Европейските металургични компании се възстановяват

Reuters

Европейските металургични компании се възстановяват

След години рецесия секторът отново бележи ръст

3456 прочитания

Reuters

© Reuters


Сривът на търсенето на стомана по време на глобалната криза доведе до корпоративни сливания и закриване на множество заводи.

Някои от големите производители на стомана в Европа отбелязаха най-добрите си постижения от финансовата криза през 2008 г. насам, което предполага, че "дълбоката рана", с която секторът отдавна се бори, започва бавно да зараства, пише Financial Times.

Цената остава ниска

Преди глобалната рецесия тон стомана се търгуваше за 215 евро, докато през първото тримесечие на 2016 г. цената се беше понижила до едва 46. И въпреки че през третото тримесечие на предходната година тя нарасна до 100 евро за тон, застоят в сектора е все още осезаем. Сривът на търсенето на стомана по време на глобалната криза доведе до корпоративни сливания и закриване на множество заводи с цел подобряване на финансовото положение на компаниите.

Проблемите на европейските производители бяха допълнително усложнени от Китай, който произвежда половината от стоманата в световен мащаб. Краят на строителния бум през 2015 г. в азиатската страна докара поток от евтин внос на международните пазари, намалявайки цената. Освен това европейските компании се оплакват от финансовата тежест, наложена от политиките на ЕС в областта на околната среда, които ги поставят в още по-неблагоприятно положение.

Какво движи промяната

Но комбинацията от по-високи цени на метала на световно ниво, засилване на търсенето в региона и протекционистки действия от страна на Брюксел подхранват възстановяването. Заедно с мерките на компаниите и инвестициите им за подобряване на ефективността и предлагането на по-качествени продукти перспективите изглеждат по-добри за индустрията.

"От финансова гледна точка нещата се подобряват", казва Андрю Зорик от консултантската компания Accenture. "А въпросът дали промяната ще бъде постоянна или временна е все още труден", добави той.

Доказателство за възстановяването дойде от последните резултати на водещите компании. Австрийската стоманодобивна група Voestalpine описва резултатите си за първата половина на изминалата година като най-добрите от 2008 г.

ArcelorMittal, най-големият производител в света, отчете най-високата си печалба за деветмесечието на 2017 г. за последните три години. А вторият по големина в сектора – Salzgitter, също регистрира своя най-добър деветмесечен резултат от 2008 г. насам.

Има още дълъг път

Анализаторите смятат, че компаниите имат да извървят още път до пълното възстановяване на бранша.
"Ние вярваме, че маржът на печалбата ще се увеличи допълнително през първата половина на 2018 г., тъй като поради забавянето в договорите все още не сме видели пълното влияние на силните тенденции на пазара", казва Сет Розенфелд от Jefferies.

Инвеститорите също се съгласяват с това, както се вижда от движението на акциите на няколко компании в сектора през 2017 г. Акциите на ArcelorMittal са повишили цената си с 25%, тези на Voestalpine – с около 30%, а на Salzgitter - с 40%.

"Смятаме, че перспективата за акциите на европейските металургични компании през 2018 г. е позитивна", каза миналата седмица Майкъл Шилакер от Credit Suisse.

Доверието сред европейските металургични компании се дължи на редица инвестиции, като например решението на Voestalpine за изграждане на първия специализиран стоманодобивен комплекс с цена от около 300 млн. евро.

Подкрепа и от ЕС

Европейската комисия помага на сектора, след като наложи по-големи мита на вноса на стомана от Китай, защото смята, че Пекин подпомага сектора в страната и по този начин китайските компании продават на дъмпингови цени продукцията си зад граница.

"Нашата перспектива за стоманодобивния отрасъл в Европа през 2018 г. е позитивна на фона на очаквания ръст в търсенето на стомана от строителството и автомобилната промишленост", казва Джанмарко Миглиавака, главен кредитен директор на Moody's.

Влиянието на Китай на глобален пазар като този на стоманата ще повлияе върху представянето на европейските стоманопроизводители. Натискът от страна на Пекин да затвори ненужните фабрики, съчетан с по-силното вътрешно търсене, доведе до рязък спад на китайския износ на стомана. Някои специалисти обаче поставиха под въпрос дали темповете и дълбочината на тези процеси са достатъчни, за да се възстанови балансът в дългосрочен план.

Последното парче в пъзела ще бъде резултат от дългоочакваните сделки за сливане и придобиване в европейската стоманодобивна индустрия. Въпреки това, тъй като компаниите, замесени в тях, засега нямат намерение да затварят заводи, някои анализатори смятат, че ползите за сектора могат да бъдат ограничени.

Индийската компания Tata и германската ThyssenKrupp са в процес на обединяване на европейските си стоманени дейности в съвместно предприятие, но разговорите се бавят повече от година и половина.

Сривът на търсенето на стомана по време на глобалната криза доведе до корпоративни сливания и закриване на множество заводи.

Някои от големите производители на стомана в Европа отбелязаха най-добрите си постижения от финансовата криза през 2008 г. насам, което предполага, че "дълбоката рана", с която секторът отдавна се бори, започва бавно да зараства, пише Financial Times.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход