet Airways и Virgin Australia. Фалитът на две от закупените компании – Air Berlin и Alitalia, се оказа пагубен и през 2016 г. базираният в Абу Даби превозвач регистрира загуба от 1.9 млрд. долара, за пръв път от 2010 г. насам. Emirates започна да развива по-тесни връзки и с колегите си от държавния превозвач Flydubai през миналата година.

Още от Капитал