VMware нае 20 хил. кв.м офиси в Garitage Park и мести целия си екип

Технологичната компания, която планира да удвои персонала си до 1500 души, е сключила договора в края на миналата година

От общо 95 000 кв.м офис площи, предвидени в проекта Garitage Park, 20 000 кв.м ще се ползват от VMware
От общо 95 000 кв.м офис площи, предвидени в проекта Garitage Park, 20 000 кв.м ще се ползват от VMware    ©  Garitage Park
От общо 95 000 кв.м офис площи, предвидени в проекта Garitage Park, 20 000 кв.м ще се ползват от VMware
От общо 95 000 кв.м офис площи, предвидени в проекта Garitage Park, 20 000 кв.м ще се ползват от VMware    ©  Garitage Park

Българското поделение на технологичната компания VMware е сключило една от най-големите сделки на офис пазара за последните години. След като преди по-малко от 3 месеца главният й изпълнителен директор Пат Гелсингър обяви, че компанията планира да удвои броя на служителите си в България до 1500 души, във вторник стана ясно, че целият й персонал от развойните центрове в страната ще бъде преместен в многофункционалния комплекс Garitage Park, където са наети офиси с обща площ от 20 хил. кв.м. Според Colliers International, които са посредници по сделката, тя е най-голямата в пазара на офис площи за последните десет години в България. Малък акционер в инвеститора на Garitage "София парк" е бившият изпълнителен директор на Colliers Атанас Гаров, а основните са от Казахстан.

Дългосрочен наем

"Сделката е сключена в последните дни на миналата година, като договорът за наем е с първоначална продължителност от десет години с възможност за удължаване", коментира за "Капитал" Диана Стефанова, управляващ директор на развойните центрове на VMware за България.

От общо 95 000 кв.м офис площи, разпределени в четири сгради, които са планирани в проекта Garitage Park, 20 000 кв.м са наети от VMware. От парка коментираха пред "Капитал", че офисите на технологичната компания ще заемат цялата втора сграда и два етажа от трета сграда. Стойността на сделката не се посочва, но средните цени за офиси клас А варират между 12 и 14 евро на кв.м, но и зависят от площ, срок и други параметри. В момента VMwarе ползват две офис гради - на бул. "Цариградско шосе" и на бул. "Г. М. Димитров".

"Предварително обявените през миналата година планове броят на служителите да се увеличи от около 700 до 1500 в следващите няколко години остават непроменени. Чрез новата сграда ще осигурим максимално отлични условия на работа в съобразена с природата среда, както и достъп до последни иновации на всички настоящи и бъдещи служители на компанията", каза още Стефанова. В прессъобщение тя посочва още: "Garitage Park успя да се доближи най-много до ключовите ни изисквания, а именно модерни технологии, предпоставки за непрекъсваемост на нашите бизнес процеси и отлични условия за работа на нашите служители."

По план новите офис помещения на VMware трябва да са готови за усвояване през 2019 г. и целият екип на компанията да се помещава там. От Garitage Park коментираха, че за останалите офиси в комплекса в момента се водят преговори с два други потенциални наемателя.

За комплекса и технологиите

Изграждането на многофункционалния комплекс Garitage Park започна в началото на октомври 2016 г. Първата фаза на проекта, която включва първите две офис сгради, 48 къщи и 14 жилищни сгради с апартаменти, както и основно училище, е планирано да приключи в началото на 2019 г.

В комплекса, който се намира над бизнес парка в "Младост 4", се предвиждат 90 000 кв.м зелени площи, детски и спортни площадки, както и съоръжения, които спомагат за създаването на устойчива среда, като соларни панели и станции за електромобили. Обявената инвестиция в него е 180 млн. евро.

Още от Капитал