Седмични новини за енергетика
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Седмични новини за енергетика

Седмични новини за енергетика

В рубриката на "Капитал Daily" събираме всички най-важни новини от последните седем дни

Ивайло Станчев
2355 прочитания

© Николай Дойчинов


България - енергийният вампир на Европа

За създаването на всеки 1000 евро от брутния вътрешен продукт на България се консумира рекордно за ЕС количество енергия и се отделят повече въглеродни емисии, отколкото във всяка друга страна членка. Мерките за енергийна ефективност и навлизането на чисти източници през последните 15 години са подобрили значително нещата, но страната продължава да има енергийно най-интензивната и най-замърсяващата икономика в съюза.

Първичната енергийна интензивност на България (тонове нефтен еквивалент за единица БВП) според документа е намалена с повече от 25% в периода 2005 - 2015 г. и с почти 40% за последните 15 години. В същото време БВП е нараснал с 28% (по цени от 2010 г.), докато първичното енергийно потребление (общо потребление в абсолютна стойност) е спаднало само с 5%.

Преди 20 години, когато започват статистическите отчети, България е най-енергоемката икономика в Европа. Тогава за създаването на 1000 евро от БВП са се изразходвали 951 кг нефтен еквивалент (н.е.). Най-близо по този показател е била Сърбия с 892 кг н.е. Трета по интензивност на икономиката през 1996 г. е Литва със своите 606 кг н.е. за 1000 евро от БВП. С въвеждането на мерките за енергийна ефективност и промяната в индустрията през следващите години до 2009 г. потреблението на енергия у нас непрестанно намалява, като интензивността стига до 464 кг нефтен еквивалент. Оттам насетне обаче няма ясно изразена тенденция. За 2010 и 2011 г. има ръст на енергийната интензивност, следващите две години е отчетен спад и после, за 2014 и 2015 г., отново се тръгва в негативна посока.

Последните актуални данни на Евростат за 2015 г. сочат, че България се нуждае от 448.5 кг н.е., за да произведе 1000 евро от БВП. Това е значителен спад, но все още изоставаме значително от средното ниво - 120 кг н.е.

7 извода от доклада на БАН за АЕЦ "Белене"

След близо двумесечно протакане секретният доклад на БАН за бъдещето на българската енергетика и реализацията на АЕЦ "Белене" вече е публичен. Усещането, че нещо все още се крие, обаче е осезаемо, тъй като по-рано бе казано, че докладът надхвърля 1000 стр., а сега са оповестени едва 370 страници. При все това в тях има доста интересни и дори странни факти.

На първо място авторите са анонимни. Единственото име, което фигурира там, е това на координатора - проф. Александър Тасев. Така не може да се разбере кой точно учен е извел съответните твърдения за различните анализирани области.

След това всички сценарии за икономическото развитие на България предвиждат значителен ръст на БВП. Дори в т.нар. вариант на нисък растеж, при който се казва, че "ще се запази сегашното положение на нещата", е заложено реалните темпове на растеж на българската икономика да бъдат 2.5-3% годишно в периода до 2040 г. Да заложиш подобен непрекъснат ръст за 23-годишен период е сериозно оптимистично предположение, което надхвърля дори надеждите на ГЕРБ.

В доклада на БАН демографският проблем у нас на практика не съществува. "В резултат от съвкупното действие на посочените фактори получаваме увеличение през 2040 г. с около 300 хил. души на населението спрямо 2015 г. (при варианта на висок растеж), или възстановяване на равнището от 2015 г. (при варианта на умерен растеж), или намаляване на населението с около 300 хил. души през 2040 г. (при варианта на нисък растеж)", пишат учените.

Енергийната борса въведе нови правила за двустранни договори

На 9 януари влязоха в сила нови правила за търговия с електрическа енергия чрез двустранни договори на Българската независима енергийна борса. Новостите се наложиха заради последните промени в Закона за енергетиката, които въведоха задължението от 1 януари всички сделки с електрическа енергия по свободно договорени цени, сключвани от производители с обща инсталирана мощност над 5 мегавата, да стават на организирания борсов пазар.

Една от най-съществените промени е свързана с намаляването на размера на финансовите лимити и уеднаквяването им за всички сегменти на търговия. В случая при подаване на оферта за покупка, продажба или иницииране на търг ще се изискват по-малко средства като гаранция от търговските участници. Също така тези финансови лимити ще се освобождават веднага при сключване на сделка.

Също така борсата вече няма да е страна по сделките и те ще се сключват само между производители и търговци, които предварително са се споразумели. Например, ако АЕЦ "Козлодуй" обяви търг, на него ще могат да се явят само търговци, които вече имат договор с централата. Целта на тази мярка е да се повиши доверието между участниците на пазара, докато не бъде създадена специална клирингова къща. Даването на право държавните централи да подбират предварително търговците може да носи сигурност в разплащанията, но със сигурност отваря вратата за силно ограничаване на състезанието.

Нова глоба за ЧЕЗ от КЗК

На 5 януари КЗК обяви, че налага на "ЧЕЗ Разпределение България" глоба от 288 хил. лева за злоупотреба с господстващо положение на пазара на разпределение на електрическа енергия. Повод за това са жалби от "Нови енергии" ООД и ЕТ "Виваро комерс Росен Крумов", които са инвестирали в малки водноелектрически централи - МВЕЦ "Гара Елисейна" и МВЕЦ "Сини вир". Установено е, че, възползвайки се от господстващото си положение, дружеството на ЧЕЗ едностранно е налагало нелоялни търговски условия на въпросните производители на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, които са инициирали процедури за присъединяване на обектите си към разпределителната мрежа. По-конкретно имало е искане за прехвърляне на разходи към тези фирми, които по закон "ЧЕЗ Разпределение България" следва да поеме - изграждане на електропроводна мрежа за присъединяването на централите.

Ветроенергийната асоциация иска ясни правила за работа на регулатора

Разработване на ясни вътрешни правила за работа на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с конкретни срокове, както и публикуване на информация за обжалвани и отменени актове на сайта й са част от мерките, които ще подобрят дейността на комисията. За това настояват от Българската ветроенергийна асоциация в сигнал до парламентарната енергийна комисия и подкомисията за наблюдение дейността на КЕВР. Причината за писмото са две решения на регулатора от ноември миналата година, определящи цени за изкупуване на електроенергия от вятърни централи, които на практика преповтарят отменени от съда тарифи.

България ще подкрепи Полша в делото срещу ЕК за новите еконорми на ТЕЦ-овете

Министерският съвет реши страната да подкрепи Полша в искането й за отмяна решението на Европейската комисия от 31 юли 2017 г. за най-добри налични техники за големите горивни инсталации. Правителството одобри позицията на България, която ще бъде представена пред Общия съд на Европейския съюз. В нея се отбелязва, че приетите стойности за нива на вредни емисии са амбициозни и нереалистични за постигане от съществуващите в България големи горивни инсталации.

България - енергийният вампир на Европа

За създаването на всеки 1000 евро от брутния вътрешен продукт на България се консумира рекордно за ЕС количество енергия и се отделят повече въглеродни емисии, отколкото във всяка друга страна членка. Мерките за енергийна ефективност и навлизането на чисти източници през последните 15 години са подобрили значително нещата, но страната продължава да има енергийно най-интензивната и най-замърсяващата икономика в съюза.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.